Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:49 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANCOM organizeaza o noua sesiune de examinare pentru obtinerea certificatului de radioamator

ro

07 Apr, 2009 15:43 3192 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ
07.04.2009

ANCOM organizează o nouă sesiune de examinare pentru obţinerea certificatului de radioamator şi de operator radio în serviciul mobil terestru

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), prin departamentele sale teritoriale din Bucureşti, Cluj şi Timişoara, organizează în perioada 25– 28 aprilie 2009 sesiunea ordinară de examinare în vederea obţinerii certificatelor de radioamator şi în perioada 16 aprilie – 5 mai sesiunea de examinare pentru obţinerea certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru.
Examenele pentru obţinerea certificatelor de radioamator vor avea loc în zilele de 25 aprilie (Cluj), 27 – 28 aprilie (Bucureşti) şi 28 aprilie (Timişoara). Mai multe detalii referitoare la examenele organizate în vederea obţinerii certificatelor de radioamator, precum şi alte informaţii cu privire la regulament, lista de subiecte, reglementări internaţionale, sancţiuni şi formulare, puteţi găsi aici, pe pagina de internet a ANCOM.
Sesiunea de examene pentru obţinerea certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru se desfăşoară după următorul calendar: 16 aprilie (Cluj), 27 – 28 aprilie (Bucureşti) şi 5 - 6 mai (Timişoara). Mai multe detalii despre examenele organizate în vederea obţinerii certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru, precum şi alte informaţii cu privire la regulament, reglementări internaţionale, sancţiuni şi formulare pot fi accesate pe pagina dedicată a ANCOM, aici.
În cazul obţinerii certificatului de radioamator, pentru a participa la examen, candidaţii trebuie să cunoască reglementările interne şi internaţionale în materie, cum ar fi Regulamentul de radiocomunicaţii pentru serviciul de amator din România şi părţile relevante din Regulamentul Radiocomunicaţiilor al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT), noţiuni de electronică şi radiotehnică, norme tehnice privind securitatea muncii, precum şi procedurile de operare a staţiilor de radiocomunicaţii. În cadrul examinării, candidaţii susţin şi o probă practică pentru a demonstra cunoaşterea regulilor de trafic de radiocomunicaţii. Pentru a obţine certificatul, candidatul trebuie să obţină baremul precizat în Regulament pentru fiecare probă.
Lista de subiecte utilizate pentru examinarea în vederea obţinerii certificatelor clasele a III-a şi a II-a de radioamator la proba de electronică şi radiotehnică poate fi consultată pe pagina de Internet a ANCOM.

În cazul obţinerii certificatului de operator radio în serviciul mobil terestru, pentru a participa la examen, candidaţii trebuie să cunoască reglementările interne şi internaţionale în materie, cum ar fi Regulamentul personalului operator al staţiilor de radiocomunicaţii din România şi părţile relevante din Regulamentul Radiocomunicaţiilor al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT). În cadrul examinării, candidaţii susţin şi o probă practică pentru a demonstra cunoaşterea regulilor de trafic de radiocomunicaţii. Pentru a obţine certificatul, candidaţii trebuie să obţină baremul precizat în Regulament pentru fiecare probă.
Radiocomunicaţiile în serviciul mobil terestru cuprind toate tipurile de radiocomunicaţii civile care funcţionează în benzi de frecvenţe radio cu statut neguvernamental de utilizare sau partajat, guvernamental/neguvernamental. Utilizatorii specifici ai reţelelor de radiocomunicaţii mobile terestre de uz privat sunt atât mici întreprinzători, cât şi mari companii ale căror activităţi în diverse domenii ale economiei necesită comunicaţii radio proprii: industrie, producere, transport şi distribuţie de utilităţi publice la nivel naţional, transporturi, construcţii şi lucrări publice, agricultură, silvicultură, pază şi protecţie a vieţii şi proprietăţii private, protecţie publică, sănătate publică, servicii de gospodărire comunală etc.
În România există peste de 4.000 de radioamatori autorizaţi la ANCOM, numărul lor fiind permanent în creştere. În ceea ce priveşte operatorii radio în serviciul mobil terestru, numărul acestora depăşeşte 21.000.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii este instituţia independentă care stabileşte regulile pentru piaţa de comunicaţii din România şi veghează la respectarea acestora. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.anrcti.ro.

Persoană de contact: Cătălina Dragomir, Şef Serviciul Media&Website, telefon 0372.845.417.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii