Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:09 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Apărării a atribuit contractul pentru reparații și andocare la nava Dragor Maritim 29 afectat de explozia unei mine de război (DOCUMENT)

ro

25 Apr, 2023 00:00 1644 Marime text
 
 
  • Potrivit navy.ro, dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ajuns joi, 8 septembrie, în jurul orei 17.45, în raionul în care se afla, în derivă, o mina marină raportată de nava GSP „Falcon”.
  • Deși au fost luate măsuri de siguranță, la lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună.
  • Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei). Nu au fost victime sau răniți în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu au fost în pericol, flotabilitatea navei nu a fost afectată, iar la bord nu erau avarii majore.
  • Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acționat pentru astuparea găurii de apă și pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa.
 
Ministerul Apărării Naționale, prin UM 02022 Constanța (Baza Logistică Navală), a atribuit contractul referitor la serviciile de reparații și andocare la nava Dragor Maritim 29.
 
În septembrie 2022, dragorul maritim a lovit o mină marină pe Marea Neagră.
 
Contractul (în valoare de 2.690.000 de lei) a fost atribuit Șantierului Naval Constanța SA.
 
Potrivit Registrului Comerțului, Șantierul Naval Constanța SA are sediul social în municipiul Constanţa, incinta Port, și îi are ca asociați pe Resource International SA - sediu social în Ins. Marshall, Majuro, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 94,8%, pe S.I.F. Moldova SA, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 2,02%, de S.I.F. III Transilvania SA, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 0,73%, dar și de o Listă de acționari, care deține o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 2,45%.
 
În continuare, tot potrivit Registrului Comerțului, Dumitriţa Bosînceanu apare ca administrator / președinte, Bosînceanu Andrei este administrator / membru în consiliul de administrație, Radu-Cătălin Rusen - administrator/ membru în consiliul de administrație, director, Stoian Nicolae - director, Călin Corneliu - director, Teodosescu Victor - director general adjunct, Vasile Deniz - director economic, Grigorescu Laurenţiu - director tehnic.
 
Pricewaterhousecoopers Audit SRL și  Deloitte Audit SRL apar ca auditor.
 
Șantierul Naval Constanța SA se ocupă de construcţia de nave şi structuri plutitoare.

 
Potrivit Confidas.ro, compania Șantierul Naval Constanța SA a încheiat 13 contracte de achiziții publice în valoare totală de 23.173.930,41 de lei.
 
Pentru 2021, cu 860 de angajați, Șantierul a raportat o pierdere de 8.754.920 de lei, iar 2020, cu 943 angajați, profitul a fost de 2.383.923 de lei.
 
Mină marină în derivă
 
Potrivit navy.ro, dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ajuns joi, 8 septembrie, în jurul orei 17.45, în raionul în care se afla, în derivă, o mina marină raportată de nava GSP „Falcon”.
 

Conform procedurilor operaționale pentru aceste intervenții, la bordul navei a fost ambarcată o echipă de scafandri EOD, cu o șalupă specializată în cercetarea și colectarea de informații despre obiectul care reprezintă un pericol pentru navigație, în scopul neutralizării acestuia.
 
Condițiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina de război s-au înrăutățit, după ajungerea dragorului maritim în raion, din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având gradul 4 (val cu înălțimea de 1,5 - 2 m).
 
Această situație nu a permis lăsarea ambarcațiunii EOD la apă și executarea misiunii.
 
Deși au fost luate măsuri de siguranță la lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei).
 
Nu au fost victime sau răniți în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu au fost în pericol, flotabilitatea navei nu a fost afectată, iar la bord nu erau avarii majore.
 
Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acționat pentru astuparea găurii de apă și pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa.
 
Din ordinul șefului Statului Major al Forțelor Navale, nava maritimă cu scafandri „Grozavul” a plecat din Portul Constanța, pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanța.
 
Despre dragorul maritim 29
 
LT. Dimitrie Nicolescu
Nr. bordaj 29
Anul construcției 27.12.1988
Intrarea în serviciu 03.06.1989
 
Caracteristici principale
 
Deplasament maxim: 800 t
Dimensiuni (lungime x lăţime x pescaj): 60,8 x 9,54 x 2,7 (m)
Propulsie: 2 motoare ALCO V12 Diesel
Viteza maximă: 17 Nd
Echipaj: 78
 
Armament:
 
- instalaţii artileristice calibrul 30 mm;
- instalații artileristice calibrul 14,5 mm;
- instalaţii pentru lansarea rachetelor AA;
- tipuri de drăgi marine: de contact şi prin influenţă;
- instalaţii de lansare a bombelor antisubmarin.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Alertă pe Marea Neagră! O navă militară din cadrul Forțelor Navale Române, cu 75 de militari la bord, avariată după ce lovit o mină
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii