Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:55 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Informaţia, afişată pe copaci Mobitom, firma defunctului Gheorghe Oancea, va reabilita Parcul Arheologic Constanţa (galerie foto+document)

ro

16 Nov, 2015 00:00 4351 Marime text
„Este o tipologie a comiterii unor fapte de corupţie. Am sesizat că în multe dosare care privesc fapte de achiziţii publice sau licitatii trucate, există o relaţie între cei care deţin funcţii importante şi anumiţi oameni de afaceri. În anumite zone, în anumite oraşe, doar o anumită firmă caştigă întotdeauna licitaţiile, doar ea putea să cheltuiască banul public. În ultima perioadă, am observat că se interpun persoane apropiate funcţionarului public sau omului de afaceri, unii ştiu la ce sunt folosiţi, îşi folosesc conturile, anumite proprietăţi“, a declarat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat ziare.com.

Pe mai mulţi copaci din Parcul Arheologic din municipiul Constanţa au fost lipite afişe din care aflăm că societatea Mobitom SA se va ocupa de reabilitarea şi amenajarea parcului, „în scopul creşterii calităţii vieţii în zona vizată, prin reabilitarea infrastructurii urbane şi modernizarea spaţiului verde“, aşa cum se precizează în caietul de sarcini.

 
L-am contactat pe primarul interimar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, căruia i-am adresat printr-un SMS următoarele întrebări: „Primăria Constanţa a atribuit contactul «Achiziţie execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţii Reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic - Municipiul Constanţa»? Care este societatea câştigătoare şi când încep lucrările?“. Până la închiderea ediţiei însă, nu am primit niciun răspuns.
 
Pe data de 25 februarie, municipalitatea a emis şi Autorizaţia de Construire nr. 286 pentru „Reautorizare proiect aprobat conform AC nr. 8/08.01.2014 - Reabilitarea și amenajarea parcului arheologic și organizare de șantier“.
 
Reamintim că Primăria Constanţa a organizat, vara trecută, o procedură de achiziţii publice pentru atribuirea contractului „Achiziţie execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţii Reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic - Municipiul Constanţa“. Ofertele au fost deschise pe data de 8.06.2015. Unul dintre ofertanţi, nemulţumit de rezultatul procedurii comunicat prin adresa nr. 132190/17.09.2015 de către Municipiul Constanţa, şi anume asocierea SC Euromateria SRL (lider) - SC Rico SRL, a depus la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) o plângere. Prin contestaţia depusă, a fost solicitată anularea deciziei prin care oferta depusă de Asocierea SC Euromateria SRL - SC Rico SRL a fost declarată „inacceptabilă“. Însă CNSC, pe data de 12 octombrie, a respins ca nefondată contestaţia formulată de SC Euromateria SRL, în contradictoriu cu Municipiul Constanţa. De asemenea, a dispus continuarea procedurii de achiziţie publică.
 
La acea vreme, Decebal Făgădău a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa: „Îmi doresc să realizez acest proiect, pentru că este o completare a proiectului de reabilitare a Peninsulei. Vom semna contractul de execuţie cu condiţia ca minimum 80% dintre lucrări să se execute până pe 31.12.2015 şi să fie complet finalizate până în primăvara anului viitor.“
 
Parc în stil Art Nouveau
 
Proiectul de reabilitare a Parcului Arheologic, în valoare de 11.976.370,08 lei, este finanţat prin Programul Operaţional Regional. În cadrul acestuia, urmează să fie executate lucrări de reabilitare şi amenajare, în scopul creşterii calităţii vieţii în zona vizată, prin reabilitarea infrastructurii urbane şi modernizarea spaţiului verde. Obiectivele proiectului sunt: reabilitarea aleilor şi a spaţiilor verzi, inclusiv crearea/modernizarea utilităţilor publice necesare funcţionării parcului, reamenajarea zonei de parc în stil Art Nouveau, cu mobilier urban, stâlpi de iluminat de epocă, reamenajarea, reabilitarea şi extinderea spaţiului verde, punerea în valoare a vestigiilor istorice şi a monumentelor existente, crearea de locuri de joacă pentru copii.
 
Potrivit proiectului, vor fi reabilitate toate aleile pietonale şi carosabile, care vor fi pavate cu granit, dar şi trotuarele din zonă. În interior, vor fi amenajate două locuri de joacă pentru cei mici. La acestea se adaugă şi un loc special de fitness urban. Spaţiul verde va fi şi el îmbogăţit, urmând să fie plantaţi 300 de arbori înalţi, 218 arbuşti şi 22.245 de metri de gard viu. Vor mai fi amplasate şi alte obiecte arheologice, iar zidul cetăţii va fi reabilitat. În ceea ce priveşte mobilierul urban, parcul va cuprinde 177 de bănci din fontă, 40 de pergole metalice, 178 de stâlpi de iluminat din fontă cu un braţ şi 21 de stâlpi indicatori din fontă. Totodată, vor mai fi amplasate panouri informative cu privire la obiectele arheologice, scrumiere din fontă, coşuri de gunoi, un grup sanitar, patru toalete ecologice, şase cişmele şi două fântâni arteziene. Întregul parc va fi supravegheat de un sistem video, iar spaţiul verde va beneficia de întreţinere printr-un sistem automat de irigat.
 
Mobitom SA, cu lipici la banii publici
 
Potrivit Registrului Comerţului, societatea Mobitom SA a luat fiinţă în anul 1991, având sediul social în municipiul Constanţa, strada Ion Roată. Firma este deţinută de Five-Holding SA, cu 888.316 acţiuni (98,678% din capitalul social), şi Listă acţionari, cu 11.901 acţiuni (1,322% din capitalul social).
 
Administratorii societăţii, a cărei activitate principală constă în „fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice“, sunt Valentin Boroş, David Sişu şi Valentin Ciuceanu. La rândul său, firma Five-Holding SA, pe care funcţionează magazinul Brick, este deţinută de SC Ditline Investments LTD, cu sediul în Cipru, Nicosia, cu 860 de acţiuni (86% din capitalul social), Ionuţ Oancea, Rareş Drăistaru-Oancea, Oana Drăistaru-Oancea şi Alexandru Oancea. Celor patru asociaţi persoane fizice le revin câte 35 de acţiuni (3,5% din capitalul social). Administratorii societăţii, care se ocupă de „comerţul cu ridicata al materialului lemnos, al materialelor de construcţii şi al echipamentelor sanitare“, sunt Gabriel CuleaVictor Fedul şi SC Anirva Manager SRL.
 
Contracte pe bandă rulantă cu autorităţile locale 
 
Mobitom a fost implicată în proiectul locuinţelor ieftine pentru tineri şi a câştigat în 2008 şi în 2009, numai de la Primăria Constanţa, licitaţii în valoare de aproape 2.300.000 de lei fără TVA. Asta ca să nu mai punem la socoteală numeroasele contracte cu CJC-ul condus de Nicuşor Constantinescu, dar şi cu instituţiile subordonate Primăriei sau Consiliului Judeţean. Nu trebuie să uităm nici faptul că în portofoliul companiei se numără proiecte precum fântânile arteziene din Constanţa, Aqua Magic, reabilitarea Delfinariului şi Spectrum Residence. Firma a fost controlată de defunctul Gheorghe Oancea, care avea în portofoliul său şi afaceri precum On Plonge, Plonge Prest, Plonge, Shark şi Five-Holding. Pe numele ultimei societăţi amintite funcţionează magazinul Brick, pe care acum Sigma şi Mobitom vor să îl modernizeze, firma fiind totodată şi fericita posesoare a unui proiect de hotel cu 21 de etaje pe spaţiul verde, în Mamaia, între Parc şi Perla. Five-Holding este asociat în SC Sigma Trading SA, firmă în care deţin acţiuni Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.
 
În secţiune Documente, puteţi consulta anunţul de participare la licitaţia pentru atribuirea contractului „Achiziţie execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţii «Reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic», Constanţa“. 

Citeşte şi:

Făgădău - „Vom semna contractul de execuţie cu o condiţie“: Contestaţia privind contractul de reabilitare a Parcului Arheologic, respinsă de CNSC (document)

12 milioane de lei pentru reabilitarea parcului Primăriei Constanţa în stil Art Nouveau (document)

Bani europeni pentru reabilitarea parcului Primăriei Constanţa şi pentru un nou cămin de bătrâni

Fondurile europene ratate!: Şoseaua de coastă, Parcul arheologic şi Căminul de bătrâni au fost amânate de municipalitate

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii