Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:22 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Camera Naţională salută noul sistem de tarifare aplicat de Registrul Comerţului

ro

28 Sep, 2012 01:16 915 Marime text

Bucureşti, 27 septembrie: Camera de Comerţ şi Industrie a României- Camera Naţională, salută recenta hotărâre a Guvernului României de a veni în sprijinul oamenilor de afaceri prin simplificarea procedurilor de înregistrare a firmelor şi de publicitate prin Registrul Comerţului.

Camera Naţională, întregul Sistem Cameral din România, în calitate de reprezentant autorizat al comunităţii de afaceri din ţara noastră, apreciază receptivitatea guvernului de a răspunde numeroaselor semnale privind supra-încărcarea birocratică a vieţii economice din România, sursă permanentă de corupţie şi evaziune fiscală.

Pe cale de consecinţă, vedem în demersul guvernului de a introduce un set de tarife unice pentru operaţiunile de înregistrare in Registrul Comerţului, prin HG nr. 902/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 667 din 24 septembrie, o măsură necesară de mărire a predictibilităţii cheltuielilor legate de înregistrarea la Registrul Comerţului, atât la momentul constituirii, cât şi în cursul derulării unei afaceri. Guvernul a renunţat astfel la actualul sistem de taxare diferenţiată a serviciilor prestate de oficiile registrului comerţului, care făcea din aproape fiecare demers întreprins de un comerciant la Registrul Comerţului o irosire impredictibilă de resurse umane, de timp şi de bani.

Considerăm deosebit de oportună recurgerea şi la modalităţile moderne de plată prin portalul de servicii al Registrului Comertului şi prin intermediul Sistemului Naţional Electronic de Plată Online a taxelor şi impozitelor şi extinderera corespondenţei în sistem electronic (gratuit). În al 2-lea deceniu al mileniului III serviciile publice din ţara noastră trebuiau racordate la practicile statelor avansate, ca o condiţie sine-qua-non de modernizare asocietăţii româneşti.

De asemenea, ne exprimăm satifacţia pentru faptul că, deşi traversăm o perioadă dificilă, atât pentru sectorul bugetar, cât şi pentru sectorul privat, nu sunt creşteri ale cuantumului taxelor pentru operaţiunile de inregistrare in Registrul Comerţului, chiar dacă în taxele unice propuse sunt incluse şi comisioanele pentru operaţiunile efectuate de oficiile Registrului Comerţului.

Sistemul Cameral consideră deosebit de benefică deschiderera spre o tot mai mare transparenţă în viaţa publică, prin asigurarea accesului gratuit al ziariştilor la informaţiile cuprinse în Registrului Comerţului, ca o modalitate de combatere a evaziunii fiscale şi economiei subterane.

Predictibilitatea aduce după sine un plus de credibilitate şi încredere, toate acestea constuituind elemente de bază pentru un climat de afaceri favorabil investiţiilor şi dezvoltării economice.

Biroul de Relaţii Publice

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii