Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:05 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

NU ! iti poate salva viata

ro

26 Jun, 2015 10:01 1094 Marime text
In fiecare zi, de dimineaţă şi până la culcare fiecare dintre noi, luăm decizii şi facem anumite alegeri, care ne influenţează mai mult sau mai puţin viaţa. Unele decizii sunt simple, de exemplu: azi mă îmbrac cu… sau cu… , la prânz manânc… , sau nu manânc pentru că… . Alte decizii sunt puţin mai complexe: fac sau nu meditaţii la… , mă duc sau nu în vizită la… . Sunt şi decizii complicate: mă angajez să lucrez la… , mă căsătoresc sau nu cu… , voi avea sau nu copii… , fumez sau nu fumez, încerc sau nu încerc droguri. Atunci când faci alegeri simple, chiar dacă ai greşit şi rezultatul te nemulţumeşte, poţi îndrepta relativ rapid ceea ce te-a deranjat; de exemplu, te întorci acasă şi te îmbraci cu altceva mai comod. Situaţia se schimbă atunci când iei decizii care îţi pot influenţa întreaga viaţă. Dacă ai ales să lucrezi undeva şi descoperi că nu îţi place ceea ce faci, mersul la serviciu poate deveni un chin zilnic care durează cel puţin 8 ore pe zi. Dacă începi o relaţie de dragoste şi descoperi că nu este ceea ce aşteptai, poţi fi rănit în sentimentele tale şi fără îndoială că va suferi şi cealaltă persoană. Dacă ai vrut să vezi cum te simţi când încerci o dată un drog ilegal, poţi să descoperi că ai devenit dependent Cum să rezişti presiunii negative a anturajului şi cum să spui „NU“ în situaţiile dificile cu care poţi fi confruntat
Este important ca să fii capabil să spui NU consumului de droguri şi să înveţi cum să poţi convinge prietenii să-ţi respecte decizia luată fără a fi exclus din grup.
În majoritatea situaţiilor a spune “NU” nu este suficient pentru a scăpa de presiunea grupului, de multe ori fiind nevoie de o abilitate deosebită de a comunica cu ceilalţi şi aceasta se poate realiza parcurgând anumite etape, simplu, prin parcurgerea următorilor paşi:
Un prim pas este acela de a te informa cât mai corect despre ceea ce vor să facă amicii tăi, punând întrebări simple de genul: Unde? Când? Cu cine? De ce? In ce scop? Până când? Ce aşteptaţi de la mine? etc.
Al doilea pas este să vă gândiţi la consecinţele care decurg din acceptarea sau neacceptarea implicării în ceea ce propun prietenii.
Pasul trei este să rămâi calm, să spui clar de la început persoanei pe nume, privind-o direct în ochi şi să adaugi un NU, mulţumesc; Nu mă interesează; Nu vreau să merg; Nu vreau să particip; Nu vreau să ştiu mai multe despre acest subiect etc.
Pasul patru este să nu îţi pierzi prietenii aşa că imediat, în continuarea refuzului, propune-i sau propune-le să faceţi împreuna altceva , sănătos, legal, distractiv, plăcut: ceva care să nu vă producă necazuri. Dacă persoana (persoanele) în cauză insistă să faci ceea ce nu doreşti, acordă un timp de gândire, revino asupra propunerii tale şi pleacă, lăsând posibilitatea comunicării ulterioare.
Pe noi ne poti gasi : www.tomisantidrog.ro / www.ziarulvicii.com / tomisantidrog@gmail.com
 
Dragan George
Presedinte Tomis Antidrog Constanta
tomisantidrog@gmail.com

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii