Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:18 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 42.000 kilograme DEEE au fost colectate în cadrul programului Patrula de Reciclare

ro

14 Jun, 2012 22:21 1178 Marime text

Cantitatea medie colectată de fiecare elev se ridică la 2,47 kg DEEE, depăşind media de colectare la nivel naţional, de 1 kg DEEE colectate anual de către români

Bucureşti, 14 iunie 2012 - Programul educaţional Patrula de reciclare, desfăşurat în perioada 15 noiembrie 2011 - 15 iunie 2012, îşi anunţă rezultatele finale şi câştigătorii. Ediţia 2011-2012 a implicat elevii în activităţi de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, informare şi protecţie a mediului.

Proiectul s-a bucurat de participarea a 206 școli din 7 judete și a 17.095 de elevi care au fost implicați în activități de colectare și conștientizare a importanței debarasării responsabile a deșeurilor electrice și electrocasnice. 54 de școli au raportat proiecte proprii de creație sau de promovare a colectării și 24 de școli au făcut propuneri de postere pentru următoarea ediție a proiectului. Copiii au reușit sa colecteze pe parcursul a aproximativ 5 luni o cantitate totală de 42.000 kilograme de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE).

La nivel naţional, categoriile de premii acordate au vizat cea mai mare cantitate colectată/elev (pentru care s-a acordat echipament pentru dotarea unui laborator audio video), cel mai activ profesor (care a primit un sistem micro hi-fi) şi cea mai bună propunere de poster (premiată cu un LCD), provocare lansată celor mai creativi dintre participanţi, pentru contribuţia la designul posterului ediţiei viitoare a programului Patrula de reciclare, care va debuta în toamna acestui an.

Premiile naţionale, oferite de Philips și Indesit, membrii fondatori ai Asociației RoRec, au fost câştigate de bistriţeni. Liceul cu Program Sportiv Bistriţa a fost instituţia care a colectat cea mai mare cantitate/membru în Patrula de reciclare din tara, cu 205,4 kg de deşeuri de echipamente electrice şi electronice colectate pe parcursul programului. Cel mai activ profesor coordonator, la nivel naţional, a fost desemnată doamna Teodora Popescu (Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr.1 Bistriţa). Premiul special al Juriului, desemnat în urma notării şi evaluării celor 24 de propuneri de poster, a fost acordat echipei de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr.1 din Bistriţa.

"Mulţumim agentilor Patrulei de reciclare, profesorilor coordonatori, Primăriilor şi Inspectoratelor Şcolare Judeţene care ni s-au alăturat în extinderea acestui program. Rezultatele ediţiei 2011-2012 a programului Patrula de reciclare ne arată, o dată în plus, că protecţia mediului a depăşit zona pur teoretică, însemnând deja o implicare mult mai concretă a generaţiei tinere, copii care devin ei înşişi exemple pentru adulţi. Vom relua în lunile următoare programul, în care avem deja tot mai multe judeţe participante.", a declarat Andreea Idriceanu, Communication Manager RoRec.

Călăraşi este judeţul cu cea mai mare cantitate colectată în cadrul programului, cu aproape 9.000 kg DEEE colectate. Individual, Şcoala cu clasele I-VIII George Emil Palade din Ploieşti s-a detaşat dintre cele 206 instituţii înscrise în program, prin colectarea a unei cantităţi impresionante de DEEE - 2.596,6 kg. Judeţul Timiş, familiarizat deja cu direcţiile programului, datorită proiectului pilot desfăşurat în judeţ în 2011, a înscris în concurs peste 30 de proiecte.

La nivel local, premiile au fost acordate în cadrul festivităţilor de premiere desfăşurate în Alexandria, Bistrița, Călărași, Deva, Ploieşti, Timişoara şi Tulcea, în perioada 5-14 iunie 2012.

Patrula de reciclare se desfăşoară sub forma unui program educaţional de protecţie a mediului, centrat pe colectarea şi reciclarea DEEE în unităţile de învăţământ, pentru a contribui la atingerea obiectivelor cantitative impuse de normele europene, anume de 4 kilograme/locuitor anual. Prin intermediul acestui program, organizatorii au pus la dispoziţie un sistem de colectare DEEE accesibil, având ca scop principal încurajarea obiceiului de colectare selectivă. În plus, programul are şi o componentă educaţională puternică, prin care ajută elevii să înţeleagă unele dintre cauzele poluării mediului şi să conştientizeze faptul că reducerea acestora depinde de fiecare dintre noi.

Programul susţine eforturile comune ale Asociaţiei, autorităţilor locale şi membrilor RoRec de a crea o infrastructură coerentă de colectare DEEE, pentru a contribui la atingerea obiectivelor cantitative impuse de normele europene, anume de 4 kg DEEE colectate de fiecare locuitor, anual.

Asociaţia Română pentru Reciclare - RoRec continuă seria activităţilor de educare, conştientizare şi colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), prin extinderea, la nivel naţional, a programului Patrula de reciclare, realizat în parteneriat cu Primăriile şi Inspectoratele Şcolare Judeţene, alături de doi dintre membrii fondatori RoRec - Indesit și Philips și de Agenția Națională de Presă Agerpress - în sistemelele de învăţământ pre-şcolar şi pre-universitar.

Asociaţia Română pentru Reciclare - RoRec este o organizaţie colectivă non-profit având ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuţi producători europeni de electrocasnice cu activitate în România. Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a sănătăţii umane, pentru utilizarea raţională a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi implicit prin reintroducerea în sectorul economic de materii prime.

Contact:

Asociaţia Româna pentru Reciclare RoRec

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii