Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:27 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport BCR Cercetare - România - În viteza întâi

ro

30 Aug, 2012 22:13 1445 Marime text

 Estimam o creştere economică de 0,7% în 2012 şi 1,9% în 2013

 Apreciem ca vor exista presiuni inflaţioniste în creştere în lunile următoare

 Preconizam ca BNR va continua sa ajute leul

Bucureşti, 30 august 2012 - Revenirea economică modestă de până acum şi condiţiile adverse de pe pieţele externe şi interne ne-au determinat să modificăm estimarea de creştere economică pe termen scurt şi mediu. 2012 va aduce României cea mai severă secetă din ultimii cinci ani, cu efecte negative imediate asupra creşterii economice şi inflaţiei. Pe lângă aceasta, mediul extern rămâne unul advers iar încrederea agenţilor economici şi a consumatorilor din Zona Euro nu prezintă semne de redresare, a declarat Florin Eugen Sinca, analist Echipa Cercetare Macro si Titluri cu Venit Fix, BCR Cercetare cu ocazia prezentarii Raportului „Romania: În viteza întâi" realizat de catre echipa BCR Cercetare.

Aproximativ 50% din exporturile României au ca destinaţie Zona Euro şi peste 80% din investiţiile străine directe primite de România pornesc din aceste ţări. Având în vedere toate acestea, estimăm o creştere economică de 0,7% în 2012 şi 1,9% în 2013, în scădere faţă de estimările anterioare. Performanţa sub aşteptări în domeniul atragerii fondurilor europene structurale trebuie îmbunătăţită rapid, în caz contrar România riscând o perioadă prelungită de creştere economică sub potenţial, a adaugat Florin Eugen Sinca.

Pentru finele anului 2012 estimăm o rată a inflaţiei de 4%, la limita superioară a ţintei BNR. Creşterea preţurilor produselor agroalimentare atât pe plan intern cât şi extern precum şi majorarea unor preţuri administrate sunt principalii factori inflaţionişti din perioada imediat următoare. Totodată, nu excludem ieşirea temporară a inflaţiei din ţinta BNR în această toamnă sau la începutul anului viitor. Prin urmare, considerăm că BNR este mai dispusă în prezent să favorizeze un leu mai puternic pentru atenuarea presiunilor inflaţioniste, a spus Florin Eugen Sinca.

De asemenea, dobânzile din piaţa interbancară se vor menţine la niveluri mai ridicate până la finele anului. O nouă emisiune de euroobligaţiuni a Ministerului de Finanţe pe pieţele externe în această toamnă ar putea contrabalansa, într-o anumită măsură, tendinţa de creştere a randamentelor titlurilor de stat în lei pe piaţa internă şi ar putea ajuta leul.

* *

Banca Comerciala Romana (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a băncilor de locuinţe şi a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (peste 16 mld EUR), banca Nr.1 după numărul de clienţi şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienţilor şi după numărul celor pentru care BCR este principală instituţie cu care fac banking.

BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 48 de centre de afaceri dedicate companiilor şi 643 de unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din România pe piaţa cardurilor şi a tranzacţiilor bancare, clienţii BCR având la dispoziţie cea mai mare reţea naţională de ATM - peste 2.400 de bancomate şi POS - 15.000 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi, precum şi servicii complete de Internet banking, phone-banking şi e-commerce.

* *

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din Europa Centrala si de Est. Mai mult de 50.000 de angajati deservesc peste 17 milioane de clienti in cadrul a 3.200 de filiale din 8 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina). La 31 martie 2012, Erste Group detinea active totale in valoare de 216,7 miliarde EUR, inregistrand un profit operational de 915,7 milioane EUR si un raport cost/venituri de 50.8%.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii