Noi oportuniţăţi de colaborare româno-italiene au fost identificate la Camera de Comerţ şi Industrie a României
Noi oportuniţăţi de colaborare româno-italiene au fost identificate la Camera de Comerţ şi Industrie a RomânieiÎn deschiderea conferinţei dl Nicolae Băcanu, Vicepreşedintele Camerei Naţionale a României şi Preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad, a subliniat faptul că „...evenimentul de astăzi reprezintă o dovadă a preocupărilor comune româno-italiene, de intensificarea a relaţiilor economice dintre ţările noastre. Italia este un partener economic de tradiţie al României. Dovada acestei afirmaţii este că Italia ocupă locul 1, din punct de vedere al numărului de companii ce activează pe piaţa românească, 29.638, iar ca valoare a investiţiei ocupă locul 7, volumul investiţiei fiind de 46.996.730 dolari". Domnia sa a oferit ca exemplu, pentru a sublinia afinitatea dintre oamenii de afaceri români şi italieni, numărul mare de firme cu capital italian deschise în judeţul Timiş şi Arad. Totodată a recomandat investitorilor italieni domeniul agricol, deoarece „România se va remarca în viitor prin valoarea potenţialului agricol [...] în jurul căreia poate apărea o industrie alimentară".
E.S. dl Mario Cospito, Ambasadorul Republicii Italiene la Bucureşti a explicat faptul că „investitorii italieni au privit cu interes România după Revoluţia din 1989, fiind astfel primii care au venit să investească la Timişoara, însă, România este cea care ne-a permis să devenim internaţionali, IMM-urile italiene au avut, astfel, posibilitatea să se internaţionalizeze la Timişoara".
Ambasadorul Italiei a prezentat sectoarele deja tradiţionale de colaborare: sectorul textil, incălţăminte, mobilă, servicii şi a propus unele noi care pot deveni foarte productive: construcţia de autostrăzi, căi ferate, proiecte pentru mediu şi, nu în ultimul rând, agricultura, Italia putând să acorde expertiză şi know-how în aceste domenii.
Ministrul Secretar de Stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, dl Eugen Curteanu, şi Ministrul Secretar de Stat din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, dl Cristian Apostol, au adus în atenţia partenerilor italieni dorinţa autorităţilor de a dezvolta parteneriate public-private pentru următoarele categorii de programe prioritare: construcţie şi reabilitare de locuinţe, managementul deşeurilor, alimentarea cu apă, modernizarea structurilor de încălzire, construcţia de săli de sport, bazine sportive, patinoare artificiale, construirea de sedii ale aşezămintelor culturale în mediul rural şi mic urban, conservarea patrimoniului naţional, programe de marketing şi promovare a destinaţiilor turistice din România.
Dl Jose Iacobescu, Preşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ şi Industrie Bilaterale din România, a prezentat rolul Sistemului Cameral: „avem prioritate în dialogul cu autorităţile şi să vă sprijinim prin Camerele bilaterale în dialogul cu ţări din Asia, Africa, continentul european etc. Camerele de comerţ şi-au propus să „atace" diverse zone ale lumii în care prezenţa României a fost şi nu mai este (zona rusă, a Africii, asiatică) sau în care ar trebui să fie mai puternică".
„România este un partener ideal din punct de vedere geografic, istoric şi lingvistic pentru firmele din Italia [...] barierele naţionale au devenit mai mult psihologice", a afirmat în finalul conferinţei dl Guglielmo Frinzi, Preşedintele Camerei de Comerţ Italiană pentru România.
Biroul Imagine Sistem Cameral
Direcţia Relaţii Publice
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp