Licitații Constanța Primăria Istria a bătut palma cu Vest Instal SRL și cu Global Ports's Services SRL, controlată în trecut de Mircea Marcu, fostul șef al APMC (DOCUMENT)
Licitații Constanța: Primăria Istria a bătut palma cu Vest Instal SRL și cu Global Ports's Services SRL, controlată- Global Ports's Services SRL, din Constanța, și Vest Instal SRL, din Călărași, se vor ocupa de reabilitarea, modernizarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă și branșamente în comuna Istria, satele Istria și Nuntași.
- Global Ports's Services SRL este controlată în prezent de Marius Costel Dabija, din Neamț, însă firma a fost condusă în trecut de Mircea Marcu, fost director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.
- În 2017, Mircea Marcu l-a cooptat în SC Global Construct Tehnical SRL ulterior botezată Global Consulting Certification SRL pe actualul manager al Spitalului Județean Constanța, Ionescu Ionuț Cornel.
- Managerul spitalului, Ionescu Ionuț Cornel, apare în Mof. 425/11.10.2022 în calitatea de asociat unic al societății Global Consulting Certification SRL și cere dizolvarea și radierea firmei.
- Vest Instal SRL îi are ca asociați pe Valentin Dima, cu o cotă parte de 52,38% și Cristian Alecsandru Stancu, cu o cotă parte de 47,61%.
Primăria comunei Istria, din județul Constanța, a achiziționat prin procedură simplificată servicii de proiectare și de execuție lucrări aferente obiectivului de invesții „Reabilitare, modernizare și extindere sistem de alimentare cu apă și branșamente în comuna Istria, satele Istria și Nuntași, județul Constanța“.
Contractul în valoare de 11.257.582.36 de lei a fost atribuit, potrivit licitatiapublica.ro, societăților comerciale Global Ports's Services SRL, din Constanța și Vest Instal SRL, din Călărași.
Potrivit Registrului Comerțului, SC Global Ports's Services SRL are sediul social în Eforie Sud, județul Constanța, și este controlată de Marius Costel Dabija, din Neamț, acesta fiind asociat unic.
Ca administrator apare Eugen-Adrian Dabija.
Despre societatea Global Ports’s Services SRL Constanța
Marius Costel Dabija a preluat integral societatea Global Ports’s Services SRL în 2016 de la Mircea Marcu, fost director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.
În decembrie 2017, Mircea Marcu a fost trimis în judecată de DNA, alături de Ionescu (Fostă Munteanu) Speranţa Georgeta, fost director general economic în cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor, și director general în cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.
Prin decizia penală nr. 431/A din 30.03.2021, Curtea de Apel București a dispus achitarea celor doi inculpați, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală.
Asupra acestui subiect vom reveni puțin mai târziu!
Marius Costel Dabija, asociat unic al SC Global Ports's Services SRL, are și cetățenie canadiană și mai este asociat și administrator, alături de Eugen Adrian Dabija în societatea Roca Kids INC SRL (2008) Constanța.
Mircea Marcu este asociat în societatea Citadel Eforie SRL (2018) Eforie care este administrată de către Alexandra-Corina Mărculescu, și a mai fost asociat în Danube Container Transport SRL (2005) Constanța, în prezent radiată.
Global Ports’s Services SRL, punct de lucru în Lazu, clădirea Euxin Trucks
Societatea Global Ports’s Services SRL desfășoară activități de lucrări construcții, are sediul social în Eforie Nord iar din ianuarie a.c. a deschis punct de lucru în Lazu, str. Nucilor 8, Clădirea Euxin Trucks.
Pentru anul fiscal 2022 societatea Global Ports’s Services SRL a declarat cifră de afaceri de 22.655.754 lei, profit 550.266 lei și 51 de angajați.
Societatea Global Ports’s Services SRL are menționate 24 de contracte publice în valoare de 143.192.173 lei.
Autorități contractante sunt comunele Amzacae, Mereni, Ciocârlia, Săcele din Constanța, dar și Dorna Arini din Suceava.
Despre Eugen Adrian Dabija
Dabija Eugen Adrian administrează societățile Global Ports’s Services SRL și
Roca Kids INC SRL (2002) Constanța, unde este și asociat.
Dabija Eugen Adrian a fost asociat în societatea Tour Scandinavia SRL, în prezent radiată, înființată în anul 2000 la Constanța și mutată la Onești, Bacău în 2009.
A mai deținut calitatea de asociat în firmele radiate C.M.C. Duty-Free SA (2000), Gorun SRL (1992), N.M.N. Investiții SA (1997), Rovery Group SA (2001) și Video Home Distribution SRL (2005) Constanța.
După cum arătam și mai sus, în decembrie 2017, Mircea Marcu a fost trimis în judecată de DNA, alături de Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta, fost director general economic în cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor, și director general în cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.
Potrivit DNA, Marcu Mircea a fost acuzat de dare de mită, în formă continuată și de cumpărare de influență, în formă continuată.
Asta în timp ce Speranţa Georgeta Ionescu (fostă Munteanu) a fost suspectată de luare de mită, în formă continuată și de trafic de influență, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie 2010 – aprilie 2011, inculpata Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta, în calitate de director general economic în cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor, a acceptat promisiunea inculpatului Marcu Mircea de primi din partea acestuia un autoturism Audi A3, în schimbul căruia, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să avizeze propunerile de stabilire a alocațiilor bugetare pentru obiectivul de investiții „Regularizarea văilor Agigea și Lazu, jud. Constanța” și, implicit, să susțină interesele societății comerciale administrate de acesta din urmă, în raporturile cu Ministerul Mediului și Pădurilor și cu instituțiile publice din subordinea sa.
Pentru aceste „servicii” inculpata a primit de la omul de afaceri suma de 61.394 lei, reprezentând o parte din contravaloarea autoturismului, precum și o geantă în valoare de 6.300 lei.
Concret, la data de 23.06.2010, pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziții Publice a fost postat anunțul de participare la licitația publică pentru obiectivul de investiții „Regularizarea văilor Agigea și Lazu, jud. Constanţa”.
După deschiderea ofertelor depuse de către participanți, activitate care s-a desfăşurat în data de 28.07.2010, asocierea din care făcea parte și societatea administrată de inculpatul Marcu Mircea s-a clasat pe locul al patrulea din cinci ofertanți.
Cu toate acestea, datorită influenței pe care inculpata Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta a lăsat să se creadă că ar avea-o asupra funcționarilor publici implicați în derularea procedurii de achiziție publică, asocierea de firme clasată pe locul al patrulea a fost declarată câştigătoare, iar contractul de lucrări a fost încheiat la data de 12.10.2010.
De menționat este faptul că, în momentul organizării licitaţiei publice, societatea comercială administrată de inculpatul Marcu Mircea nu deţinea nici utilajele necesare pentru executarea lucrărilor, nici angajaţi specializaţi în construcţii, nici experienţă şi nici resursele financiare pentru susţinerea lucrărilor.
Ulterior, susținerea de către inculpata Ionescu (fostă Munteanu) Speranța Georgeta a intereselor societății comerciale administrată de inculpatul Marcu Mircea, în raporturile acesteia cu Ministerul Mediului și Pădurilor și cu instituțiile publice din subordinea ministerului, s-a manifestat și în legătură cu stabilirea alocațiilor bugetare pentru obiectivul de investiții „Regularizarea văilor Agigea și Lazu, jud. Constanța”.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi/sau imobile ale inculpatei Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta, până la concurenţa sumei de 32.170 lei, în vederea confiscării speciale.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Achitări definitive
Prin decizia penală nr. 431/A din 30.03.2021, Curtea de Apel București a dispus achitarea celor doi inculpați, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală.
Despre Mircea Marcu
Fosta soție Oana Zaharia (fostă Marcu) este manager al Institutului Național al Patrimoniului.
Mircea Marcu afaceri cu managerul spitalului județean Constanța
În iunie 2013 Mircea Marcu preia societatea Global Construct Tehnical SRL de la Ivanov Cristina.
Mircea Marcu devine asociat majoritar cu 80% și administrator, hotărăște schimbarea numelui societății în Global Consulting Certification SRL și declară activități de consultanță.
În noiembrie 2014, cei doi asociați Mircea Marcu și Ivanov Cristina, cesionează integral societatea către Suliman Ferda din Constanța.
În aprilie 2017, asociatul unic Suliman Ferda îl numește administrator pe Gheorghiu Dan Alin, iar în luna următoare, mai 2017, Suliman Ferda predă firma înapoi la Mircea Marcu care devine asociat unic.
Mircea Marcu se reîntoarce în societate, iar în august 2017 îl cooptează pe actualul manager al Spitalului Județean Constanța, Ionescu Ionuț Cornel cu 3,8%.
Ionescu Ionuț Cornel devine asociat unic al societății Global Consulting Certification SRL în luna noiembrie 2017 și administrator Gheorghiu Dan Alin.
Managerul spitalului, Ionescu Ionuț Cornel, apare în Mof. 425/11.10.2022 în calitatea de asociat unic al societății Global Consulting Certification SRL și cere dizolvarea și radierea firmei.
Despre Vest Instal SRL
Firma este fondată în anul 2006 și are sediul în municipiul Călărași, pe strada Dropia nr. 104. Capitalul social este de 210 lei, iar asociați în firmă sunt Valentin Dima, cu o cotă parte de 52,38% și Cristian Alecsandru Stancu, cu o cotă parte de 47,61%.
Valentin Dima este administratorul firmei, care are ca principală activitate, conform codului CAEN, „Activități de inginerie și consultanță tehnică”.
Pentru anul fiscal 2021, firma a declarat profit de 1.577.305 lei, cu 15 salariați și o cifră de afaceri de 5.411.765 lei.
Primarul localității Istria este Mihai Ionescu (PSD), viceprimarul fiind Gheorghe Mușat (PSD).
Componența Consiliului Local Istria – mandatul 2020 – 2024
Chiriță Aurel – PSD
Ciuclea Constantin – PNL
Curelaru Constantin – PNL
Ganea Georgeta – PSD
Mușat Gheorghe – PSD (viceprimar)
Nedelcu Constantin – PNL
Olea Puiu-Eugen – PNL
Perifan Enache – PNL
Stan Georgică – PSD
Uță Dănuț – PSD
Voicu Dumitru – PSD
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Mircea Marcu, fost director al Administraţiei Porturilor Constanţa, s-a retras din Global Consulting Certification SRL
Ionuţ Cornel Ionescu, oficial director pentru 4 ani la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (documente)
Legatura asasinului Slepac cu sotia lui Mircea Marcu, fost director al Portului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp