Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:55 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încă o licitație marca Mara Construct Tropaeum Traiani, „reabilitat” de firma abonată la contracte cu statul (documente)

ro

01 Apr, 2016 00:00 4208 Marime text

Pentru că modalitatea cea mai transparentă de a face cunoscute licitaţiile publice este cea online, ZIUA de Constanţa prezintă achiziţiile din Regiunea Sud-Est în cel mai accesibil şi uşor format. Firme norocoase, firme mai puţin norocoase în adjudecarea contractelor pe bani publici. Societăţi patronate de persoane care au legături directe cu instituţiile publice, „norocoasele“ se îmbogăţesc de la an la an, în timp ce alte firme nu au nicio şansă la achiziţiile publice. Contracte câştigate de firme deja celebre, contracte adjudecate de firme care se află la primele reuşite şi contracte obţinute de societăţi nou înfiinţate.
 
Despre toate procedurile publice cu impact asupra judeţului Constanţa, cine şi ce cumpără, cine şi cât câştigă puteţi citi accesând categoria „Combaterea criminalităţii în achiziţiile publice“.

O serie de controale venite la Consiliul Judeţean Constanţa de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) au fost de ajuns pentru a deschide Cutia Pandorei. După ce DNA a decis cercetarea administratorului firmei Mara Construct SRL, Constantin Dima, în dosarul proiectului privind reabilitarea Cetăţii Capidava, o nouă sesizare venită de la ANAP, de această dată, vine să zdruncine universul firmei finei lui Nicuşor Constantinescu.

Potrivit vicepreşedintelui CJ Cristinel Dragomir, după dosarul Capidava, în colimator a fost luată şi lucrarea de reabilitare a Monumentului triumfal de la Adamclisi. „Toate licitaţiile au fost verificate la Consiliul Judeţean, la una singură, la tematica de licitaţii publice, ANAP a consemnat că nu trebuia calificată Mara Construct, şi DNA a deschis dosar. ANAP a făcut sesizare către DNA după ce a verificat toate licitaţiile pe fonduri europene. A fost tematică la nivel naţional, nu au venit doar la judeţul Constanţa, a fost tematică pe tot ce înseamnă proiecte finalizate pe POR“, a explicat Cristinel Dragomir, la ultima şedinţă de Consiliu Judeţean.

După ce am relatat în ediţiile trecute, pe larg, detalii necunoscute din etapa achiziţiilor publice făcute în cazul proiectului reabilitării Cetăţii Capidava, continuăm să scriem despre achiziţiile publice întreprinse în cadrul proiectului de la Adamclisi, privind reabilitarea Monumentului Tropaeum Traiani. La fel ca în cazul Cetăţii Capidava, vom scrie pe larg despre acestea, analizându-le în ordine cronologică.

În ediţia de astăzi, vă prezentăm procesul-verbal şi raportul procedurii întocmite în anul 2011 cu ocazia procedurii de achiziţie publică având ca obiect „Reabilitare monument triumfal Tropaeum Traiani”, co-finanţat din Fonduri Structurale, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - „Dezvoltare durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul Major de intervenţie 5.1. „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea-monitorizarea infrastructurilor conexe”.

Procesul-verbal de deschidere a ofertelor a fost încheiat la 19 septembrie 2011. Comisia de evaluare a fost formată din Daniela Dumitrescu - preşedinte, consilier la Serviciul Achiziţii, Elena Vornicu, şef al Serviciului de Implementare Proiecte Naţionale din cadrul Direcţiei Generale de Proiecte, Getuţa Tănasă, şef al Serviciului de Investiţii, Marian Bănică, inspector al Serviciului de Pregătire Proiecte din cadrul Direcţiei Generale de Proiecte, Raluca Frigioi, inspector în cadrul Direcţiei Generale de Administraţie Publică şi Juridică - membri.

Procedura a fost atribuită în urma unei cereri de oferte. Valoarea estimată a contractului a fost de 11.893.684 de lei fără TVA. Patru ofertanţi au fost interesaţi de reabilitarea acestui obiectiv: SC Rico SRL, din Constanţa, societate reprezentată de Luminiţa Grosu, SC Coral SRL, din Tulcea, societate care a împuternicit-o pe Margareta Popa, SC Almacons SRL, cu sediul în Constanţa, care a împuternicit-o pe Elena Pînzaru, şi SC Mara Construct SRL, împuternicit - Constantin Dima, cercetat în acest moment de DNA, după cum am specificat mai sus.
 
Comisia de evaluare a solicitat clarificări privind documentaţia de atribuire de la Almacons SRL şi Coral SRL, clarificări aduse la timp de reprezentanţii celor doi operatori economici.
 
Rico SRL s-a prezentat la licitaţie cu un preţ de 10,075,203.54 de lei, adică 2,389,584.12 euro fără TVA. Coral SRL a cerut un preţ de 7,000,361.49 de lei, adică 1,660,309.155 de euro fără TVA. Almacons SRL a propus un preţ de 9,499,780.45 de lei, adică 2,253,108.28 de euro fără TVA. Asocierea Mara Construct SRL şi SC Petroconst SA a propus de departe cel mai mare preţ: 10,902,003.21 de lei, adică 2,585,680.14 lei fără TVA. Toate cele patru societăţi comerciale au oferit o perioadă de valabilitate a ofertelor de 90 de zile. Rico SRL a oferit o garanţie a lucrărilor de 120 de luni, Coral SRL - 300 de luni, iar Almacons SRL şi Mara Construct SRL - 601 luni, respectiv 60 de luni pentru agentul economic din urmă, conform procesului-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor.
 
Calificarea ofertanţilor s-a realizat pe parcursul mai multor şedinţe de analize, desfăşurate în zilele de 26 ianuarie şi 30 septembrie 2011. După o analiză detaliată, comisia de evaluare a respins ofertele depuse de Rico SRL şi Almacons SRL, declarându-le „inacceptabile şi neconforme”, aşa cum se arată în raportul procedurii, încheiat în luna octombrie a anului 2011. Cu alte cuvinte, comisia de evaluare a stabilit că cele două societăţi nu au îndeplinit cerinţele impuse în caietul de sarcini, respectiv proiectul tehnic, acestea fiind motivele care au dus la eliminarea firmelor din „cursa” pentru această licitaţie.
 
În aceeaşi şedinţă, evaluatorii au eliminat din competiţie şi Coral SRL, declarând oferta depusă de agentul economic ca fiind inacceptabilă, deoarece nu respecta cerinţele solicitate în fişa de date a achiziţiei.

Evaluarea propunerilor tehnice şi financiare

După toate aceste eliminări, singurul competitor rămas în cursă a fost Asocierea Mara Construct SA şi Petroconst SA. În acest sens, comisia de evaluare a hotărât calificarea acesteia ca fiind admisibilă pentru etapa de analiză tehnică. Cum asocierea deja „norocoasă” a îndeplinit toate cerinţele tehnice din caietul de sarcini, iar preţul lucrării se încadrează în liniile bugetare alocate, Mara Construct SA a trecut şi de aceste etape.
 
În urma aplicării criteriului de atribuire „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”, asocierea celor doi agenţi economici a fost declarată câştigătoare, obţinând punctajul maxim alocat pentru criterii ca preţul ofertei sau perioada de garanţie a lucrărilor, pentru lucrări de C+M+I, amenajarea şi protecţia mediului, asigurarea utilităţilor şi dotărilor aferente proiectului „Reabilitare monument triumfal Tropaeum Traiani”.

Despre câştigătorul Mara Construct SRL, firmă abonată la contracte cu statul

Societatea Mara Construct SRL a fost înfiinţată în anul 2007, cu sediul în comuna Mihail Kogălniceanu, strada Tomis, judeţul Constanţa. Maria Cătălina Lăpăduş, născută în oraşul Constanţa, a fost proprietarul firmei, fiind fostul unic asociat al societăţii. Aceasta este fiica Sandei Ciocoiu, de la Conpress Holding, şi fina de cununie a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Administratorul firmei a fost Constantin Dima, născut în ianuarie 1960, în Ploieşti, judeţul Prahova. Domeniul de activitate al firmei consta în „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. În prezent, societatea nu mai există, fiind radiată, conform datelor de la Registrul Comerţului.

Fostul administrator al firmei Mara Construct SRL, care se ocupa şi de lucrările de restaurare şi reabilitare de la Capidava, Constantin Dima, a fost arestat, iar în prezent este plasat sub control judiciar. Dima este cercetat în acest dosar sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată, obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, dar şi de spălare a banilor.

Alături de Constantin Dima au mai fost deferiţi Justiţiei Dorin Răzvan Ripiciuc, Daniela Elena Dumitrescu şi Aurica Stoian, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul CJC, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, care au fost plasaţi sub control judiciar.

Maria Cristina Lăpăduş mai apare ca acţionar şi în societatea SC Rafting Company SRL, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. În aceeaşi firmă, în trecut, a fost acţionară şi Codruţa Mihaela Constantinescu, soţia lui Nicuşor Constantinescu, totodată fiind şi naşa Mariei Cristina Lăpăduş.
 
Precizăm că Mara Construct a mai câştigat, pe lângă această licitaţie, atribuită pentru 10.902.003,21 de lei, privind lucrările de reabilitare de la Tropaeum Traiani, şi un contract pentru lucrări suplimentare, în valoare de 110.883.95 de lei, la acelaşi monument. Mai mult, de-a lungul timpului, Mara Construct a câştigat, după cum v-am arătat în ediţiile anterioare, mai multe contracte pentru restaurarea Cetăţii Capidava, lucrări sistate în acest moment. Tot Mara Construct SRL s-a ocupat şi de reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Potrivit vrajitorul.eu, Mara Construct SRL nu avea nicio datorie la bugetul de stat la finalul anului trecut.
 

Petroconst SA, firmă aflată în consorţiul câştigător, are sediul în municipiul Constanţa, pe strada I.C. Brătianu. A fost înfiinţată în luna septembrie a anului 1994, iar din acţionariatul societăţii fac parte: Dan Gheorghitescu, născut în octombrie 1949 în oraşul Constanţa, Tiberiu Costică, născut în august 1984 în judeţul Olt, Dumitru-Ion Clibia, născut în octombrie 1938 în judeţul Dolj, Gheorghe Dede, născut în octombrie 1940 în judeţul Constanţa, Viorel Gheorghe Constantinescu, născut în decembrie 1956 în judeţul Vâlcea, Gheorghe Anton, născut în mai 1954 în judeţul Constanţa şi Elena Stere, născută în aprilie 1955 în judeţul Constanţa. Firma are ca obiect de activitate „lucrări de construcţie a altor proiecte inginereşti”, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
 
Conform licitatiapublica.ro, Petroconst SA a câştigat, în 2015, un contract cu Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaş, pentru a securiza câteva conducte de transport gaze naturale între Sendreni, Siliştea şi Bucureşti. Operatorul economic Petroconst SA a câştigat acest contract pentru 709.797 de lei. De altfel, firma a câştigat, de-a lungul timpului, multe contracte „grase” de la Primăria Constanţa.

La finele anului 2014, căci de atunci datează ultimele date disponibile, Petroconst SA a avut un profit de 447.303 lei, cel mai mic din istoria societăţii comerciale. În acelaşi an, firma a avut o cifră de afaceri de 47.099.833 de lei, venituri totale în valoare de 52.671.954 de lei şi cheltuieli totale în valoare de 52.224.651 de lei. Tot în anul 2014, firma a avut şi cel mai mic număr de angajaţi din istoria sa, respectiv 379.

În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza procesul-verbal şi raportul procedurii aferente contractului la care facem referire, precum şi declaraţiile de avere şi de interese ale membrilor comisiei de evaluare, aşa cum au fost disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, în măsura în care aceştia au fost obligaţi să le depună.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii