Instanta decide ca semintele de cultura nu pot fi contaminate cu organisme modificate genetic
Instanta decide ca semintele de cultura nu pot fi contaminate cu organisme modificate genetic
24 februarie, 2010
Ordinele de Ministru al Agriculturii nr.
185/23.03.2009 [1] si 186/23.03.2009 [2], au reglementat in mod ilegal
siguranta tuturor semintelor de cultura si a meterialului saditor,
permitand contaminarea acestora cu organisme modificate genetic (OMG).
Aceste ordine noi, modifica doua Ordine de Ministru al Agriculturii mai
vechi, respectiv 1262 si 1264/2005 [3].
Aceasta este concluzia Curtii de Apel Cluj, care a pronuntat ieri, 23 februarie 2010, decizia [4] de a anula punctul 9, litera G (Capitolul 2, Anexa 7) care face obiectul acestor ordine de Ministru: „Prezenta semintelor modificate genetic in partide/loturi de seminte non-OMG se admite pana la maximum 0,3% in urma testarii in laborator, in cazul soiurilor non-OMG apartinand speciilor cu polenizare libera (alogame) si hibrizilor, respectiv 0,5% seminte modificate genetic, in cazul soiurilor non-OMG apartinand speciilor autopolenizate (autogame); semintele care prezinta un procent de impurificare cu seminte OMG mai mare de 0,3%, respectiv 0,5% nu se certifica."
Ordinul 185 autorizeaza contaminarea cu OMG pentru semintele de cultura si material saditor iar Ordinul 186 pentru semintele oleaginoase si textile.
Reglementarea oricarui prag de contaminare (peste nivelul de detectare 0%) a semintelor de cultura este ilegal la nivel european [5]. Polenizarea in camp este un fenomen care nu poate fi controlat prin nici o masura de siguranta. Odata cultivat, un lot de seminte care este deja contaminat in proportie de pana la 0,3 - 0,5% cu seminte modificate genetic, poate rezulta o productie contaminata cu seminte modificate genetic la nivel mult mai mare, care nu poate conduce decat la contaminarea generalizata a culturilor cu OMG.
Din aceste considerente, asociatia Clubul Ecologic Transilvania a initiat procesul impotriva Ministerului Agriculturii, pentru corectarea acestei masuri abuzive de a autoriza contaminarea semintelor de cultura. Clubul Ecologic Transilvania a fost reprezentat in proces, pro bono, de casa de avocatura „Revnic si Asociatii", prin avocata Dana Revnic.
Practic aceste Ordine de Ministru deschideau larg portile pentru raspandirea OMG in campuri si alimente prin ne-etichetarea loturilor de seminte contaminate. Fermierii nu aveau nici o posibilitate de a decide daca vor sau nu sa cultive OMG. Decizia Curtii de Apel Cluj este una corecta si ne bucuram ca am avut posibilitatea de a interveni inainte de a fi prea tarziu. In urma acestei decizii putem spune ca suntem cu un pas mai aproape de respectarea dreptului la ocrotirea sanatatii si la un mediu sanatos." declara Dan Craioveanu, vicepresedinte al Clubului Ecologic Transilvania.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp