Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:15 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oportunităţi economice în noul context politic din Republica Tunisiană

ro

16 Mar, 2011 16:25 1224 Marime text

Bucureşti, 14 martie 2011: Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), împreună cu Ambasada Tunisiei, a organizat seminarul informativ "Oportunităţi economice în noul context politic din Republica Tunisiană".

"Evenimentul de astăzi reprezintă dovada preocupărilor comune româno-tunisiene de intensificare a relaţiilor dintre ţările noastre. Tunisia este un partener de tradiţie al României iar noul context politic poate fi o şansă pentru dezvoltarea legăturilor economice şi în acelaşi timp o dovadă a prieteniei dintre cele două popoare", a declarat în cuvântul de deschidere dl. Gheorghe Aldea, Vicepreşedinte al CCIR şi Preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Sibiu.

"Tunisia s-a trezit la începutul acestui an în faţa unei revoluţii, lumea nu se aştepta la un eveniment de o asemenea amploare şi, cu atât mai puţin, din partea Tunisiei. A fost o revoluţie care a iscat admiraţia întregii lumi, mesajele de simpatie au demostrat încă o dată că Tunisia este bogată în prieteni şi parteneri. După aceste momente tulburătoare, astăzi se împlinesc două luni şi o zi de la data de 14 ianuarie şi trebuie transmis un mesaj: Tunisia este pe drumul cel bun, avem un guvern provizoriu, avem un preşedinte interimar, totul a fost repus în ordine. Astăzi, trebuie să vă comunic că înainte de a va începe afacerile în Tunisia este dreptul dumneavoastră să ştiţi cum evoluează ţara. Tunisia este bucuroasă să vă primească pe toţi, fie că sunteţi turişti, fie că sunteţi oameni de afaceri", a declarat E.S. dna Saloua Bahri, Ambasador al Republicii Tunisiene la Bucureşti.

Tunisia are o economie diversificată, cu sectoare dezvoltate precum: agricultura, mineritul, turismul şi sectoarele de producţie. Controlul guvernamental asupra afacerilor a rămas ridicat, deşi s-a observat o îmbunătăţire în ultimii zece ani prin creşterea gradului de privatizare, simplificarea structurii impozitelor, precum şi o abordare prudentă a datoriei. Politicile sociale progresive, de asemenea, au ajutat la creşterea condiţiilor de viaţă în Tunisia faţă de regiune. Creşterea reală, a fost în medie de aproape 5% în ultimul deceniu, a scăzut la 4,6% în 2008 şi până la 3-4% în 2009-2010, din cauza contracţiei economice şi încetinirii cererii de import în Europa - Tunisia fiind o mare piaţă de export. În România sunt înregistrate peste 80 de firme mixte româno-tunisiene, având un capital social total de peste 1 million USD.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii