Sondaj de opinie ZIUA de Constanţa 86% dintre respondenţi vor eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor
Sondaj de opinie ZIUA de Constanţa: 86% dintre respondenţi vor eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor
17 Feb, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2472
Marime text
În perioada 10 - 16 februarie, cotidianul ZIUA de Constanţa a derulat un sondaj de opinie cu întrebarea „Sunteţi de acord cu eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor?“.
Astfel, 86% dintre cei care au participat la sondaj s-au declarat de acord cu eliminarea acestor pensii de serviciu acordate magistraţilor, în timp ce restul de 14% din respondenţi şi-au exprimat dezacordul legat de această măsură.
Amintim că, la finele lunii ianuarie, Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limita de vârstă, precum şi pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaţionale a fost adoptată prin vot final în şedinţa Camerei Deputaţilor. Documentul legislativ face referire inclusiv la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat Curtea Constituţională, pentru controlul de constituţionalitate asupra legii respective. La rândul său, şi Avocatul Poporului a iniţiat un astfel de demers. În aceste condiţii, Curtea Constituţională va analiza eventualele aspecte de neconstituţionalitate ale Legii privind abrogarea pensiilor speciale la data de 18 martie.
În paralel, în ţară s-au declanşat multiple proteste la toate instanţele, prin care atât judecătorii, cât şi grefierii ori personalul auxiliar şi-au exprimat dezacordul cu privire la eliminarea pensiilor de serviciu.
În scrisoarea deschisă semnată de judecătoarea Corina Alina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, aceasta explica: „Pensiile magistraţilor nu sunt «pensii speciale» şi nu sunt nici «pensii nesimţite». Pensiile de serviciu ale magistraţilor includ o componentă contributivă şi o altă componentă compensatorie, aceasta din urmă reflectând tocmai incompatibilităţile şi interdicţiile la care sunt supuşi“.
Volumul total de activitate al instanţelor judecătoreşti, în 2018, era de 2.946.106 dosare. Încărcătura medie de dosare per judecător în 2018 – 1.129 de cauze/judecător în cazul judecătoriilor, 655 în cazul tribunalelor şi 586 pentru curţile de apel. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 2018, a fost o încărcătură per judecător de 1.152 de cauze.
Citeşte şi:
Corina-Alina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi, scrisoare deschisă privind eliminarea pensiilor speciale
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii