Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:19 05 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Accesarea fondurilor europene - modalitate de sprijinire a investitiilor in Romania

ro

01 Jun, 2010 20:34 1247 Marime text

Direcţia Comunicare

Comunicat de presă
1 iunie 2010

Accesarea fondurilor europene - modalitate de sprijinire a investiţiilor în România
    
Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, a susţinut astăzi, 1 iunie a.c., alături de secretarul de stat, Răzvan Murgeanu, o conferinţă de presă în care a prezentat stadiul implementării Programului Operaţional Regional.
Pe baza contractelor încheiate până la 15 mai a.c., Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului preconizează realizarea următorilor indicatori: 3.454 de locuri de muncă create, 2.063 km de drumuri reabilitate, 18 unităţi medicale reabilitate, 40 de centre sociale modernizate/echipate, 75 unităţi scolare reabilitate/echipate, 176 unităţi mobile echipate pentru intervenţia de urgenţă, 4 campusuri universitare reabilitate şi 76 proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii turistice.
Obiectivele pentru finalul anului 2010 sunt de a atinge cifra de 3 miliarde de euro pentru contractelele semnate şi de a efectua plăţi de peste 300 milioane euro aferente anului 2010.
Ministrul Elena Udrea a trecut în revistă şi modificările strategice care să permită adaptarea POR la nevoile prezente ale potenţialilor beneficiari, luate în cadrul Comitetului de Monitorizare al POR desfăşurat în perioada 19-20 mai. Pentru Domeniul Major de Intervenţie (DMI) 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”, CM POR a decis eliminarea contribuţiei proprii a beneficiarilor la cheltuielile aferente cererilor de finanţare, valoarea maximã a finanţării acordate reprezentând 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului, fără a depăşi însă valoarea de 200.000 de euro. Ministrul Elena Udrea a subliniat faptul că aceasta este una dintre cele mai clare şi mai aşteptate măsuri de redresare economică şi sprijinire a mediului privat.
 De asemenea, o altă decizie adoptată a fost cea a realocării fondurilor neutilizate în cadrul DMI 4.2 „Reabilitarea siturilor industriale poluate şi neutilizate şi pregătirea pentru noi activităţi” către DMI 4.1, DMI 4.3, DMI 5.1 şi DMI 5.2. Bani din DMI 4.2 vor fi utilizaţi şi pentru suplimentarea unui necesar de aprox. 30 de milioane pentru finanţarea a 5 spitale aflate pe lista de rezervă a DMI 3.1 „Reabilitarea/ modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”. Este o ocazie unică, creată prin efortul MDRT, ca spitalele judeţene de urgenţă din Târgovişte, Râmnicu Vâlcea, Zalău, Sfântu Gheorghe şi Ilfov să fie reabilitate şi echipate în conformitate cu cerinţele secolului XXI.
 Progrese au fost înregistrate şi în ceea ce priveşte Axa 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, care dispune de cel mai mare buget în cadrul Programului, prin depunerea şi semnarea primelor proiecte eligibile. Această axă este una foarte importantă pentru că administraţiile celor 7 oraşe poli de creştere au fost impulsionate să se poziţioneze şi să se definească drept centru regional de dezvoltare cu aspiraţii clare şi caracteristici specifice pentru a putea prezenta planurile integrate de dezvoltare şi a depune proiecte.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii