Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:48 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tinerii romani din strainatate doresc salvarea Institutului Cantacuzino

ro

14 Jul, 2010 17:49 1238 Marime text

Tinerii români din străinătate doresc salvarea Institutului Cantacuzino

Bucureşti, 14 iulie 2010. Studenţii şi cercetătorii români aflaţi la stagii universitare peste hotare se declară profund îngrijoraţi de situaţia critică în care se află Institutul Cantacuzino. Ei consideră că este inadmisibil ca singurele soluţii pentru viitorul acestei instituţii de prestigiu mondial să fie desfiinţarea şi demolarea sa. Prin această poziţie, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) doreşte readucerea acestei probleme în atenţia publică din ţară şi străinătate şi mobilizarea tuturor factorilor de decizie pentru salvarea de urgenţă a Institutului Cantacuzino.
Institutul "Dr. Ion Cantacuzino" are importanţa unui obiectiv strategic al României, cu o istorie de peste 100 de ani. Institutul a produs vaccinurile şi serurile necesare armatei încă din timpul primului război mondial. Până în 1989, producea circa 400 de seruri şi vaccinuri, care erau folosite pentru vaccinarea cetăţenilor României, care datorează astfel în multe cazuri viaţa şi sănătatea lor Institutului Cantacuzino. Mai mult, numeroase boli precum holera şi tuberculoza au fost tratate şi eradicate prin eforturile Prof. Dr. Ion Cantacuzino şi ale colaboratorilor săi, iar cercetările privind transformarea bacteriilor şi virusul poliomielitic au înregistrat chiar premiere mondiale, contribuind la creşterea prestigiului instituţiei şi admiterea sa în celebra reţea de institute Pasteur.
Astăzi, Institutul Cantacuzino se află într-o situaţie fără precedent. Din cauza diverselor reglementări care au limitat producţia internă,  autorităţile au crescut importurile forţate de vaccinuri cu efecte scăzute în rândul populaţiei şi costuri ridicate la bugetul de stat, obligând astfel Institutul Cantacuzino să acumuleze datorii. Din surse abilitate se ştie că până când s-au luat aceste măsuri iresponsabile, lipsite de gândire strategică şi previziune financiară, Institutul Cantacuzino şi-a auto-finanţat costurile de producţie şi cercetare şi a adus profit Statului Român. În schimb, datoria autorităţilor era să facă investiţiile de capital necesare şi să asigure retehnologizarea liniilor de producţie pentru a întruni normele internaţionale, obligaţie asumată inclusiv prin acorduri specifice ale României cu Uniunea Europeană.
Liga Studenţilor Români din Străinătate militează activ şi depune eforturi pentru întoarcerea acasă a tinerilor români de valoare. În condiţiile în care perspectivele profesionale pentru revenirea în ţară sunt oricum extrem de limitate, membrii LSRS nu pot rămâne nepăsători atunci când obiective naţionale de cercetare şi interes strategic -- aşa cum este Institutul Cantacuzino -- sunt în pericol de a fi desfiinţate. Profesorul Cantacuzino a fost la vremea lui student român în străinătate, la Paris, şi cu multă dedicare şi patriotism s-a întors în ţară pentru a pune bazele unei instituţii care a servit poporul român în momente critice ale istoriei sale.
Comunitatea tinerilor români de peste hotare califică astfel drept inacceptabilă atitudinea Ministerului Sănătăţii şi a altor autorităţi abilitate prin care se intenţionează abandonarea moştenirii culturale şi ştiinţifice a Institutului Cantacuzino şi se sacrifică interesul naţional pentru satisfacerea unor interese private pe termen scurt. În contextul socio-politic al globalizării, cu permanente pericole şi ameninţări inclusiv de tip terorist, este spre beneficiul tuturor ca Statul Român să poată răspunde întotdeauna epidemiilor în mod alert şi fără a depinde de producătorii străini.
În acest sens, LSRS face un apel către întreaga comunitate medicală autohtonă şi asociaţiile româneşti de studenţi şi tineret din ţară şi din străinătate, pentru susţinerea unui protest public comun în legătură cu situaţia gravă a Institutului Cantacuzino. LSRS va iniţia în cel mai scurt timp, alături de alte organizaţii din societatea civilă, o scrisoare deschisă adresată Ministrului Sănătăţii şi Primului Ministru al României, prin care va cere revitalizarea imediată a activităţii Institutului Cantacuzino şi reluarea producţiei la scară largă, în parametrii de acreditare prevăzuţi de Uniunea Europeană şi în scopul asigurării viabilităţii financiare a Institutului pe termen lung. În caz contrar, eşecul probabil al Institutului Cantacuzino se va adăuga unei liste lungi de argumente contra întoarcerii acasă a celor mai buni studenţi şi cercetători români din întreaga lume.

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) este prima şi singura organizaţie care asigură un cadru de organizare reprezentativ al studenţimii române din străinătate, promovând o puternică solidaritate între membrii săi, ca reprezentanţi de valoare ai României, precum şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele întoarcerii lor în ţară după terminarea studiilor. Scopul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a facilita contribuţia lor la dezvoltarea României.
Mai multe informaţii despre aceste LSRS găsiţi  pe site-ul nostru: http://www.lsrs.ro
Pentru întrebări şi nelămuriri, trimiteţi un email la contact@lsrs.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii