Discuţii privind rolul economic al Mării Negre la Camera de Comerţ şi Industrie a României
Discuţii privind rolul economic al Mării Negre la Camera de Comerţ şi Industrie a RomânieiCamera Naţională a României, în colaborare cu Secretariatul Internaţional Permanent al Consiliului de Afaceri al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) de la Istanbul, a găzduit a 40a Reuniune a Comitetului Director al OCEMN CA. Reuniunea se înscrie în calendarul de evenimente coordonat de către Ministerul Afacerilor Externe, derulat în cursul celor 6 luni în care România a deţinut Preşedinţia în Exerciţiu a organizaţiei.
Sub sloganul "Building Sustainability, Enhancing Commitments" (Dezvoltare sustenabilă. Angajament total), s-au aflat la Palatul Camerei Naţionale membrii Comitetului Director al Consiliului de Afaceri al OCEMN, reprezentanţi ai ambasadelor statelor membre la Bucureşti, ai guvernului român şi Coordonatorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru Comerţ şi Investiţii în zona Mării Negre (BSTIP). Reuniunea a fost moderată de dl. Mihai Daraban, Vicepreşedinte al CCIR, Preşedinte al Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa şi a repus pe agenda publică proiectele demarate în cadrul Consiliului de Afaceri al Mării Negre, care au înregistrat progrese importante, în ciuda crizei prelungite pe care o traversează Grecia sau alte state din regiune. Prezent la eveniment, în calitate de observator, E.S dl Leonidas Chrysanthopoulos, Ambasador, Secretar general al OCEMN, a subliniat eforturile depuse de Consiliul de Afaceri pentru ca Marea Neagră să recapete importanţa maritimă şi comercială pe care a avut-o în perioada anilor 1850. În acest scop, un rol deosebit revine cooperării cu organizaţiile internaţionale, cum ar fi PNUD, cu care derulează deja un program de promovare a comerţului şi investiţiilor, menit să contribuie la creşterea atractivităţii şi notorietăţii regiunii pe harta economică globală, conform celor afirmate de Barry Kolodkin, reprezentant PNUD, managerul programului.
La preluarea ştafetei Preşedinţiei în exerciţiu, reprezentantul F. Ruse, dl Rashid A. Izmailov, a invitat toţi membri OCEMN să participe la Expoziţia Internaţională şi la Forumul "Marea Neagră 2011 - Parada Inovaţiilor şi Proiectelor pentru Investiţii" (Decembrie 14-17, a.c.). Este pentre prima oară că F. Rusă se angajează într-un proiect de asemenea amploare, care vizează toate statele riverane la Marea Neagră şi va demonstra adevăratul potenţial al regiunii.
Cooperarea Economică a Mării Negre a fost lansată în iunie 1992, prin semnarea "Declaraţiei de la Istanbul", România numărându-se printre statele fondatoare. Cele 12 state membre şi-au propus să dezvolte o cooperare multilaterală, în scopul accelerării dezvoltării economice şi sociale şi al realizării unui grad superior de integrareîn economia mondială. Începând din martie 1995, CCIR a fost desemnată de către Ministerul Afacerilor Externe ca reprezentantă a comunităţii de afaceri din România în acest Consiliu.
Direcţia Reprezentare Camerală
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp