ANC completeaza regimul juridic al semnaturii electronice 22.12.2008
ANC completeaza regimul juridic al semnaturii electronice 22.12.2008Astăzi, 22 decembrie 2008, ANC supune consultării publice proiectul de decizie privind mecanismul de verificare a semnăturilor electronice şi proiectul de decizie privind procedura de agreare a agenţiilor de omologare a dispozitivelor securizate de creare a semnăturii electronice.
Având în vedere importanţa serviciilor bazate pe semnătura electronică, ANC propune adoptarea unor decizii care să stabilească principiile şi cerinţele minime de securitate pe care trebuie sa le indeplineasca mecanismul de verificare a semnăturii electronice şi procedura de agreare a agenţiilor care vor omologa dispozitivele securizate de creare a semnăturilor electronice.
Verificarea semnăturii electronice este o operaţiune automată, realizată prin intermediul unor dispozitive speciale, care se bazează pe utilizarea datelor de verificare ale semnăturii electronice (coduri sau chei criptografice). Operaţiunea de verificare a semnăturii electronice atestă folosirea unui anumit certificat digital la crearea semnăturii electronice, acest certificat atestând la rândul lui raportarea datelor de verificare a semnăturilor (cheia publică) la o anumită persoană (care deţine cheia privată), confirmând identitatea acelei persoane.
Serviciile de verificare a semnăturilor electronice se asigură automat, prin internet, asemenea servicii fiind menţionate expres în contractul încheiat între furnizorul de servicii de semnătură electronică şi utilizator.
Omologarea dispozitivelor securizate pentru crearea semnăturii electronice se face de către agenţiile de omologare - persoane juridice de drept public sau de drept privat - în urma acordării de către ANC a unei decizii de agreare a acestor agentii. Prin intermediul dispozitivelor securizate de creare, semnatarul poate proteja datele de creare a semnăturii electronice împotriva utilizării acestora de către persoane neautorizate, semnătura fiind astfel protejată împotriva falsificării.
Agenţia de omologare care solicită agrearea va transmite ANC o cerere scrisă în acest sens, care, în urma verificării îndeplinirii condiţiilor necesare, va emite o decizie de omologare în 30 de zile de la data demarării procesului de verificare.
Proiectele deciziilor pot fi consultate pe pagina de internet a ANC, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 30.01.2009, pe adresa sediului central al ANC (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la registratură sau prin intermediul departamentelor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@anrcti.ro.
Autoritatea Nationala pentru Comunicatii este instituţia care stabileşte regulile pentru piaţa de comunicaţii din Romania si veghează la respectarea acestora. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANC vizitati www.anrcti.ro.
Persoana de contact: Catalina DRAGOMIR, Sef Serviciu Media&Website, tel. 0372.845.417
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp