Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:46 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi oportunităţi de accesare a fondurilor europene - prin Camerele de Comerţ şi Industrie

ro

23 Sep, 2013 14:43 1007 Marime text
Bucureşti, 20 septembrie 2013: Noi soluţii de finanţare a afcerilor prin absorbţia fondurilor europene au fost prezentate la Camera de Comerţ şi Industrie a României, care a organizat în colaborare cu Camera de Comerţ, Industrie şi Navigaţie Castellón – Spania, conferinţa „Oportunităţi de accesare a Fondurilor Structurale 2014 – 2020”.
Desfăşurată în prezenţa E.S. Ambasadorul Spaniei în România, Dl. Estanislao de Grandes Pascual şi a unui număr important de oameni de afaceri români şi spanioli, conferinţa a adus în atenţia auditoriului proiectele României pentru viitorul exerciţiu bugetar european, prezentate de Domnul Gabriel Călin Onaca, Secretar de Stat în Ministerul Fondurilor Europene, iar la nivelul administraţiei locale, de Viceprimarul General al Municipiului Bucureşti, Dl Dan Alexandru Darabont.
La rândul lor, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Navigaţie Castellón, doamna Dolores Guillamón Fajardo, prima femeie preşedinte a acestei Camere de Comerţ şi membrii delegaţiei spaniole au prezentat exemple concrete de succes în administrarea şi cheltuirea banilor europeni, Spania fiind alături de Irlanda, statele membre ale Uniunii Europene cu cele mai bune performanţe în atragerea finanţării de la Bruxelles, reuşind să utilizeze 60% din bugetul alocat de UE, faţă de o rată a absorbţiei de numai 22%, atinsă în prezent de ţara noastră.
Sistemul Cameral din România a fost reprezentat de Domnul Marin Niculcea, membru în Colegiul de Conducere al Camerei Naţionale, preşedintele CCI Teleorman, şi de Domnul Nasty Vlădoiu, Preşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale din România.
În deschiderea lucrărilor, Domnul Marin Niculcea, a transmis mesajul E.S. Preşedintele Camerei Naţionale, Dl Mihail M. Vlasov, subliniind importanţa colaborării româno – spaniole, concretizată într-o serie de reuniuni bilaterale la nivel înalt organizate de Camera Naţională, şi prin disponibilitatea manifestată de partenerii spanioli de a împărtăşi din experienţa şi expertiza dobândite în accesarea fondurilor europene. Un alt aspect important al relaţiilor noastre bilaterale este prezenţa consistentă în Spania a comunităţii româneşti, fapt pentru care, Camera de Comerţ Naţională a României va deschide o Reprezentanţă în Spania, cu scopul de a-i sprijini pe românii care doresc să-şi deschidă afaceri, prin servicii precum studii de piaţă, asistenţă şi suport pentru deschiderea unei societăţi comerciale.
„Finanţarea ar trebui să răspundă problemelor reale ale pieţei astfel încât fondurile să fie utilizate eficient, iar dezvoltarea mediului de afaceri trebuie susţinută prin îmbunătăţirea accesului la servicii de asistenţă adaptate pentru IMM-uri, inclusiv a accesului la pieţele internaţionale”, a punctat reprezentantul Camerei Naţionale, susţinut în continuare şi de Domnul Nasty Vlădoiu, care a precizat că „interesul naţional trebuie să primeze” în selectarea proiectelor eligibile.
România va dispune în viitorul exerciţiu bugetar european de 40 de miliarde de euro, care vor putea fi cheltuiţi mai inteligent şi mai eficient prin implicarea mai profundă a sistemului bancar, a anunţat Secretarul de Stat în Ministerul Fondurilor Europene, ministerul fiind angajat în negocieri cu Asociaţia Română a Băncilor, pentru implicarea acestora în efectuarea plăţilor către beneficiari şi în evaluarea proiectelor. Mediul de afaceri va beneficia într-o primă estimare de 3,4 miliarde de euro, sumă ce va fi alocată prin 3 autorităţi de management, care vor asigura o coordonare optimizată a cheltuirii banilor europeni, conducând astfel mai rapid la schimbarea dorită în societatea românească.
Şi Primăria Capitalei pregăteşte o serie de schimbări importante în absorbţia fondurilor europene, valoarea proiectelor la nivelul capitalei fiind de 4 miliarde de euro.
Partenerii spanioli sunt dornici să ne ajute în depăşirea statutului de ţară cu cel mai scăzut grad de absorbţie a fondurilor comunitare din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, prin împărtăşirea din expertiza care a transformat profund Spania dintr-o ţară săracă, într-un stat modern, dotat cu o infrastructură de transport şi de mediu foarte avansată şi un nivel de trai comparabil cu al celorlalte state din vechea Europă., după cum a declarat E.S. Ambasadorul Spaniei în România, Domnul Estanislao de Grandes Pascual.
Instrumentele structurale reprezintă un mecanism extrem de util pentru dezvoltarea economică, fapt demonstrat de experienţa Spaniei şi de aceea, Camera de Comerţ din Castillon doreşte să-şi exprime totala disponibilitate de a cooopera cu partenerii români, oferind calificarea, experienţa şi sprijinul tehnic necesar pentru buna gestiune şi accesare a fondurilor europene şi pentru impulsionarea competitivităţii, a afirmat doamna Dolores Guillamón Fajardo, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Navigaţie Castellón.
Reprezentanţii spanioli au prezentat exemple concrete de folosire a banilor europeni prin sisteme inovative şi mecanisme de finanţare competitive şi au avut oportunitatea unui dialog B2B în încheierea conferinţei.
Sponsorii conferinţei au fost Schonherr şi Asociaţii, Heliotec Energia Renovable şi Garanti Bank,. sposnsor gold. Partenerii media au fost: Antreprenoriat, Business 24, Calea europeană, e-fin.ro, Calendar evenimente, finanţare.ro, The Money Channel, Ziare.com
 
Camera de Comerţ şi Industrie a României
Direcţia Reprezentare Camerală
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii