Iniţiativa Globală privind conştientizarea asupra cancerului de sân
Iniţiativa Globală privind conştientizarea asupra cancerului de sân
Liga Femeilor Constanţa
Parteneri în Progres
Biblionet
Constanţa, 6 aprilie 2012
Comunicat de presă
Asociaţia Americană Susan G Komen for the Cure, lider mondial în lupta impotriva cancerului de sân a lansat în 2007 în 10 ţari din lume, inclusiv în Romania “Iniţiativa Globală privind conştientizarea asupra cancerului de sân“.
Iniţiativa a urmărit atragerea de organizaţii şi indivizi din fiecare ţară , care instruiti, să devină activişti în lupta împotriva acestei maladii. Din Romania au fost implicate în aceasta iniţiativă judetele: Brasov, Constanţa, Cluj, Tg. Mures şi municipiul Bucureşti.
Beneficiile aduse de implementarea Initiativei Globale s-au constituit în :
· mesaje cheie riguroase referitoare la autocunoaşterea sânului , bazate pe studii si cercetări.
· oferirea instrumentelor care să conducă la redactarea profilului fiecărei Comunităţi, cu privire la problematica cancerului de sân (nevoi, beneficiari, oportunităţi, bariere).
· identificarea şi prioritizarea nevoilor din fiecare comunitate şi finanţarea a 10 granturi comunitare care să raspundă celor mai stringente nevoi.
· constituirea la nivelul celor 4 judete şi a municipiului Bucureşti a retelei “Împreună pentru sănătatea sânului” formată din organizaţii şi activişti implicaţi în Iniţiativa Globală.
În Constanţa s-au derulat trei proiecte, două vizand implicarea comunităţii în conştientizarea asupra cancerului de sân, coordinate de Liga Femeilor şi unul pentru extinderea numarului grupurilor de sprijin coordonat de asociaţia Parteneri în Progres.
Parteneri strategici în aceste proiecte au fost World Vision prin centrele comunitare din Cogealac şi Cobadin şi reţeaua Biblionet din judeţul nostru, extraordinară resursă de implicare la nivelul fiecarei comunităţi. Au fost formati un numar de 34 de promotori şi s-au derulat sesiuni de informare în 10 localităţi din Constanţa . S-au înfiintat trei noi grupuri de sprijin pentru supravieţuitoarele cancerului de sân din care unul în cadrul bibliotecii din Techirghiol.
Au fost elaborate materiale de referinţă pentru sustenabilitatea şi replicarea proiectelor. S-au elaborat:
· “Ghidul pentru organizarea şi funcţionarea grupurilor de sprijin”
· “Ghidul pentru facilitatorii grupurilor de sprijin”,
· “Ghidul pentru supravieţuitoare”
· “Curricula pentru formarea promotorilor cancerului de sân în Comunităţi”
· “Ghidul derularii sesiunilor de informare”,
· “Curricula pentru cursurile on line adresate profesorilor de biologie şi psihologilor şcolari” în vederea derularii de sesiuni de informare în scoli.
· curricula de curs pentru medicii de familie referitoare la examenul clinic.
Au fost elaborate numeroase pliante şi materiale care să ofere informaţii utile cu privire la cancerul de sân tuturor femeilor, atât celor nou diagnosticate cât şi femeilor cu suspiciuni de cancer de sân.
Toate aceste materiale şi experienţa acumulată stau la dispoziţia tuturor celor care vor să se implice în aceasta amplă şi importantă acţiune menită să conducă la diagnosticarea în stadii precoce a cât mai multor cazuri de cancer de sân.
Pornind de la multiplele nevoi identificate, au fost căutate şi alte surse de finanţare, şi astfel s-a nascut proiectul “Învaţă, Dă mai departe, Trăieşte mai bine” cu referire la toate tipurile de cancer, proiect în care se regaseste ca partener Biblionet.
Proiectul aflat în desfăşurare a vizat pe de o parte instruirea a 120 de asistenţi medicali de pe langa medicii de familie în acordarea de servicii pacienţilor cu cancer, şi pe de altă parte extinderea numarului de grupuri de sprijin în biblioteci dupa modelul bibliotecii din Techirghiol, în judeţele Constanţa şi Tulcea.
În cadrul proiectului au fost recrutaţi şi instruiti 62 de voluntari din rândul bibliotecarilor, asistenţilor medicali şi psihologilor pentru a deveni resurse de informaţie în ceea ce priveşte cancerul pentru comunităţile din Constanţa, Mangalia, Negru Voda, Medgidia, Babadag, Tulcea, Sarichioi, Greci, şi Chilia.
“Învaţă, dă mai departe, trăieşte mai bine” şi-a propus să realizeze un website interactiv, cu informaţii complete, pe inţelesul pacienţilor. Acest site, www.pacientcancer.ro a fost realizat şi credem că este un site de excepţie care va fi folosit şi sub îndrumarea bibliotecarilor care au fost instruiţi să ofere informaţii de sănătate.
Mai multe informatii despre rezultatele acestor proiecte în evenimentul de presa şi masa rotunda de vineri, 6 aprilie ora 12,00 de la sediul Bibliotecii judetene I.N.Roman.
Dedicăm rezultatele proiectelor noastre Zilei Mondiale a Sănătaţii care anul acesta are ca tema îmbătrânirea activa a populaţiei. Cum să facem să adăugăm nu numai zile vieţii ci şi viaţa zilelor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp