Studiul Economic EUROCHAMBRES firmele previzionează un 2011 optimist
Studiul Economic EUROCHAMBRES: firmele previzionează un 2011 optimistCamera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), cu sprijinul Camerelor Judeţene, a realizat raportul pentru România prin analizarea şi centralizarea unui număr de 200 de chestionare completate de companii. Companiile au luat în considerare performanţele propriilor afaceri pentru anul 2010 dar şi aşteptările pentru anul 2011 prin prisma a şase indicatori economici.
Răspunsul celor 70.000 de companii europene chestionate de EUROCHAMBRES prin intermediul Studiului Economic al EUROCHAMBRES indică faptul că încrederea firmelor pentru 2011 este semnificativ mai mare faţă de anul trecut, cu toată că există diferenţe marcante între ţări.
Mai mult de jumătate din respondenţi anticipează continuarea în 2011 a climatului favorabil care a început în 2010, iar 30% cred că anul viitor va fi unul chiar mai bun. Firmele suedeze sunt cele mai optimiste în ce priveşte climatul economic pentru 2011, în vreme ce pesimismul domină în rândul respondenţilor greci.
„Aceste rezultate sunt încurajatoare pentru creşterea economică a Europei", a comentat Alessandro Barberis, Preşedintele EUROCHAMBRES. „Deşi râmăn circumspecte în ce priveşte turbulenţele viitoare, companiile sunt, în general, optimiste pentru anul care vine."
Revenirea încrederii companiilor este legată de previziunile favorabile în ceea ce priveşte cifra de afaceri, ocuparea forţei de muncă şi investiţiile.
Cifra de afaceri totală în 2010 a depăşit aşteptările de anul trecut şi 40% dintre companii aşteaptă o creştere inclusiv anul viitor. Dintre statele europene cu o economie dominantă, Franţa înregistrează cea mai bună valoare cu o perspectivă pozitivă. Grecia este singurul stat care nu înregistrează previziuni favorabile.
Exporturile sunt principalii vehiculi ai progresului. Cifra balanţei comerciale a evoluat cel mai mult în comparaţie cu anul trecut şi prezintă valoarea cea mai înaltă a celor şase indicatori analizaţi în studiu.
Vânzările interne se previzionează să crească încet, trimiţând la o redresare mai moderată faţă de vânzările din exporturi. Din nou, Franţa este cea mai optimistă, în vreme ce Grecia, Portugalia şi România prezintă cele mai mici cifre.
Firmele din 23 de state din totalul de 26 anticipează o îmbunătăţire în situaţia ocupării forţei de muncă pentru 2011. Răspunsurile sugerează că forţa de muncă nu va scădea mai mult în 2011, cu două treimi dintre respondenţi anticipând niveluri constante ale angajării.
Jumătate dintre respondenţi previzionează niveluri constante ale investiţiilor pentru anul viitor, în timp ce 30% anticipează o creştere. Comparativ cu previziunile pentru 2009 şi pentru 2010, anul 2011 reprezintă un an decisiv pentru redresarea economică a Europei.
Comparaţia între previziunile SEE (♦) şi creşterea reală a PIB-ului (■) arată că, în ultimii 10 ani, SEE s-a dovedit a fi un barometru adecvat pentru climatul economic.
Rezultatele studiului sunt exprimate în valori pozitive şi negative care se obţin prin scăderea procentului răspunsurilor negative din procentul răspunsurilor pozitive. Valorile pot varia între +100 şi -100.
Studiul Economic EUROCHAMBRES 2011 poate fi descărcat de la adresa:
www.eurochambres.eu/content/default.asp?PageID=1&DocID=2919 (2.3 MB)
Rapoartele naţionale sunt disponibile la: www.eurochambres.eu/content/Default.asp?PageID=78
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp