Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:21 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantin Chirila preocupat de problema irigatiilor

ro

23 May, 2010 00:09 1634 Marime text

Constantin Chirilă, Deputat al colegiului 4 Constanţa, este preocupat de pericolul de deşertificare cu care se confruntă Dobrogea. Fiind membru al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, postură din care a depus mai multe interpelari legate de problema irigaţiilor.

Deputatul constănţean a participat la mai multe întalniri în teritoriu, in localităţile aferente Colegiului 4, unde a îndemnat populaţia să depună proiecte pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii.

 

In cursul zilei de ieri 21 mai 2010, in cadrul Universitati Ovidius din Constanţa, a fost prezentată, în cadrul Conferintei Internationale ,, Probleme Actuale ale Economiei Globale", editia a IV a, lucrarea "Vulnerabilitatea la secetă a Dobrogei", unul dintre coautori fiind deputatul constănţean.

 

În vara anului 2009, Camera Deputaţilor din Parlamentul României a constituit o comisie de anchetă privind situaţia sistemelor de irigaţii, precum şi a altor sectoare de îmbunătăţiri funciare.

 

Deputatul Constantin Chirila a fost direct implicat la lucrările comisiei, analizând îndeosebi situaţia din Dobrogea, în condiţiile în care costul apei de irigat în zonă este unul din cele mai ridicate, dar ţinând seama şi de clima Dobrogei.

 

Chiar daca solurile Dobrogei au un potenţial de producţie ridicat, acesta nu poate fi valorificat din cauza caracterului arid al climei.

 

Ca urmare a eliminarii subvenţiilor pentru irigaţii, începând cu anul 2010, conform acordurilor cu Uniuniea Europeană, irigarea culturilor devine nerentabilă, ceea ce conduce în mod implicit la scăderea interesului beneficiarilor pentru acest tip de agricultură.

 

Spre exemplu, anul acesta agentii economici si-au manifestat intenţia de a iriga - pe bază de contracte ferme - doar pentru circa 10 mii ha în judeţul Constanţa şi mai puţin de 5 mii ha în judeţul Tulcea.

 

Ca şi concluzii, deşi potenţialul irigabil actual este în jur de 100 mii ha, se irigă puţin, cauza principală fiind subvenţiile insuficiente şi chiar sistarea acestora începând din anul 2010. In prezent se caută soluţii de subvenţionare indirectă a irigaţiilor prin încadrarea Dobrogei în categoria zonelor defavorizate, sub aspect climatic.

 

Deputat Constantin Chirilă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii