Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:35 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Republica Chineză doreşte să devină unul din principalii parteneri comerciali ai României

ro

08 Oct, 2010 18:28 935 Marime text
Bucureşti, 8 octombrie - Camera de Comerţ şi Industrie a României a fost gazda Forumului de afaceri România China, eveniment organizat în colaborare cu Consiliul Chinez pentru Promovarea Comerţului Internaţional.

Strategia Camerei Naţionale consideră piaţa chineză o mare oportunitate (...) încheierea de parteneriate cu jucători cheie, cum este Republica Chineză va ajuta la relansarea economică a României" a declarat prof.univ.dr. Sorin Dimitriu, vicepreşedinte al CCIR şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti în cuvântul de deschidere. „Camera Naţională a României facilitează schimburile comerciale bilaterale dintre cele două state şi ne exprimăm satisfacţia pentru trendul ascendent, volumul acestora fiind la sfârşitul lui 2009 cu 20% mai mare faţă de perioada similară a anului 2008".

Excelenţa Sa, LIU Zengwen, Ambasadorul Republicii Populare China în România, a dorit să sublinieze la rândul său importanţa şi lunga tradiţie a colaborării dintre cele două ţări, accentuând faptul că dinamica ascendentă a schimburilor va trebui continuată.

Domnul Wan Jifei, Preşedintele Consiliului Chinez pentru Promovarea Comerţului Internaţional a insistat, în discursul său, pe identificarea de noi nişe de colaborare între companiile române şi cele chineze. „Sunt convins că între relaţiile comerciale bilaterale trebuie să facă abstracţie de actuala criză, pentru că există încă foarte multe zone de colaborare neexploatate. Am putea deveni un partener economic important pentru România." Agricultura, turismul, infrastructura, resursele bio-degradabile sunt domeniile în care China vede un mare potenţial şi în care doresc să investească. De asemenea, România reprezintă pentru partenerii chinezi o poartă către piaţa Uniunii Europene.

Republica Populară China se situează pe locul 17 ca nivel al investiţiilor străine în România, cu un număr de 9876 de companii şi un volum al capitalului total subscris de 384 milioane dolari. În perioada ianuarie-august 2010 volumul schimburilor bilaterale a fost de 2,4 miliarde dolari, cu 49 % mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.

Sesiunea plenară a forumului a fost urmată de întâlniri bilaterale de lucru între firmele române şi cele chineze.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii