Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:21 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LUMEA UNIVERSITARĂ ROMÂNEASCĂ SE TREZEŞTE 08 ianuarie 2015

ro

08 Jan, 2015 19:58 1235 Marime text
Asociaţia EDU CER, cunoscută pentru lupta constantă în favoarea integrităţii, legalităţii, demnităţii spaţiului academic românesc, salută poziţia, din ce în ce mai hotărâtă, a unor largi segmente din lumea universitară, împotriva plagiatului în general, împotriva plagiatului premierului Victor Ponta în particular şi încercării acestuia de a-l face uitat prin OUG 94/29 decembrie 2014.
Prima instituţie de învăţământ care trebuie evidenţiată este Universitatea din Bucureşti.

Comisia de Etică şi Senatul Universităţii din Bucureşti nu s-au speriat de poziţiile înalte ocupate de Victor Ponta şi de faptul că ar putea pierde din finanţarea aflată în pixul ministrului Educaţiei şi a reacţionat cu demnitate şi profesionalism: teza de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat evident.

Faptul că ministrul din acea vreme, Liviu Pop, a desfiinţat şi transformat în mai multe rânduri alte comisii de specialitate, CNATDCU, CNE (Consiliul Naţional de Etică), pentru a-l scoate nevinovat pe Ponta, nu schimbă cu nimic sentinţa dată de Universitatea din Bucureşti, sentinţă venită de la specialişti, nu de la politruci.

În privinţa OUG 94/29 iulie 2014, referitoarea la posibilitatea renunţării la titlurile ştiinţifice, la simplă cerere a titularului, Universitatea din Bucureşti a prezentat o poziţie categorică:

„Posibilitatea renunțării de către deținător la un titlu ştiinţific va generă un precedent ce aruncă în derizoriu procesul educațional și promovează un comportament iresponsabil și lipsit de etică față de studiile universitare. Considerăm că articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizează educația superioară prin alternativă ca deținătorul unui titlu științific să se sustragă, din motive subiective, unui angajament instituțional obiectiv, care a angrenat un întreg ansamblu de resurse umane și financiare.”

Ce părere au si alte universități românești?

Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) a transmis  o scrisoare deschisă adresată rectorilor, academicienilor şi cercetătorilor, cărora le cere să ia atitudine faţă de Ordonanţa de Guvern "privind exonerarea de răspundere a premierului plagiator".

"Vouă, rectori, membri de senate universitare, academicieni, cercetători, intelectuali, ca cetăţeni ai României, părinţi, slujitori ai şcolii, vouă, oameni de oameni, vă adresăm aceste rânduri într-un moment dramatic pentru întreaga lume academică: prin ordonanţa de urgenţă privind posibilitatea renunţării indivizilor la titluri ştiinţifice acordate prin lege, autonomia universitară a fost încălcată în mod vulgar şi suntem în situaţia în care este evident că politicul doreşte controlul deplin al libertăţii de exprimare şi creaţie", se mai spune în scrisoarea deschisă adresată de GRAUR rectorilor şi oamenilor de ştiinţă români.

Mai mulţi profesori universitari din România şi din străinătate, ingineri şi medici au semnat o petiţie online prin care spun că OUG  94 este abuzivă, nejustificată şi  contravine standardelor educaţiei. Petiţia a fost  iniţiată de Cristian Dogaru, cercetător român care lucrează în  Marea Britanie, şi  a strâns până acum peste 1.500 de semnături de la români aflaţi în toate colţurile lumii.

În petiţie se spune:

„Considerăm că propunerea de ordonanță de urgență care va oferi deținătorilor de titlu de doctorat posibilitatea de a renunța la acest titlu este (a) abuzivă, (b) nejustificată, și (c) contravine standardelor educației”.

Iniţiatorul petiţiei, Cristian Dogaru, cercetător la Universitatea Suffolk din Marea Britanie, susţine că în cazul ordonanţei sunt de fapt două probleme: una de natură academică, iar cealaltă de natură legislativă.

„Din punct de vedere academic, legea propusă este o aberaţie. Cum am scris şi în scrisoarea deschisă, un titlu doctoral nu este o activitate solitară a deţinătorului, ci implică instituţii, comisii, un întreg sistem şi proces academic. Un titlu este oferit de o instituţie, nu este cumpărat precum un produs electrocasnic pe care îl poţi returna la magazin dacă decizi că nu-ţi mai place”,

Toate aceste reacţii şi multe altele dovedesc un lucru sigur: lumea academică şi universitară românească nu mai este dispusă să tolereze ingerinţele nefaste ale politicului în activitatea şi funcţionarea sa. Pur şi simplu aceste ingerinţe trebuie să înceteze.

Importantă va fi poziţia ministrului Sorin Cîmpeanu, care trebuie să ducă mai departe procesul amorsat de OUG 94, şi să elaboreze procedurile cerute de articolele halucinante din OUG, referitoare la retragerea titlurilor ştiinţifice.

Ce va fi mai important pentru ministru, solidaritatea cu colegii universitari sau dorinţa de a-i face pe plac premierului care l-a numit în această funcţie?
Va accepta actualul ministru al Educaţiei să împartă în istoria învăţământului românesc aceeaşi treaptă cu ministrul Liviu Pop?
Să aşteptăm şi să sperăm că onoarea şi demnitatea  sunt lucruri pe care actualul ministru pune preț și le respectă mai mult decât o funcție efemeră.

Asocația EDU CER solicită, la rândul ei, următoarele:
1.     Solicităm parlamentului României să respingă articolele din OUG 94/29 iulie 2014,  referitoare la retragerea titlurilor științifice.
2.     Solictăm ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu să oprească  elaborarea procedurilor prevăzute de OUG 94.
3.     Solicităm premierului Victor Ponta să ceară reanalizarea tezei sale de doctorat de către o comisie independentă, care să includă și specialiști străni.
4.     Solicităm presedintelui Klaus Iohannis, conform art. 80 din Constituție, să exprime un punct de vedere referitor la OUG 94, care a generat o largă dezbatere în societatea românească.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii