Workshop organizat de ANSSA Constanta privind statutul managerului public in administratia publica
Workshop organizat de ANSSA Constanta privind statutul managerului public in administratia publica
ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ A STUDENȚILOR ÎN ȘTIINȚE ADMINISTRATIVE
FILIALA CONSTANȚA
24.02.2009
COMUNICAT DE PRESĂ
Workshop organizat de ANSSA Constanta privind statutul managerului public în administrația publică locală
În data de 24 februarie 2009, Asociaţia Naţională a Studenţilor în Ştiinţe Administrative a organizat la Biblioteca Județeană “I. N. Roman” Constanţa workshop-ul 100 de minute de dialog cu tema „Statutul managerului public în administrația publică locală”.
La dezbateri au luat parte managerul public al Instituției Prefectului Județul Constanța - doamna Eli Pătrașcu, domnul Constantin Brăgaru - directorul general al Direcției de Afaceri Europene din cadrul Consiliului Județean Constanța, studenți și masteranzi la specializarea administrație publică.
Cei 25 de studenți participanți la această dezbatere au avut ocazia să afle răspunsuri la o serie de întrebări legate de necesitatea existenței managerilor publici și rolul acestora în accelerarea reformei administrației publice. Totodată, aceștia s-au arătat interesați de metodele de formare, promovare și evaluare ale managerilor publici.
Unul dintre punctele dezbaterii a făcut referire la faptul că managerii publici reprezintă o categorie aparte a funcționarilor publici. Pe lângă salariul motivant de care beneficiază, aceștia au posibilitatea de a promova rapid în treptele profesionale. Domnul Brăgaru a precizat faptul că este nevoie de manageri publici în instituțiile publice și că acestea nu sunt reticente în ceea ce privește angajarea lor. Introducerea acestei funcții publice a fost recomandată de Uniunea Europeană, însă din punctul său de vedere, în administrația publică din România funcția de manager public nu este bine definită.
Doamna Pătrașcu a subliniat un aspect esențial al acestei funcții și anume că un manager public nu poate lua decizii fără acordul superiorului ierarhic, ci poate doar propune soluții la problemele apărute în cadrul instituției în care lucrează. Ca o concluzie, doamna manager public le-a spus studenților că “neavând experiență în administrația publică trebuie să fiți pregătiți pentru atunci când veți lucra ca funcționari publici, deoarece diferențele dintre teorie și practică sunt mari. Depinde de fiecare dintre voi, de ceea ce faceți, dacă schimbați lucrurile”.
Membrii Asociației Naționale a Studenților în Științe Administrative, filiala Constanţa îşi propun să organizeze și pe viitor astfel de mese rotunde, intitulate generic 100 de minute de dialog, la care subiectul central va fi necesitatea profesionalizării administraţiei publice şi modalităţile prin care acest deziderat să devină realitate.
Pentru mai multe detalii referitoare la acţiune vă rog să nu ezitaţi a contacta reprezentanţii ANSSA Constanţa.
Irina Lepădatu,
Coordonator local ANSSA Constanța
Tel. 0723 304 769
anssa_cta@yahoo.com
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- preda andreea 27 Feb, 2009 09:51 Sper ca ceea ce colegii mei din facultate , membrii anssa, au intreprins sa ajunga la urechile si sa fie luati in considerare cu seriozitate de atoritatile locale si chiar de cele centrale. Workshop-ul organizat de ei la care si eu am participat, m-a facut sa-mi doresc sa ma implic si eu in actiunile lor de a determina autoritatile sa constientizeze rolul lor in administratie.