Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:53 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

URS BRACONAT ÎN JUDEŢUL HARGHITA

ro

03 Jun, 2015 15:29 1161 Marime text
 În data de 26.05.2015, colarul montat de Asociaţia „Grupul Milvus” unui urs mascul (adult tânăr) botezat M2, a transmis informaţii privind localizarea GPS din interiorul localităţii Lupeni, judeţul Harghita!
            Colarele montate de către Asociația „Grupul Milvus” sunt preprogramate să înregistreze locaţii GPS la fiecare 60 de minute, respectiv să transmită datele salvate la intervale de 7 ore. Informaţiile coroborate cu hărţile din regiune arată că în data de 25.05.2015 - ora 23.00, ursul M2 se afla în vecinătatea localităţii Corund, iar două ore mai târziu se afla deja pe raza localităţii Lupeni, în gospodăria unui localnic.
            Infomaţiile colarelor înregistrează fiecare locaţie la un interval de 60 de minute cu o precizie de câţiva metri, iar domiciile localnicilor unde colarul a fost „ plimbat” sunt clar vizibile în programul Google Earth.
            Ultima informaţie primită de Asociația „Grupul Milvus” a fost înregristrată în data de 27 mai, la ora 11.00. Cândva în decursul următoarelor 7 ore - înainte ca echipamentul să transmită următorul set de date - echipamentul de cercetare a fost distrus, transmisia datelor întrerupându-se definitiv.   
            Asociația „Grupul Milvus”, respectiv Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Târnava Mare (de care aparține fondul de vânătoare unde a avut loc actul de braconaj)au sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Harghita, Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, care a și inițiat o investigație în acest sens.
            Ursul brun este o specie strict protejată în România, atât de legislația autohtonă (Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic), cât și de convențiile internaționale din domeniu, semnate și ratificate de România (Convenția de la Berna, Cites, Directiva Habitate al UE). Conform Legii Vânătorii (Legea nr. 407 / 2006, cu toate modificările și completările ulterioare), valoarea de despăgubire în cazul unor fapte ilicite în cazul speciei urs este de 40 000 de Euro. Aceeași lege prevede pedepse cu închisoarea sau cu amendă pentru actul de braconaj. 
Împreună cu partenerii noştrii pe termen lung, precum Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Târnava Mare din Odorheiu Secuiesc,  Asociația "Grupul Milvus" montează colare pe urși pentru a strânge date despre modul în care specia folosește habitatele naturale, unde sunt zonele de iernare, de hrănire, care sunt punctele fierbinți de fragmentare a habitatului, etc. Din acest punct de vedere, M2 a fost un urs foarte prolific: începând din 30.04.2013 (în cele 25 de luni de când i s-a montat colarul de cercetare în valoare de 3 000 de Euro), animalul a transmis peste 13 000 de locații de pe o zonă de peste 1 120 km2 - un set de date fără precedent.
 În momentul în care ursul a fost împușcat ilegal și i s-a distrus colarul, povestea lui de succes s-a încheiat brusc și tragic - deși avea încă multe informații de oferit despre specia lui (inclusiv date deja salvate pe colar și încă netransmise).
Aceste informații pot contribui la o mai bună înțelegere a biologiei și ecologiei ursului brun, la conservarea mai eficientă în România a unei specii care a dispărut deja din majoritatea țărilor europene, dar și la o conviețuire cât mai pașnică cu oamenii.
           
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii