Propunerile mediului de afaceri transpuse în decizii guvernamentale
Propunerile mediului de afaceri transpuse în decizii guvernamentaleCamera de Comerţ şi Industrie a României- Camera Naţională, salută deciziile recente ale Guvernului României de sprijinire a mediului de afaceri, luate în urma întâlnirii organizate la iniţiativa Excelenţei sale, Domnul Victor Ponta, Premierul României, la Palatul Camerei Naţionale, în data de 5 iulie.
În acest sens, Camera Naţională îşi exprimă speranţa că decizia de a introduce plata TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de maximum 500.000 euro asupra căreia FMI a fost informat, va fi aprobată în cel mai scurt timp. Sistemul Cameral apreciază că aceasta este o măsură necesară şi oportună pentru mediul de afaceri din ţara noastră, cu precădere pentru sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, care va influenţa direct 92% din firmele active.
Sistemul Cameral îşi exprimă satisfacţia faţă de măsura anulării timp de un an a plăţii contribuţiilor la bugetele de sănătate, pensii şi şomaj de către patronii firmelor care vor angaja şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau persoane de peste 55 ani.
Considerăm că facilitatea recent propusă spre aprobare către FMI, prin care TVA va fi eligibil pentru decontare şi în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE este o măsură destinată simplificării accesului la fondurile europene şi a facilitării implementării proiectelor finanţate prin instrumentele structurale şi de coeziune socială, subiect adus în discuţie de majoritatea celor prezenţi la reuniunea cu membrii Guvernului de la Palatul CCIR.
De asemenea, faptul că plafonul de deductibilitatea TVA va creşte de la 20% la 50% în cazul investiţiilor în domeniul cercetării-dezvoltării dovedeşte receptivitatea Guvernului faţă de solictările oamenilor de afaceri de stimulare a investiţiilor în noi tehnologii, exprimtă în cadrul aceleiaşi întîlniri a Premierului cu mediul de afaceri.
Toate aceste propuneri, ca şi multe altele formulate de reprezentanţii mediului de afaceri, majoritatea fiind măsuri „care nu costă nimic", ci sunt menite să stopeze evaziunea fiscală şi economia gri, au vizat multiple domenii de activitate, recunoscând importanţa primordială a atragerii de investiţii în noi tehnologii, în vederea creşterii competitivităţii României pe pieţele internaţionale.
Biroul Relaţii Publice
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp