Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:29 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LGB Transark SRL va repara staţia de călători CF Medgidia. Ce spun procurorii DIICOT despre această firmă (document)

ro

07 Dec, 2016 00:00 4346 Marime text
Pentru că modalitatea cea mai transparentă de a face cunoscute licitaţiile publice este cea online, ZIUA de Constanţa prezintă achiziţiile din Regiunea Sud-Est în cel mai accesibil şi uşor format. Firme norocoase, firme mai puţin norocoase în adjudecarea contractelor pe bani publici. Societăţi patronate de persoane care au legături directe cu instituţiile publice, „norocoasele“ se îmbogăţesc de la an la an, în timp ce alte firme nu au nicio şansă la achiziţiile publice. Contracte câştigate de firme deja celebre, contracte adjudecate de firme care se află la primele reuşite şi contracte obţinute de societăţi nou înfiinţate.
 
Despre toate procedurile publice cu impact asupra judeţului Constanţa, cine şi ce cumpără, cine şi cât câştigă puteţi citi accesând categoria „Combaterea criminalităţii în achiziţiile publice“.
 
Compania Naţională de Căi Ferate „CFR“ - SA a organizat o licitaţie pentru atribuirea contractului „Reparaţie clădire călători, staţia CF Medgidia - expertiză tehnică“. Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut, iar contractul a fost atribuit firmei LGB Transark SRL, din Bucureşti. Valoarea totală a contractului a fost de 59.000 de lei.
 
Potrivit Registrului Comerţului, LGB Transark SRL are sediul social pe strada Aromei, în Bucureşti. Asociat unic este Liviu Gabriel Baicu, născut la data de 3.11.1987, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi. Firma are ca activitatea principală, potrivit Registrului Comerţului, „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea“.
 
LGB Transark SRL nu se află la prima licitaţie câştigată la CFR. Potrivit aradon.ro, LGB Transark SRL s-a ocupat şi de modernizarea Gării CFR Arad.
 
În urmă cu doi ani, firma care se va ocupa de reparaţia clădirii de călători din staţia CF Medgidia a fost vizată şi de o acţiune a procurorilor din Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
 
Pe data de 10 decembrie 2014, DIICOT informa că a efectuat un număr de opt percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţul Ilfov şi a pus în executare opt mandate de aducere, vizând destructurarea unui presupus grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, delapidare şi evaziune fiscală, operaţiuni ilicite ce ar fi generat un prejudiciu total de aproximativ 34 de milioane de lei.
 
„În fapt, s-a stabilit că, în perioada 2011-2014, inculpatul Nedelcu Dragoş, administrator de fapt al SC Nuts Consulting SRL, SC Pathway Adivisors SRL, SC C&D Best Design Concept SRL şi numiţii Baicu Marin, administrator de fapt al SC Baicons Impex SRL, SC LGB Transark SRL şi SC Vio Top SRL, Besciu Dan, asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Peter Praher şi Josep Horneger, administrator la SC Swietelsky Baugesellschaft Mbh Linz Sucursala Bucureşti şi SC Swietelsky Construcţii Feroviare SRL au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop obţinerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate în portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Naţională de Căi Ferate şi CNADNR), pentru organizarea şi derularea unor achiziţii publice de lucrări de infrastructură feroviară şi rutieră“, potrivit DIICOT.

 
Procurorii mai arată că „modalitatea de săvârşire a faptelor constă în obţinerea de către membrii grupului infracţional organizat a unor contracte de infrastructură rutieră şi feroviară şi derularea lor în condiţii păgubitoare pentru companiile de stat achizitoare, prin angajarea unor cheltuieli nereale, aparent necesare derulării proiectelor, operaţiuni urmate de transferul unor mari sume de bani, în mod succesiv, din conturile companiilor de stat în conturile societăţilor controlate de inculpaţi, pentru ca, în final, aceste sume să fie retrase în numerar sau folosite de inculpaţi în interes personal, pentru achiziţia unor imobile în centrul capitalei sau pentru plata unor vacanţe şi cumpărături de lux“.
 
„De asemenea, s-a stabilit faptul că, în perioada 2011-2013, numiţii Horpos Alexandru, Horpos Traian şi Vameşu Vlad Ionel, în calitate de asociaţi şi administratori ai SC Straco Group SRL, au dispus înregistrarea în contabilitatea societăţii a unor facturi fiscale emise de SC Activ Invest Construct, administrată de Stancu Sandu, ce atestau operaţiuni nereale, aferente executării lucrărilor proiectului Apă Canal Ilfov, cu scopul de a deduce în mod nelegal TVA-ul aferent şi de a reduce cuantumul impozitului pe profit şi dividende, datorate bugetului de stat. În baza acestor documente justificative false, s-a dispus transferul sumei totale de 14.443.879 de lei în conturile SC Activ Invest Construct SRL, sumă care ulterior a fost transferată în conturile unor societăţi-fantomă şi retrasă în numerar de către membrii grupului infracţional organizat“, au conchis cei de la DIICOT.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii