Nava-Şcoală „Mircea“ intră în reparații!
Nava-Şcoală „Mircea“ intră în reparații!
13 Mar, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4031
Marime text
- La 3 iulie 1939, Mircea a plecat în primul său marș de instrucție în Marea Mediterană unde a făcut escale în porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger și Alexandria.
Ministerul Apărării, prin U.M. 02192, consultă piața pentru atribuirea serviciilor de reparații la arborada și greementul navei școală „Mircea“.
Propunerile vor putea fi trimise până la data de 16 martie 2021, consultările fiind programate pentru 17 martie 2021.
Potrivit Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, construită în perioada 1938-1939 la Șantierul Naval „Blohm und Woss“ din Hamburg, Germania, Mircea este cea de-a patra navă din seria de cinci de același tip construite în același șantier, fiind soră cu „Eagle“ (ex. Horst Wessel) - SUA, „Gorch Foch I“ (ex. Tovarisch, ex. Gorch Foch - nava muzeu) - Germania, „Gorch Foch II“ - Germania, „Sagres“ (ex. Albert Leo Schlageter) - Portugalia.
Nava școală Mircea este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, înaltă de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafață velică totală de 1.750 m2.
Certificatul de naștere al noii nave-școală s-a semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie, același an, a fost lansată la apă și botezată cu numele Mircea, alegere justificată de bogata tradiție și renumele predecesorului său.
Numele navei provine de la vestitul voievod Mircea cel Bătrân ce a cârmuit Țara Românescă între anii 1386 și 1418, sub a cărui domnie navigația autohtonă și comerțul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele românești navigând, încă de pe atunci, nu numai în Marea Neagră, ci și în Marea Egee și Marea Mediterană, fapt care i-a adus numele de „Domn până la Marea cea mare“.
Nava are în prova, sub bompres, un galion, reprezentându-l pe domnitor îmbrăcat cu bluză albastră, mantie roșie și purtând pe cap coroana, simbol al domniei.
La 27 aprilie 1939 a avut loc ceremonia ridicării pavilionului național, iar pe data de 1 mai 1939, Mircea, o navă cu caracteristici superioare, ce asigura condiții de navigație și viata la bord mult îmbunătățite, a intrat în serviciul Marinei Militare.
Mircea a intrat în portul Constanța pe data de 17 mai 1939.
La 3 iulie 1939, Mircea a plecat în primul său marș de instrucție în Marea Mediterană unde a făcut escale în porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger și Alexandria.
Citește și
#citeșteDobrogea
139 de ani de la înființarea primei școli de cadeți marinari (galerie foto)
https://www.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi/articol/citestedobrogea-139-de-ani-de-la-infiintarea-primei-scoli-de-cadeti-marinari-galerie-foto-3530.html
Bricul Mircea se modernizează! Ce afaceriști se ocupă de „update-uri“
https://www.ziuaconstanta.ro/informatii/combaterea-criminalitatii-in-achizitiile-publice/bricul-mircea-se-modernizeaza-ce-afaceristi-se-ocupa-de-update-uri-732607.html
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii