Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:53 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Analiza Saptamanii Perioada 30 martie- 6 aprilie 2010

ro

06 Apr, 2010 16:43 1187 Marime text

La sfârşitul primului trimestru,

Rubla- moneda cu cea mai puternicǎ apreciere din Europa

Euro- în depreciere faţǎ de majoritatea monedelor lumii. Dintre monedele ţǎrilor Europene, Zlotul polonez- pe locul al doilea, dupǎ Rublǎ, ca apreciere faţǎ de Euro. Comparativ cu monedele importante ale lumii, Euro s-a depreciat cel mai mult faţǎ de Dolarul Canadian. Leul - în plutonul majoritar, ca şi procent de apreciere faţǎ de moneda europeanǎ.

«Puterea economicǎ a Rusiei cunoaşte o creştere semnificativǎ, iar Rubla se întǎreşte atât faţǎ de Euro, cât şi faţǎ de Dolarul American. În primul trimestru al acestui an, dintre monedele din Europa, Rubla a înregistrat cea mai mare apreciere faţǎ de Euro, cǎderea generalǎ a monedei europene fiind «dublatǎ>> de performanţele înregistrate de economia rusǎ ", a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est.

La începutul anului, perechea EURRUB (Euro- Rublǎ) înregistra un nivel de 43,2535 Ruble pentru 1 Euro, pentru ca, la 31 martie, cotaţia sǎ scadǎ la 39,7623 Ruble pentru 1 Euro, marcând o depreciere a monedei Euro de 8,0715% faţǎ de Rublǎ. Rubla a crescut în primul trimestru şi faţǎ de Dolarul American, cu 2,5825%, cu toate cǎ Dolarul American s-a apreciat puternic faţǎ de majoritatea monedelor lumii.

Rusia a ieşit tehnic din criza economicǎ încǎ din 2009, înregistrând creşteri economice în ultimele douǎ trimestre, iar pentru anul în curs previziunile de creştere economicǎ a Rusiei sunt de minim 3,1%, comparativ cu 0,7% pentru Zona Euro. Rusia a înregistrat de asemenea o serie de rezultate pozitive şi în anul curent: inflaţia a scǎzut în martie la o ratǎ anualizatǎ de 6,5%, atingând astfel cel mai scǎzut nivel din ultimii 12 ani, tot în martie- serviciile au cunoscut cea mai mare ratǎ de creştere din octombrie 2009 şi pânǎ în prezent etc.

«Creşterea recentǎ a preţului petrolului, ca urmare a semnalelor de revigorare economicǎ venite în special din SUA, a sprijinit întǎrirea Rublei (Rusia fiind cel mai mare furnizor de energie din lume), dar nu a fost cauza principalǎ: Rubla s-a apreciat constant în acest an, chiar şi în perioada în care preţul petrolului a înregistrat o scǎdere semnificativǎ», subliniazǎ analiştii X-Trade Brokers România.

Dintre monedele europene, Zlotul Polonez a marcat cea de-a doua apreciere importantǎ faţǎ de Euro, în primul trimestru al acestui an, respectiv de 6.1534%. Majoritatea monedelor europene au înregistrat aprecieri faţǎ de Euro cuprinse între 2-5%: Coroana Suedezǎ 4,7138%, Francul Elveţian 4,0127%, Coroana Cehǎ 3,6116% etc. Leul s-a apreciat faţǎ de Euro cu 3,4431% în primul trimestru, pe care l-a început cu un nivel de 4,2258 Lei pentru 1 Euro şi l-a încheiat cu 4,0803 Lei pentru 1 Euro, conform cotaţiilor înregistrate de platforma X-Trade Brokers. Dintre monedele Est-Europene, Forintul a cunoscut cea mai scǎzutǎ apreciere în primele trei luni ale anului, de 1,9286% fata de Euro.

«Aprecierea monedelor Est Europene nu este un factor care sǎ favorizeze economiile acestora, în primul rând pentru cǎ descurajeazǎ exporturile excepţie face Rusia, care, fiind cel mai mare exportator de petrol din lume... exportǎ oricum, petrolul fiind o marfǎ cu o cerere şi un preţ în creştere», a precizat Victor Safta.

Dintre monedele importante ale lumii tranzacţionate pe platforma X-Trade Brokers, în primul trimestru Euro s-a depreciat cel mai mult faţǎ de Dolarul Canadian, respectiv cu 8,8116%. În plutonul secund s-au situat deprecierile faţǎ de Dolarul American (5,5524%) şi, respectiv, Yenul Japonez (5,0557%). Faţǎ de Lira Sterlinǎ, aflatǎ la rândul sǎu într-un puternic proces de depreciere, Euro a rǎmas aproximativ constant, înregistrând o depreciere de doar 0,2%.

«Piaţa a fost extrem de volatilǎ în primul trimestru, o mulţime de perechi valutare înregistrând variaţii de 7- 14% între cotaţiile minime şi, respectiv, maxime. Tendinţa se va menţine şi în trimestrul al doilea, dar ne aşteptǎm ca, în lipsa unor evenimente majore, volatilitatea sǎ fie ceva mai scǎzutǎ decât în primele trei luni ale anului, care <<au absorbit>> deja influenţele schimbǎrilor majore înregistrate de principalele economii ale lumii», a arǎtat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002, care s-a extins în alte şase ţări europene: Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania şi România, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil.

X- Trade Brokers acţionează ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi formator de piaţă de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) şi Opţiuni- având ca activ suport contracte tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), de mărfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).

X-Trade Brokers tranzacţionează instrumente derivate pe piaţa extrabursieră, decontările tranzacţiilor efectuându-se direct între participanţii la piaţă (instituţii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).

XTB deţine platforme on-line de excepţie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / închiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent la conturile de investiţii, iar echipele locale oferă gratuit cea mai competentă consultanţă de profil.

La nivel european, X- Trade Brokers are peste 15.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 20 miliarde Euro.

Pe piaţa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 şi este autorizatǎ de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevǎd atingerea unui volum de tranzacţii de minim 800 milioane Euro pe lună până la sfârşitul anului în curs.

Pentru mai multe informaţii vǎ invitǎm sǎ vizitaţi www.xtb.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii