Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:51 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Naveta elevilor, o povară pentru părinți

ro

11 May, 2015 09:34 1058 Marime text
Elevii care fac naveta își vor plăti singuri biletul de transport. Statul nu va deconta integral naveta elevilor.

În data de 5 mai 2015, comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senatul României a acordat raport de respingere propunerii legislative nr. L155/2015, care prevede eliminarea plafonului pentru decontarea navetei elevilor care învață în altă localitate decât cea de domiciliu.
 
Asociația Elevilor din Constanța își exprimă public dezamăgirea față de modul în care această propunere a fost tratată de către membrii comisiilor de specialitate din Senatul României, care au acordat aviz negativ adoptării acesteia, precum și un raport de respingere. Odată cu introducerea plafonului pentru decontarea navetei elevilor, prin OG nr. 29/2013, rata părăsirii timpurii a școli a crescut considerabil, procentul fiind de 17,4%, unul dintre cele mai mari procente din Uniunea Europeană. AEC va sesiza Avocatul Poporului cu privire la modificarea Legii educației, lege organică, printr-o ordonanță simplă, OG nr. 29/2013.
 
Tragem un puternic semnal de alarmă asupra consecințelor abandonului școlar, acesta având puternice urmări asupra societății, în România rata analfabetismului fiind de 5%, cea mai mare din Uniunea Europeană, iar cea a analfabetismului funcțional de 40%.
 
Asociația Elevilor din Constanța salută inițiativa Guvernului de a deconta integral naveta cadrelor didactice, însă în același timp solicită Guvernului să nu aplice dubla masură, creând discriminare între profesori și elevi, aplicând principiul de Drept “unde se aplică același raționament, se aplică aceeași soluție”.
 
Solicităm imperios Guvernului și Parlamentului să sprijine măsura decontării integrale a navetei elevilor, această măsură reprezentând o politică de scăderea a abandonului școlar, România asumându-și, prin strategia Europa 2020, scăderea ratei abandonului școlar la 11,3%, până în anul 2020.
 
“Suntem de părere că elevilor li se încalcă dreptul la liber acces la educație. Şcoala a devenit un loc în care numai cei care îşi permit ajung să reziste 12 ani. Pe lângă faptul că elevilor li se decontează doar o treime din navetă, există elevi care au primit banii după 3 luni. Statul ar trebui să susțină mai mult educația pentru că tinerii de azi sunt adulții de mâine.”, a declarat Andrei - Eduard Burghelia, președintele Asociației Elevilor din Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii