Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:26 07 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BCR a lansat Raportul trimestrial "România - Anevoiosul drum spre o creştere mai stabilă"

ro

12 Sep, 2011 12:33 770 Marime text

Creştere economică de aproximativ 1,4% în 2011 şi 2,9% în 2012

Comerţul retail şi construcţiile ar putea avea o performanţă îmbunătăţită în a doua jumătate a acestui an, în timp ce industria este expusă unei încetiniri a cererii din Zona Euro

Inflaţia ar putea intra în intervalul ţintit în prima parte a anului 2012

Într-un mediu internaţional care acordă o mare atenţie calităţii finanţelor publice, procesul de consolidare fiscală a României este un succes

Lucian Anghel, economistul sef al BCR: In ceea ce priveste inflatia, incertitudinile rămân destul de mari în continuare, începând cu liberalizarea preţurilor administrate, continuând cu calitatea anului agricol şi nu în cele din urmă cu evoluţia preţurilor mărfurilor pe pieţele internaţionale. Intr-un scenariu de încetinire globală a creşterii, preţurile internaţionale ar trebui să exercite presiuni mai mici asupra inflaţiei din România.

Bucureşti, 10 septembrie 2011 - România este expusă puternic la o scădere importantă a cererii externe din Zona Euro şi la posibile perturbări ale fluxului de capital străin, în timp ce scădere mai rapidă a preţurilor producţie va afecta producătorii de bunuri. Ne aşteptăm ca industria să încetinească rapid în trimestrele al III-lea şi al IV-lea din acest an, se arata in raportul "România - Anevoiosul drum spre o creştere mai stabilă" realizat de BCR Cercetare.

„Pe fondul unui comportament volatil al pieţelor externe şi a persistenţei temerilor legate de extinderea crizei la nivel european, am ajustat în scădere perspectiva economică pentru România în 2011 şi 2012. Avansul economic s-ar putea situa la circa 1,4% în acest an şi la 2,9% în 2012. Riscul de contagiune este semnificativ în cazul României, iar efectele adverse se pot transmite prin intermediul cererii de export şi influxurilor de capital", a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Băncii Comerciale Române (BCR).

Dacă guvernul reuşeşte să impulsioneze proiectele de infrastructură anul acesta şi trendul recent din segmentul nerezidenţial se menţine, construcţiile vor avea şansa să înregistreze anul acesta o creştere ‘zero'. Segmentul rezidenţial s-ar putea apropia în cel mai bun caz de nivelul ‘zero' spre finele acestui an; venitul disponibil real va rămâne negativ, iar stocul de locuinţe nu este încă epuizat, se mai arata in raport.

„Odată cu încetinirea inflaţiei în iulie, când efectul majorării TVA s-a disipat, şansele revenirii vânzărilor cu amănuntul încep să crească; un trend ascendent mai vizibil ar putea fi observat în trimestrul al IV-lea în condiţiile unui efect de bază favorabil mai pronunţat; aceasta însă nu va fi îndeajuns ca vânzările cu amănuntul să devină pozitive la nivelul întregului an 2011", a mai adaugat Lucian Anghel.

In domeniul consolidarii fiscale, guvernul va încerca să reducă pe cât posibil volumul arieratelor pentru a se apropia de ţinta ambiţioasă de deficit bugetar agreată cu FMI pentru 2012. Nu excludem posibilitatea unui derapaj fiscal în anul electoral 2012, iar prezenţa FMI în România poate fi o garanţie că limita abaterii de la ţinta de deficit pentru anul următor să rămâne rezonabilă, se mai arata in raport.

* *

Banca Comerciala Romana (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a băncilor de locuinţe şi a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (peste 17 mld EUR), banca Nr.1 după numărul de clienţi şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienţilor şi după numărul celor pentru care BCR este principală instituţie cu care fac banking.

BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 48 de centre de afaceri dedicate companiilor şi 668 de unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din România pe piaţa cardurilor şi a tranzacţiilor bancare, clienţii BCR având la dispoziţie cea mai mare reţea naţională de ATM - peste 2.000 de bancomate şi POS - peste 18.000 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi, precum şi servicii complete de Internet banking, phone-banking şi e-commerce.

* *

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din Europa Centrala si de Est. Mai mult de 50.000 de angajati deservesc peste 17 milioane de clienti in cadrul a 3.200 de filiale din 8 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina). La 30 iunie 2011, Erste Group detinea active totale in valoare de 214,2 miliarde EUR, inregistrand un profit net de 496,3 milioane EUR si un raport cost/venituri de 49.5%.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii