Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:52 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANCOM consulta decizia privind scaderea tarifelor practicate intre operatorii de telefonie

ro

21 Jan, 2010 17:56 2089 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ
21.01.2010

ANCOM consultă decizia privind scăderea tarifelor practicate între operatorii de telefonie pentru portarea numerelor
 
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii supune consultării publice un proiect de decizie ce are ca scop scăderea nivelului maxim al tarifelor pentru portarea numerelor, practicate în prezent între operatorii de telefonie.
Potrivit reglementărilor ANCOM, costurile determinate de portarea unui număr de telefon sunt suportate de furnizorul acceptor, de la care furnizorul donor îşi poate recupera costurile pentru activităţile tehnice, operaţionale şi administrative efectuate pentru fiecare număr portat în parte. Tarifele de portare percepute furnizorului acceptor de către furnizorul donor sunt destinate să acopere aceste costuri şi trebuie să reflecte costurile efective ale operaţiunilor necesare portării. Nivelurile maxime ale acestor tarife au fost stabilite de Autoritate în anul 2006. În cursul anului 2009, Autoritatea a comparat tarifele de portare cu cele practicate în alte state europene şi a ajuns la concluzia că este necesară o revizuire a tarifelor pe care furnizorul acceptor le datorează furnizorului donor, pentru fiecare număr portat.
ANCOM propune, aşadar, prin acest proiect scăderea tarifelor maxime care pot fi percepute la un nivel maxim de 7 euro pentru fiecare număr portat din categoria numerelor geografice, a numerelor independente de locaţie şi a numerelor nongeografice (altele decât cele pentru servicii de telefonie mobilă), comparativ cu 13 euro, cât este valoarea maximă în prezent. De asemenea, proiectul propune stabilirea unui nivel maxim de 5 euro (faţă de 11 euro în prezent) pentru fiecare număr portat, în cazul portabilităţii numerelor nongeografice pentru servicii de telefonie mobilă.
Propunerea de revizuire a tarifelor se bazează pe o analiză a Autorităţii, care a comparat tarifele de gros pentru portarea numerelor practicate în alte state europene.
Portabilitatea, facilitatea prin care utilizatorii de servicii de telefonie îşi pot păstra numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul, a fost introdusă în România pe 21 octombrie 2008, iar pe parcursul primelor 14 luni de la lansarea acestui serviciu au fost portate peste 200.000 de numere de telefon. Până în prezent operatorii acceptori au suportat integral costurile de portare şi nu au perceput niciun tarif utilizatorilor finali pentru acest serviciu.
Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 22.02.2010, pe adresa sediului central al ANCOM - Str. Delea Nouă 2, sector 3, Bucureşti, sau direct la registratura ANCOM, precum şi la oficiile sale judeţene. Observaţiile şi recomandările pot fi transmise prin fax la numărul +40 732 845 404 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Alte informaţii
Analiza de tip „benchmark" efectuată de ANCOM pentru a determina tariful mediu de portare practicat la nivel european a arătat că tariful de portare în cazul portabilităţii numerelor geografice, numerelor independente de locaţie şi numerelor nongeografice, altele decât cele pentru servicii de telefonie mobilă, are valori ce variază între 49,79 euro în Slovacia, 7,53 euro în Franţa sau 2 euro în Olanda şi 0,53 euro în Marea Britanie. În ceea ce priveşte tarifele de portare a numerelor nongeografice pentru servicii de telefonie mobilă, acestea înregistrează valori de la 33,19 euro în Slovacia şi 5 euro în Olanda, până la 0,91 euro în Turcia.


Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin  promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.org.ro.

Persoana de contact: Cătălina DRAGOMIR, Şef Serviciu Comunicare, tel. 0372.845.417

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii