Contract la Spitalul Județean Constanța ce poate fi atribuit unei singure firme. Explicațiile oficiale
Contract la Spitalul Județean Constanța ce poate fi atribuit unei singure firme. Explicațiile oficiale
01 May, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3866
Marime text
- Este vorba despre serviciile de actualizare și suport tehnic privind sistemul informatic integrat Hipocrate.
- Valoarea investiției este de 438.000 de lei fără TVA, suma echivalând cu aproape 89.000 de euro.
- „Contractul de achiziție publică poate fi atribuit numai societății Romanian Soft Company SRL“, potrivit reprezentanților SCJU Constanța.
- Explicația este reprezentată de faptul că „singurul care poate identifica în mod corect orice problemă aparută la nivelul sistemului este producătorul/operatorul autorizat de acesta“.
Valoarea investiției este de 438.000 de lei fără TVA, suma echivalând cu 88.939,4277 de euro, la un curs de 4,9247 de lei pentru un euro stabilit de Banca Națională a României pentru data de 29 aprilie 2021.
Anunțul a fost publicat în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice și preluat pe www.licitatiapublica.ro.
De ce contractul nu poate fi semnat cu altă firmă
Potrivit datelor oficiale puse la dispoziție de SEAP, contractul poate fi semnat de SCJU Constanța exclusiv cu firma Romanian Soft Company.„La acest moment SCJU Constanța utilizează și deține licența de funcționare a Sistemului Informatic Hipocrate din anul 2004, sistem ce presupune integrarea servicii lor medicale și administrative“, se arată în explicațiile publicate pe SEAP.
Mai departe, reprezentanții SCJU au arătat că „actuala procedură propusă are ca obiect achiziția unor servicii de actualizare și suport tehnic în exploatarea sistemului informatic menționat. Pentru prestarea serviciilor de actualizare și suport tehnic în exploatarea sistemului informatic integrat Hipocrate este nevoie de acces la codul sursă al aplicației, iar pentru acest lucru sunt necesare drepturi de vizualizare și modificare pe care le poate da numai producătorul sistemului conform art 7 (a) coroborat cu prevederile art 12, 13 lit i, 16, 72, 73 din Legea nr 8/1996 - privind drepturile de autor și drepturile conexe“.
„În consecință, serviciile de mentenanță necesare pot fi prestate din motive tehnice precum și din motive legate de protecția drepturilor de exclusivitate doar de către producătorul soluției informatice sau de către un operator economic care deține acordul producătorului de a presta aceste servicii“, au arătat reprezentanții SCJU.
Astfel, „operațiunile de actualizare și mentenanță se desfășoară pe oricare dintre componentele care alcătuiesc sistemul software de bază și aplicația dezvoltată de la softul de bază, iar singurul care poate identifica în mod corect orice problemă aparută la nivelul sistemului este producătorul/operatorul autorizat de acesta“.
„În concluzie, având în vedere motivele tehnice expuse mai sus precum și existența unor drepturi de exclusivitate privind sistemul informatic integrat, contractul de achiziție publică poate fi atribuit numai societății Romanian Soft Company SRL“, potrivit explicațiilor oferite prin intermediul platformei SEAP de către reprezentanții Spitalului de Urgență Constanța.
Contractul a fost atribuit prin negociere fără publicare prealabilă, pentru o perioadă de 12 luni, valoarea convenită fiind cea estimată inițial, respectiv de 438.000 de lei fără TVA.
Ce spune Registrul Comerțului
Potrivit Registrului Comerțului, consultat la data de 30 aprilie 2021, Romanian Soft Company a fost înființată în anul 2000 și are sediul social în București, Sectorul 3.
Capitalul social subscris este de 285.000 de lei, integral vărsat, pachetul majoritar de acțiuni fiind deținut de compania Geniusit Solutions SRL. La rândul lor, Gheorghe Gabriel Oprea și Cristina Ioana Crăciun dețin câte 8,072% din acțiuni.
Administratori sunt Gheorghe Gabriel Oprea și Alexandra Mădălina Voicu.
Domeniul de activitate principal este reprezentat de „activități de editare a altor produse software“.
În 2018, cu 61 de salariați, compania a avut un profit net de 49.915 lei și o cifră de afaceri netă de 10.427.268 de lei.
În 2019, cu 55 de salariați, profitul net a fost de 532.309 lei, iar cifra de afaceri netă a fost 8.186.691 de lei.
La momentul consultării Registrului Comerțului, nu existau înregistrări privind situația financiară pentru anul 2020.
În Secțiunea Document puteți consulta anunțul de atribuire.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Ce societate va actualiza sistemul „Hipocrate“ al Spitalului Judeţean Constanţa (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii