Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:00 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare deschisă către Ministrul Educaţiei şi Cercetării, domnul Daniel P. Funeriu

ro

19 Nov, 2010 00:02 1241 Marime text
Stimate Domnule Ministru,

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I" din Bucureşti este una dintre bibliotecile fanion ale Sistemului Naţional de Biblioteci din România. De aceea, comunitatea profesională a bibliotecarilor din România consideră că directorul general al acestei instituţii trebuie să fie o persoană reprezentativă prin profesionalismul în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţei informării.

În lumina declaraţiilor dvs. repetate, de a încuraja legislativ, şi nu numai, accederea la funcţiile publice exclusiv pe baza competenţelor profesionale recunoscute, am fost încredinţaţi că ocuparea postului de director general al BCU „Carol I" Bucureşti va reflecta acest principiu enunţat de dvs.

Ca şi în alte ţări europene, Sistemul Naţional de Biblioteci din România este un sistem distinct, bine definit din punct de vedere teoretic, legislativ şi organizaţional, fundamentat pe o ştiinţă specifică - biblioteconomia şi ştiinţa informării.

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I" din Bucureşti, continuatoarea prestigioasei Biblioteci a Fundaţiilor Regale, a avut întotdeauna la conducere figuri marcante ale culturii româneşti, cu contribuţii importante în domeniul ştiinţei biblioteconomice.

Mai mult, în ultimii 60 ani, directorul acestei instituţii a fost asimilat în conştiinţa publică, dar mai ales în cea a breslei, cu personalitatea care a dat orientarea teoretică a acestui domeniu.

Sistemul Naţional de Biblioteci este o componentă importantă a sistemului educaţional şi cultural naţional. De-a lungul ultimilor 20 de ani, asociaţiile profesionale ale bibliotecarilor din România au făcut demersuri susţinute pentru a promova şi a impune standarde de calitate profesională în domeniu, standarde privind modul de accedere la funcţia de director de bibliotecă.

În acest context, considerăm că este de datoria noastră să sesizăm următoarele nereguli în organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea postului de director general al BCU „Carol I" Bucureşti:

1. Neglijenţă şi ambiguitate în formularea cerinţelor pentru candidaţii la acest post:

Art. 2. j). "au cel puţin trei ani vechime în activităţi direct legate de lucru cu publicaţii: biblioteci, edituri etc."

2. Lipsa de transparenţă în modul de organizare a concursului: comisia de examinare a fost secretă până în ziua concursului, deşi metodologia prevede că aceasta se stabileşte, prin ordin al ministrului, în termen de 10 zile de la anunţarea concursului.

3. În stabilirea componenţei comisiei de concurs nu au fost respectate principiile competenţei specifice domeniului infodocumentar: niciunul dintre membrii comisiei nu este specialist în managementul structurilor infodocumentare sau specialist în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţei informării.

Considerăm că persoanele desemnate să evalueze conducătorul aceste instituţii trebuie să aibă expertiză profesională, mai precis competenţe în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţei informării.

Având în vedere rigorile profesiei de bibliotecar, la un concurs pentru ocuparea postului de manager al unei biblioteci, este absolut obligatoriu ca minimum jumătate din membrii comisiei să fie specialişti din Sistemul Naţional de Biblioteci.

Este inacceptabil şi umilitor pentru întreaga breaslă a bibliotecarilor ca asupra unui concurs de o asemenea importanţă să existe îndoieli şi suspiciuni de incorectitudine.

Prin urmare, pentru a înlătura orice suspiciune de rea-voinţă sau manipulare în modul de organizare şi desfăşurare a acestui concurs, asociaţiile profesionale ale bibliotecarilor din România vă solicită, domnule ministru, anularea concursului şi organizarea unui nou concurs care să respecte principiile competenţei profesionale specifice domeniului biblioteconomiei şi ştiinţei informării.

Asociaţia Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României (ABBNR)

Preşedinte ABBNR, Doina Stănescu

Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR)

Preşedinte ANBPR, Doina Popa

Asociaţia Bibliotecarilor din România (ABR)

Preşedinte ABR, prof. univ. Mircea Regneală

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii