Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:46 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificările şi completările Legii Camerelor de Comerţ din România nr. 335/2007

ro

07 Apr, 2011 16:33 1264 Marime text

Bucureşti, 06 aprilie: Legea nr. 39/2011 pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România nr. 335/2007 a fost publicată în In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 224 din data de 31 martie 2011.

Modificările vizează activitatea desfăşurată de camerele de comerţ după cum urmează:

- Camerele de comerţ sunt definite ca organizaţii autonome, neguvernamentale, apolitice, fără scop patrimonial, de utilitate publică, cu personalitate juridică, create în scopul de a reprezenta, apăra şi susţine interesele membrilor lor şi ale comunităţii de afaceri în raport cu autorităţile publice şi cu organismele din ţară şi din străinătate. În vechea reglementare lipsea sintagmă "de utilitate publica".

- Pe lângă celelalte atribuţii prevăzute de de lege, camerele de comerţ vor întocmi o evidenţa proprie a societăţilor comerciale, sub denumirea de Catalogul Firmelor. Înscrierea în acesta se face la solicitarea societăţilor comerciale, iar comercianţii înregistraţi la registrul comerţului se înscriu în Catalogul Fir

- Cu privire la serviciile de asistenţă pentru înregistrare în registrul comerţului, camerele de comerţ pot desfăşura următoarele activităţi:

- îndrumarea prealabilă privind formalităţile legale pentru constituirea şi modificarea actelor constitutive ale firmelor;

- îndrumarea pentru completarea corectă a cererii de înregistrare şi a formularelor tipizate specifice activităţii registrului comerţului;

- depunerea la biroul unic din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal a documentelor în vederea înregistrării în registrul comerţului.

- Se aduc noi precizări referitoare la activitatea Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera Naţională. Astfel, potrivit noii legi, Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera Naţională îndrumă activitatea curţilor de arbitraj de pe lângă camerele judeţene. Activitatea curţilor de arbitraj de pe lângă camerele judeţene se desfăşoară conform prevederilor Codului de procedură civilă, ale Regulamentului de organizare şi funcţionare şi ale Regulilor de procedură arbitrală ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera Naţională.

Alte modificări se referă la activitatea camerelor de comerţ bilaterale:

- Camerele de comerţ bilaterale sunt definite organizaţii autonome, neguvernamentale, apolitice, cu caracter nonprofit, cu personalitate juridică, recunoscute de utilitate publică conform Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Camerele bilaterale sunt create în scopul dezvoltării relaţiilor economice ale României cu ţările pentru care au fost create şi al promovării, apărării şi susţinerii intereselor economice ale comunităţii de afaceri în raport cu autorităţile publice şi cu organismele din ţară şi din străinătate.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi, camerele de comerţ bilaterale sunt obligate să prezinte Camerei de Comerţ şi Industrie a României toate documentele care să ateste îndeplinirea condiţiilor de organizare şi funcţionare prevăzute de Legea nr. 335/2007, cu modificările şi completările aduse prin noua lege.

După împlinirea termenului menţionat anterior, Cameră de Comerţ şi Industrie a României va proceda la retragerea avizului camerelor de comerţ bilaterale care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 335/2007, cu modificările şi completările aduse prin noua lege, şi va aviza persoanele juridice care întrunesc condiţiile prevăzute de lege.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii