Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:48 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANR - Comunicat de presa - Intalniri de lucru DG - MARE

ro

05 Feb, 2016 15:31 2436 Marime text
Întâlniri de lucru în domeniul supravegherii maritime pentru realizarea mediului comun de schimb al informaţiilor în domeniul maritim al Uniunii Europene (CISE)
 
 
În perioada 04 - 05 februarie 2016, se desfășoară vizita în România a unei delegații a Comisiei Europene / DG MARE, în vederea realizării unor întâlniri la nivel de experţi cu reprezentanţii autorităţilor relevante în domeniul supravegherii maritime pentru realizarea mediului comun de schimb al informaţiilor în domeniul maritim al Uniunii Europene (CISE).
La întâlnirile de lucru participă reprezentanți ai Gărzii de Coastă, Forţelor Navale Române, Autorității Navale Române şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.
Prima prima parte a vizitei oficiale a avut loc în data de 04 februarie 2016, la sediul Autorității Navale Române, cu consultări tehnice la nivel de experţi ai Gărzii de Coastă, Forţelor Navale Române și Autorităţii Navale Române.
Azi, 05 februarie 2016, se desfășoară partea a doua a vizitei cu consultări tehnice derulate cu reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.
Delegația Comisiei Europene este formată din:
  • domnul Alexandru CHIRIC, DG MARE, Unitatea pentru Securitate Maritimă şi Supraveghere;
  • domnul Bram DE‐SCHOUWER, consultant Deloitte pentru DG DIGIT;
  • doamna Shana SCHIPERS, consultant Deloitte pentru DG DIGIT;
  • doamna Barbara LORINCZ, consultant Gartner pentru DG MARE.
Având în vedere implicarea Ministerului Transporturilor, prin ANR, ca observator şi suport în derularea primei faze a proiectului CISE, s-a solicitat  ca Autoritatea Navală Română să participe și la derularea fazei a doua a proiectului, în calitate de Partener, alături de Agenția Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), coordonator de proiect fiind în continuare Inspectoratul General al Poliției de Frontieră București.
Perioada de derulare a acestui proiect va fi de un an şi jumătate, între 01.01.2016 şi 31.08.2017, iar implicarea ANR va consta în:
  • participarea în cadrul unor Grupuri de lucru coordonate de IGPF pentru identificarea, analiza şi validarea tuturor datelor și informațiilor din domeniul naval, ce vor fi introduse în baza de date CISE-ROM;
  • participarea la reuniuni de lucru interne sau internaționale, organizate în vederea realizării obiectivelor proiectului si sincronizării activităților derulate.
Datele şi informațiile ce vor fi introduse şi analizate sunt structurate în 2 tipuri:
  • date solicitate, şi
  • date furnizate de către cele 8 ministere implicate în această bază de date.
 
Practic, ANR va introduce în baza de date informaţii privind:
  • siguranța şi securitatea maritimă şi prevenirea poluării de la nave;
  • pregătirea şi coordonarea răspunsului la poluările marine;
  • implementarea legislației naționale şi comunitare din domeniul transportului naval.
 
În anul 2009, potrivit prevederilor Memorandumului nr. 1770, aprobat de Guvernul României, a fost înfiinţat Comitetul interministerial pentru coordonarea implementării politicii maritime integrate a Uniunii Europene.
Începând cu anul 2010 şi până în prezent, la nivelul Grupului de lucru interministerial – CISE s-au desfăşurat activităţi specifice implementării la nivel naţional a Foii de Parcurs pentru crearea unui cadru comun de realizare a schimbului de informaţii privind mediul marin în U.E.
                Ca etapă finală a implementării la nivel naţional a Foii de Parcurs – CISE  între instituţiile cu atribuţii în domeniul maritim, în primul semestru al anului 2014, Direcţia Generală Management Operaţional din cadrul MAI, cu sprijinul UPP şi IGPF, a prezentat şi promovat proiectul cu tema: Platformă naţională de interoperabilitate în domeniul PMI, pentru realizarea unui mediu comun de comunicare.
                Echipa COM / DG MARE este asistată pentru găsirea unor modalităţi de continuare a dezvoltărilor precedente în cadrul CISE pe baza unor noi informaţii, pentru evaluarea nivelului de interoperabilitate, pentru identificarea posibilelor bariere în domeniul integrării în CISE, pentru determinarea stadiului privind participarea în domeniul schimbului de informaţii intersectorial şi transfrontalier.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii