Performanţa operaţională a BCR în primele trei trimestre din 2010 a crescut cu 3,6% într-un context economic dificil
Performanţa operaţională a BCR în primele trei trimestre din 2010 a crescut cu 3,6% într-un context economicI. Principalele REZULTATE FINANCIARE pentru GRUPUL BCR
Performanţă operaţională mai bună, susţinută de generarea continuă de venituri şi de controlul costurilor
Rezultatul operaţional a crescut până la 2.304,4 milioane lei (548,4 milioane EUR) în primele trei trimestre din 2010, cu 3,6% mai mult faţă de primele nouă luni din 2009 pe baza generării continue de venituri şi a controlului costurilor. Creşterea venitului operaţional s-a încetinit (majorare cu 57,4 milioane lei sau cu 1,6% faţă de primele nouă luni ale anului 2009) fiind însoţita insă de diminuarea cheltuielilor operaţionale (în scădere cu 23,6 milioane RON sau 1,9% pe an. Profitul net după impozitare şi plata intereselor minoritare s-a ridicat la 494,5 milioane lei (117,7 milioane EUR) în scădere cu 29,3% faţă de sfârşitul lunii septembrie 2009, în principal ca urmare a cheltuielii mai mari cu provizioanele generata de condiţiile dificile de pe piaţă care au un impact major asupra clienţilor BCR şi a impactului implementării OUG 50/2010 asupra veniturilor din comisioane.
Eficienţă îmbunătăţită şi management pozitiv al riscurilor în condiţiile unui mediu economic foarte solicitant
Raportul cost-venit s-a îmbunătăţit la 35,1% la finele T3 2010 (36,3% la sfârşitul lunii septembrie 2009).Rentabilitatea capitalului (ROE) s-a diminuat la 9,5% la sfârşitul lui septembrie (14,5% la sfârşitul lui septembrie 2009). Creditele neperformante (NPL) au continuat sa crească conform aşteptărilor datorită condiţiilor nefavorabile de pe piaţă care afectează clienţii, dar pot fi gestionate, cu o rată de acoperire care se menţine la un nivel confortabil de 126% (garanţii şi provizioane). Evoluţia NPL a determinat creşterea Costurilor de risc cu 7% (104,3 milioane lei).
Afacerea şi-a continuat creşterea potrivit aşteptărilor în condiţiile unei economii slăbite
Faţă de anul trecut, BCR (numai banca) şi-a menţinut la aproximativ 22% cota de piaţă la credite, datorită unei creşteri uşoare a creditelor pentru locuinţe (+0,8 p.p. creştere anuala) şi unei poziţii relativ stabile pe segmentul corporate. Banca are o poziţie puternică în ceea ce priveşte lichiditatea şi baza de capital, precum şi o ofertă mai bună, adaptată contextului economic şi concurenţial actual. În ceea ce priveşte pasivele, BCR deţine 1/5 din depozitele create de clienţi datorită unei politici de preţuri competitive şi forţei mărcii BCR. Operaţiunile de retail se auto-finanţează, raportul dintre creditele şi depozitele retail (LTD) menţinându-se la aproximativ 84%, conform standardelor locale.
„Rezultatul operaţional pozitiv demonstrează capacitatea BCR de a răspunde corespunzător la condiţiile dificile de pe piaţă. Adoptăm o abordare prudentă a riscului, dat fiind contextul economic încă dificil. BCR este bine pregătită pentru a face faţă cu succes acestei situaţii; vom continua să ne ajutam clienţii să traverseze această perioadă precum şi să căutăm soluţii pentru a ajuta România sa reia creşterea economică " a declarat Dominic Bruynseels, CEO al BCR.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp