Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:40 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul-ministru Emil Boc a discutat cu omologul său danez, Helle Thorning-Schmidt, despre agenda europeană şi perspectivele României în mandatul Regatului Danemarcei la preşedinţia Consiliului UE din primul semestru al anului viitor

ro

05 Dec, 2011 23:43 767 Marime text

Premierul Emil Boc a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu primul-ministru din Regatul Danemarcei, doamna Helle Thorning-Schmidt, care efectuează o vizită în România în perspectiva celui de-al şaptelea mandat al ţării sale la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru din 2012.

Şeful Executivului a exprimat cu acest prilej sprijinul deplin al României pentru priorităţile pe care Danemarca şi le-a propus pentru următorul său mandat la preşedinţia Consiliului UE. În acest context, premierul Emil Boc a vorbit şi despre aşteptările României pentru perioada următoare, mai ales în ceea ce priveşte luarea unei decizii, cât mai curând posibil, la nivelul Consiliului European, referitor la aderarea la Schengen, cu respectarea aceloraşi criterii aplicate şi celorlalte state membre.

Primul-ministru danez, Helle Thorning-Schmidt, a dat asigurări în ceea ce priveşte sprijinul larg din cadrul parlamentului danez faţă de aderarea României la Schengen. "Am dat undă verde negocierii acestei chestiuni în Guvern şi vă asigur că este un acord larg în Parlamentul danez, nu numai din partea Guvernului actual, dar şi a celui anterior. (...) Vă asigur că, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare, vom fi bucuroşi să fiţi în Schengen", a declarat oficialul danez. Doamna Helle Thorning-Schmidt a susţinut totodată punctul de vedere al României ca decizia la nivel european privind aderarea la Schengen să nu fie influenţată de alte chestiuni.

Un alt subiect abordat în cadrul întrevederii a vizat contextul economic european actual generat de criza datoriilor suverane. Premierul Emil Boc a evidenţiat faptul că măsurile adoptate de Guvernul român încep să dea rezultate, România având pentru 2012 o prognoză de creștere economică de 2,1% şi un deficit estimat la 1,9%. Faptul că liderii UE au convenit la Consiliul European din luna iunie asupra unor soluţii pentru ieşirea din criza datoriilor suverane a fost caracterizat de premierul Emil Boc ca un prim pas, responsabil, care trebuie însă urmat de alţi paşi concreţi. În contextul actual, Europa are nevoie de o integrare mai profundă, nu de divizare în zona euro şi cea non-euro. "Nu credem într-o Europă cu două viteze", a declarat şeful Executivului român.

Premierul Emil Boc a discutat cu omologul său danez şi despre obiectivul României de a trece la moneda unică europeană în 2015.

Agenda discuţiilor a inclus şi alte teme de interes european precum siguranţa şi eficienţa energetică, piaţa unică, dezvoltarea durabilă, schimbările climatice, politica de vecinătate.

La întrevedere au participat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, secretarul de stat Ştefania Ferencz, director de cabinet al Primului-Ministru, secretarul de stat Ioana Muntean, purtător de cuvânt al Guvernului, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Europene Bogdan Mănoiu şi Cristian Negrilă, Însărcinat cu afaceri la Ambasada României la Copenhaga.

Din delegaţia care l-a însoţit pe premierul danez au mai făcut parte Michael Sternberg, Ambasadorul Regatului Danemarcei la Bucureşti, secretarul de stat Ulrik Vestergaard Knudsen, precum şi alţi oficiali.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii