Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:10 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Provocări şi oportunităţi privind TVA-ul, discutate de mediul de afaceri cu reprezentanţii PwC Romania la Camera de Comerţ şi Industrie a României

ro

27 May, 2014 12:15 2239 Marime text
Bucureşti, 23 mai 2014: Aspectele practice şi cele mai interesante studii de caz privind TVA-ul, provocările şi oportunităţile pentru companii au făcut subiectul unui seminar organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României în parteneriat cu PricewaterhouseCoopers Romania în data de 23 mai 2014 la Amfiteatrul Albastru.
Experţii PricewaterhouseCoopers Romania au prezentat celor peste 40 de companii participante aspecte referitoare la principalele modificări ale Codului Fiscal, o cazuistică de mare interes din jurisprudenţa naţională şi internaţională referitoare la deducerea TVA.
Modul de taxare al TVA în transporturile intracomunitare, implicaţiile pentru industria de leasing, la fel ca şi importanţa verificării documentaţiei pentru evitarea penalităţilor generate de facturile întocmite eronat sau modalităţile de abordare a furnizorilor neînregistraţi în scopuri de TVA, au suscitat un interes deosebit. Participanţii au analizat cazurile din perspectiva legislaţiei şi jurisprudenţei europene aduse în discuţie de Valentina Radu, manager PwC Romania, şi prin prisma condiţiilor concrete cu care s-au confruntat în activitatea lor.
Provocările în desfăşurarea activităţii de export, generatoare de oportunităţi de investiţii pentru România, cu precădere în contextul valorificării potenţialului portului Constanţa, au fost prezentate în cea de-a doua parte a seminarului, de Ludmila Leoniev, manager PwC Romania, care, la solicitarea participanţilor, s-a oprit asupra modificărilor relevante din noul Cod Vamal.
            Dna Leoniev a recomandat mediului economic din ţara noastră să facă demersurile pentru obţinerea Certificatului de origine pentru mărfurile exportate, care permite eliminarea plăţii taxelor vamale, în anumite cazuri şi reducerea semnificativă a costurilor. De asemenea, obţinerea autorizaţiei AEO (Operator Economic Autorizat) pentru companiile care efectuează operaţiuni de import – export, prezintă o serie de avantaje importante, sub aspect vamal, România figurând printre statele cu un număr extrem de mic de AEO la nivel european – numai 52 de operatori, faţă de 2000 de operatori autorizaţi în Olanda. Experţii PwC Romania au vorbit despre avantajele acestei autorizări, recunoscute în toate statele membre UE şi în SUA, inclusiv pentru IMM-uri, o măsură necostisitoare, care permite printre alte beneficii „vămuirea la domiciliu”, respectiv amânarea plăţii TVA.
Evenimentul s-a desfăşurat într-o atmosferă interactivă, participanţii fiind interlocutori activi ai consultanţilor PwC, pe tot parcursul evenimentului.
 
Biroul Relaţii Publice
Camera de Comerţ şi Industrie a României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii