Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:54 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oportunităţi de cooperare economică prin intermediul Camerelor de Comerţ din România şi Croaţia

ro

03 Jul, 2012 23:28 1321 Marime text

Bucureşti 3 iulie 2012: Excelenţa Sa Preşedintele Camerei de Comerţ Naţionale, Domnul Mihail M. Vlasov s-a întâlnit marţi 3 iulie a.c., la Palatul Camerei Naţionale, cu Excelenţa Sa Preşedintele Republicii Croaţia, Domnul Ivo Josipović, cu ocazia organizării Forumului de Afaceri România - Croaţia, parte a vizitei oficiale pe care Excelenţa Sa a efectuat-o în ţara noastră, la o săptămână după ce România a ratificat Tratatul de Aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană.

În alocuţiunea de deschidere, Excelenţa Sa Preşedintele Camerei Naţionale a exprimat onoarea de a-l avea ca oaspete pe Preşedintele Republicii Croaţia, subliniind că organizarea de întâlniri între comunitatea de afaceri din ţara noastră şi Înalţi Demnitari la Palatul Camerei Naţionale „a devenit o obişnuinţă", în contextul în care „dimensiunea fundamentală a omului politic de astăzi este de a avea o componentă puternic economică". Rolul Camerelor de Comerţ, acela de a facilita stabilirea de contacte între oamenii de afaceri la nivel internaţional are o importanţă deosebită în ceea ce priveşte consolidarea relaţiilor bilaterale, a mai adăugat Excelenţa Sa.

Excelenţa Sa Preşedintele Camerei Economice a Croaţiei, Domnul Nadan Vidošević a evidenţiat necesitatea valorificării avantajelor competitive pe care cele două state le deţin: eliminarea obstacolelor tarifare şi netarifare în contextul intrării Croaţiei în UE, ce impulsionează schimburile comerciale bilaterale, amplasarea geografică strategică - ieşirea la Marea Neagră, respectiv la Marea Adriatică şi legătura pe care o asigură Dunărea din punct de vedere al cooperării economice în domenii precum: energie, infrastructură, transporturi şi turism.

În spiritul noilor oportunităţi deschise de aderarea Croaţiei la UE, Excelenţa Sa Preşedintele Republicii Croaţia, Domnul Ivo Josipović a reiterat nevoia de alianţă între membrii noi ai Uniunii Europene şi a vorbit despre necesitatea colaborării în cadrul Strategiei Dunării, dar şi în raporturile cu alte state ale lumii. „Politicul şi economicul sunt excepţional de strâns legate. Nu există succese în relaţiile politice fără o importantă implicare a economiei", a evidenţiat Excelenţa Sa.

„Aderarea Croaţiei la UE va genera, cu certitudine, schimburi din ce în ce mai mari şi cele două economii naţionale vor fi mai aproape şi datorită tendinţelor din relaţiile intra-UE de regionalizare a schimburilor", a punctat Domnul Costin Lianu, Director, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, afirmând că rolul Sistemului Cameral este esenţial în acest proces.

Domnul Sorin Dimitriu, Vicepreşedinte al Camerei Naţionale şi Preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, a vorbit despre priorităţile Sistemului Cameral din România: abordarea pieţelor din afara UE prin deschiderea de reprezentanţe permanente sau organizarea de forumuri şi misiuni economice.

Domnul Sorin Vornic, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Vrancea şi al Consiliului de Administraţie SC ROMEXPO SA, a vorbit, în calitate de Preşedinte al Camerei de Comerţ Bilaterale România - Croaţia, despre rolul deosebit de important al Camerelor în ceea ce priveşte intensificarea comerţului bilateral şi atragerea investiţiilor străine. Aspecte precum creşterea numărului de legături aeriene directe şi organizarea de Forumuri precum întâlnirea de astăzi vin în sprijinul oamenilor de afaceri români şi croaţi.

În a doua parte a evenimentului au luat cuvântul Domnul Domagoj Juričić, Director Adjunct al Departamentului de Relaţii Internaţionale din cadrul Camerei Economice a Croaţiei, care a realizat o prezentare a mediului de afaceri şi investiţional din Republica Croaţia şi Domnul Marin Pandzic, Secretar II în cadrul Ambasadei Republicii Croaţia la Bucureşti.

În încheiere, atât Camera Economică a Croaţiei, cât şi Ambasada Republicii Croaţia la Bucureşti au mulţumit Camerei Naţionale pentru sprijinul şi parteneriatul în organizarea Forumului de Afaceri, cu speranţa că evenimentul de astăzi reprezintă începutul unui parteneriat durabil.

Camera de Comerţ şi Industrie a României

Direcţia Reprezentare Camerală - Biroul Relaţii Externe

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii