Medaliile au greutatea lor in lacrimi...
Medaliile au greutatea lor in lacrimi...Marele Ducat al Luxembourgului a fost pentru bucatari si cofetari gazda celei de a XI-a editii in perioada 20 - 24 noiembrie 2010.
Competitia gastronomica este de nivel mondial si este acreditata de catre Federatia Mondiala a Asociatiilor Bucatarilor Sef (WACS), autoritatea mondiala in materie de arta culinara.
In ciuda crizei economice globale si a dificultatilor financiare, peste 2400 de maestri ai artei culinare, bucatari si cofetari, reprezentand 53 de natiuni, s-au intrecut in aceasta grandioasa competitie.
Regulamentul, diferentiat pe clase de competitie, a presupus pentru echipele nationale inscrierea la cele 2 clase obligatorii: Restaurant gastronomic - pregatirea unui meniu de 3 servicii in 5 ore de catre o echipa formata din 6 persoane pentru 110 persoane si Clasa Bufet rece - arta culinara, cu 3 categorii:
- categoria A - platou festiv din carne/peste/vanat pentru 8 persoane, tapasuri/fingerfood - 4 sortimente (2 reci servite reci, 2 calde servite reci) pentru 8 persoane, cu garnituri si sosuri adecvate si o farfurie reprezentativa;
- categoria B - meniu vegetarian pentru o persoana si meniu gourmet din cinci servicii pentru o persoana;
- clasa C - platou de petit-four/cheese four/ chocolate four / friandise, 4 sortimente pentru 8 persoane, 4 deserturi inovative la farfurie si o piesa festiva din zahar, chiocolata, marzipan, gheata etc.
Pentru echipele regionale, tematica a fost similara, cu mici exceptii (tapasurile si petit-four-urile pentru 6 persoane iar deserturile in numar de 3).
Concurentii individuali au avut posibilitatea de a se inscrie la categoriile A, B, C sau la clasele de Arta culinara D1 - sculptura in legume, fructe, sare, gheata, margarina, D2 - piesa din ciocolata, zahar, marzipan, pastiaj, tragacant. Aceste piese decorative trebuiau sa aiba inaltimea minima de 60 cm.
Nou intrata in WACS ca membru asociat, ASPROGAST-Romania, avandu-l presedinte pe ing. Nejloveanu Niculae - maestru in arta culinara si vicepresedinte dr. Ing. Gabriela Berechet, a sosit la aceasta competitie cu 2 echipe: echipa regionala ASPROGAST formata exclusiv din doamne bucatar si cofetar si, pentru respectarea principiului egalitatii de gen, echipa de Gastronomie colectiva ASPROGAST, formata exclusiv din barbati bucatar.
Echipa regionala ASPROGAST a castigat medalia de bronz, iar cofetarul echipei, Maestra Carmela Dragomir, a reusit sa castige medalia de aur cu o creatie in zahar "Frumoasa si Bestia" si o medalie de argint cu o alta creatie in zahar "Alice in tara minunilor".
Si pentru ca am fost singura echipa de femei prezenta la aceasta competitie, le prezentam: Carmela Dragomir, maestru cofetar de la Delice International din Campina, Irina Hriapca, maestru in arta culinara, bucatar sef la Complexul de agrement "Ciric" din Iasi, Petronela Ciubotaru, maestru in arta culinara, bucatar sef la Poiana Izvoarelor din Vatra Dornei si Maria Popa, maestru in arta culinara, instructor gastrotehnica la Compania de Investitii pentru Turism.
Ca manager al echipei, doamna dr. Ing. Gabriela Berechet a organizat pe parcursul celor 6 luni scurse de la inscriere 3 serii de antrenamente, iar rezultatele s-au vazut.
Echipa de gastronomie colectiva, formata din Ion Toma, Nelu Fatol, Marian Cucu si Marius Urianu, a concurat la o clasa necunoscuta noua romanilor, reusind sa obtina diploma, ceea ce tradus in limbajul cifrelor, inseamna ca au avut intre 60 si 69 de puncte, o performanta care poate fi depasita la urmatoarele competitii prin munca, seriozitate si perseverenta.
Tema acestora a fost realizarea unui meniu mediteranean pentru 150 de persoane, iar vizitatorii s-au putut delecta cu: consomme de rata cu piept de rata afumat, lasagna de legume, biban umplut cu cus-cus, duet de pui si mignon de porc, salata Nicoise, salata greceasca, Tabuleh, prajitura de morcov si portocala aromatizat cu anason stelat cu spuma de lamaie si sos sabayon.
Somon usor afumat cu spuma de lamaie si icre de pastrav, morun de Marea Neagra umplut cu pastrav usor afumat de Vatra Dornei, Terina de stiuca de Dunare cu mousse de spanac si caviar, cocktail de vin spumant de Panciu cu stridii de Marea Neagra, trilogie de piept de rata si ficat de rata cu sos spumat de coriandru, pulpa de iepure umpluta cu pastrama de mistret din Carpati, bomboane cu crema de Magiun de Topoloveni si prune uscate, duet de ciocolata umpluta cu tuica de Zetea, Inimi de marzipan cu crema de lamaie...iata cateva exemple din preparatele create si prezentate de concurentele din echipa regionala ASPROGAST Romania.
Despre minunile din zahar: tras, zahar suflat si pictura cu aerograful pe pastiaj...18 ore pe zi, 7 zile pe saptamana, timp de o luna, degete fara epitelii...iata pretul aurului.
Cat despre lacrimi...da, au fost si ele, ca doar vorbim despre femei, dar cine le mai tine minte atunci cand esti urcat pe scena si esti ovationat de o sala plina ochi?
Oricat am fi de optimisti, nu putem sa nu fim realisti! Cu toate ca rezultatele nu sunt de neglijat, suntem inca departe de "masa bogatilor", suntem stangaci in exprimare culinara, fara prea multa abilitate de a utliza tehnici noi de preparare...da, suntem stangaci, improvizam si carpim...si lucrul acesta se vede si se penalizeaza.
Este nevoie de o noua repozitionare a profesiilor, a formarii profesionale, a scolii!
Fara aceste conditii...ne vom bucura in continuare de medaliile de aur ale altor natiuni iar marea performanta nu va putea fi atinsa. Cine isi doreste sa ramana MEDIOCRU?
Noi nu, si pentru asta e nevoie de coeziune si gandire unitara, de un plan riguros de formare, de recrutare si selectionare a competitorilor, de antrenamente riguroase si fara party prix-uri, intr-un cuvant, de PROFESIONISTI!
PS: castigator absolut la punctaj al cupei Villeroy&Boch la aceasta editie a fost echipa din Singapore!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp