Spitalul Clinic Județean Constanța cumpără proteze ortopedice prin negociere fără publicare prealabilă (DOCUMENTE)
Spitalul Clinic Județean Constanța cumpără proteze ortopedice prin negociere fără publicare prealabilă (DOCUMENTE)
13 Jul, 2022 10:39
ZIUA de Constanta
2108
Marime text
Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța a achiziționat proteze ortopedice de revizie, în cadrul unei proceduri numită negociere fără publicare prealabilă, publicată pe 6 iulie a.c. pe Licitațiepublica.ro.
Potrivit Licitație publica.ro, denumirea completă este „Achizțiie de proteze ortopedice de revizie“.
Societatea care va de furnizarea protezelor ortopedicepentru Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța este Neos Europe SRL .
Descrierea contractului
PROTEZE ORTOPEDICE DE REVIZIE
Valoarea totala a achiziției (fara TVA) este de 210000 RON.
Valoare Contractului este de 210000 RON.
Despre Neos Europe
Potrivit Confidas.ro., societatea Neos Europe a fost înființată în anul 2015 cu sediul în București, având obiect de activitate comerț cu ridicata cu produse farmaceutice, reprezentată de asociat și administrator Chiriac Marian cu un procent de 40%, IAR diferența de 60% aparține Sc Limas Group SRL, cu obiect de activitate identic cu firma câștigătoare, unde același Chiriac Marian este asociat unic și administrator.
Chiriac Marian mai este asociat unic și administrator în firma Mercury ATC Company, înființată în 2015, și care a raportat pierdere în anul 2021, și mai este asociat cu 50% și administrator în societatea Abro Medical Internațional SRL , înființată la inceputul anului 2022, alături de cetățeanul turc Kaya Umut Dogu.
Societatea Neos Europe SRL, alias Marian Chiriac și SC Limas Group SRL a devenit beneficiara contractului în valoare de 210 000 ron, atribuit pe 6 iulie a.c. de către Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța , prin negociere fără publicare prealabilă, sumă care reprezintă mai mult de jumătate din cifra de afaceri a firmei, înregistrată anul trecut, respectiv 501.555 lei.
Despre Negocierea fără publicare prealabilă
Legea achizițiilor publice 98/2016 , are prevăzuă aceasta situație pentru autoritatea contractantă, conform lege5.ro, astfel:
(1) Autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice/acordurilor-cadru de lucrări, de produse sau de servicii într-unul din următoarele cazuri:
a) dacă în cadrul unei proceduri de licitaţie deschisă ori licitaţie restrânsă organizate pentru achiziţia produselor, serviciilor sau lucrărilor respective nu a fost depusă nicio ofertă/solicitare de participare sau au fost depuse numai oferte/solicitări de participare neconforme, cu condiţia să nu se modifice în mod substanţial condiţiile iniţiale ale achiziţiei şi, la solicitarea Comisiei Europene, să fie transmis acesteia un raport;
b) dacă lucrările, produsele sau serviciile pot fi furnizate numai de către un anumit operator economic pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2);
c) ca o măsură strict necesară, atunci când perioadele de aplicare a procedurilor de licitaţie deschisă, licitaţie restrânsă sau negociere competitivă nu pot fi respectate din motive de extremă urgenţă, determinate de evenimente imprevizibile şi care nu se datorează sub nicio formă unei acţiuni sau inacţiuni a autorităţii contractante.
(2) Motivele prevăzute la alin. (1) lit. b) sunt următoarele:
a) scopul achiziţiei este crearea sau achiziţionarea unei opere de artă sau unei reprezentaţii artistice unice;
b) concurenţa lipseşte din motive tehnice;
Prin urmare, atribuirea prin negociere fără publicare prealabilă, obligatoriu trebuie să se încadreze în situațiile precizare în lege, respectiv, fie dacă în cadrul unei licitații anterioare, dacă a existat, au fost depuse oferte neconforme, fie protezele ortopedice pot fi furnizate de un singur operator economic, doar că aici precizările se referă la crearea operă de artă sau concurența lipsește din motive tehnice, fie a existat o maximă urgență
Despre SC Limas Group SRL
Potrivit Confidas.ro., societatea a fost înființată în anul 1998 în București, așa cum aminteam, asociat unic și administrator același Chiriac Marian, activitate principală a firmei este comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice, 18 salariați și 2431 de achiziții publice în valoare de 48 251 540,41 lei, printre autorități contractante amintim Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale - Unitatea Teritoriala 515 Bucuresti , Centrul Scolar pentru Educatie Incluzivă "Delfinul', Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iași, Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu si Medicina Preventivă.
Societatea Limas Group SRL a înregistrat în 2021, o cifră de afaceri de 30 984 040 lei și profit de 6 866 638 lei.
De-a lungul timpului, potrivit vrăjitorul.eu, societatea a operat schimbări atât în privinţa asociaţilor şi administratorilor, cât şi a domeniului de activitate, actualmente ocupându-se de comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice. Limas Group a fost, la un moment dat, asociată cu SC Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SA - companie în care a fost implicată Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, în societatea SC Zenith Business Group & Parteners SRL.
Spitalul Clinic Judeţean Constanţa a mai colaborat în trecut cu Limas Group ,acord cadru furnizare materiale sterilizare în 2012, pentru suma de 614.088 de lei, iar în 2013, a cumpărat seringi de 52.500 de lei tot de la Chiriac Marian , iar în 2014 se repetă acordul cadru din 2012, furnizare materiale sterilizare contract in valoare de 1 700 000 lei .
Citește aici: O firmă de apartament şi-a adjudecat un contract de peste 1.700.000 de lei cu Spitalul Judeţean Constanţa (document)
Jurnalul Național și Antena 3 au publicat o anchetă în mai 2016, Scandalos
Contractele clanului Dinu-Cocoș cu spitalele din România au depășit 103 milioane de euro , de unde redăm mai jos o radiografie a firmei SC Limes Group SRL și Chiriac Marian
Firmă de apartament, capital social de un milion de lei
Potrivit informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, SC Limas Group SRL a fost înfiinţată, în anul 1998, de către Niculaie Chiriac, tatăl lui Marian, iar, încă din decembrie 2004, societatea a avut ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice. Sediul social al firmei a fost, şi atunci, ca şi acum, într-un apartament din strada Grigore Moisil nr. 4. Acest amănunt este extrem de important, aşa cum se va vedea puţin mai târziu.
În februarie 2005, Niculaie Chiriac decide să îi cedeze fiului său, Marian, 90% din acţiunile firmei, dar şi administrarea afacerii, iar, în mai 2007, bătrânul iese cu totul din companie, Marian devenind unic asociat. În iunie 2014, Marian Chiriac se mută din apartamentul în care locuia, situat în Calea Plevnei, direct într-un apartament din cartierul retrocedat de Neculai Onţanu lui Gheorghe Stelian, zis Stelu, săgeata lui Cocoş, mai exact într-un bloc situat în strada Wolfgang Amadeus Mozart, din cartierul Floreasca.
Tot de la Registrul Comerţului am mai aflat şi faptul că tatăl lui Marian Chiriac, bătrânul Niculaie, împreună cu SC Limas Group SRL, au înfiinţat, în anul 2015, o altă companie, SC Mercury ATC Company SRL, cu sediul în Mozart, cu un capital social în valoare de un milion de lei noi, Limas deţinând 99% din acţiuni, până 19 ianuarie 2016, când a cedat acest pachet lui Marian Chiriac. Obiectul de activitate declarat al acestei noi companii este consultanţa pentru afaceri şi management.
Partener cu Anca Dinu şi pe persoană fizică, şi pe persoană juridică
SC Limas Group SRL este strâns legată de afacerile imobiliare pe care Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoş, le-a derulat împreună cu fraţii Ionel şi Nicolae Dumitru, zis Niro.
n noiembrie 2007, Limas Group SRL, dar şi Marian Chiriac, pe persoană fizică, intră în acţionariatul unei firme controlate de familia lui Nicolae Dumitru, zis Niro, respectiv SC Zenith Business Group & PartnerS SRL, alături de SC Zenith Business Group, SC Imobiliare Dinamic Business SRL (controlată de un anume Marin Lixandru) şi SC Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SA (firma lui Dorin Cocoş şi a fostei consiliere în Consiliul General, pe vremea lui Băsescu, Mioara Radu). În 2008, Zenith Business Group iese din Zenith Business Group & Partners şi intră Ionel Dumitru, fratele lui Niro, cu un pachet de 40% din acţiuni, dar şi compania SC Meditest Global 2002 SRL, deţinută de Anca şi Florin Dinu (sora şi cumnatul lui Dorin Cocoş). Ulterior, Ionel Dumitru cesionează o parte din acţiuni către SC Central Residential Park SA, companie a grupului Niro care a construit două blocuri de lux în curtea IGPR, în Şoseaua Ştefan cel Mare.
În decembrie 2009, Limas Group SRL cesionează cele cinci procente pe care le mai deţinea la SC Zenith Business Group & Partners SRL către Anca Dinu. Din documentele depuse la Registrul Comerţului aferente acestei tranzacţii am aflat că sora lui Dorin Cocoş domicilia, în acte, într-un apartament din acelaşi bloc, situat în strada Grigore Moisil nr. 4, unde îşi are sediul SC Limas Group SRL şi domiciliul fondatorul acestei firme, Neculai Chiriac. Interesant este că, în 2010, Limas Group reintră în acţionariatul SC Zeith Buiness Group & Partners SRL, redevenind partener de afaceri cu Anca Dinu, cu firma lui Cocoş (Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional) şi cu fratele lui Niro.
Chiriac Marian și Anca Dinu, sora lui Cocoș
În Monitorul oficial 4567 din octombrie 2010, a fost publicată Adunarea Generală a societății comerciale Zenith Business Group & Partners SRL, iar la punctul 2 se aprobă cesiunea de către asociatul S.C. LIMAS GROUP S.R.L., a unui număr de 1 (una) parte socială,
având numărul de ordine 10, cu valoarea nominală totală de 10 lei, reprezentând 5% din capitalul social al Societății, în favoarea asociatului Dinu Anca, cedentul renunțând în acest fel la calitatea de asociat al Societății.
SC Limes Grop SRL, Chiriac Marian și pandemia
Pandemia, cu toată avalanșa de licitații și încredințări directe din sănătate în perioada de stare de urgență, a adus din nou în atenția publică atribuiri de sume care au ridicat semne de întrebare, iar SC Limas Group este subiectul unei anchete de presă publicată în lumeapolitica.ro. pe 1 februarie 2021, din care redăm câteva pasaje.
Eroarea a ocultat o firmă controversată care a acaparat afacerile cu spitalele
Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate dezvăluie, după presiunile noastre, că adevăratul câștigător al licitației este firma Limas Group care în timpul procedurii se clasase pe locul al III-lea.
Nu se specifică de ce firma de pe locul trei primit premiul de un milion de euro și nici nu se spune cum a fost posibil ca și SICP și JOUE să dea aceiași eroare.
Firma ascunsă de ONAC este una cunoscută în industria farma. Numele ei a apărut în nenumărate scandaluri de presă legate de aciziții din sistemul medical.
1300 de contracte pentru firma lui Dorin Cocoș de când a început pandemiaLimas Group a prosperat în perioada pandemiei. Conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice, firma lui Dorin Cocoș a performat spectaculos.
În 2020 și în ianuarie 2021 Limas Group a adunat 157 de contracte cu diferite instituții publice. Nu am contorizat aici contractele care s-au făcut prin proceduri electronice, cereri de ofertă sau cele care au fost ascunse de autorități.
La cumpărări directe, firma controlată de Cocoș a depășit orice record. În sistem sunt înregistrate 1384 anunțuri de atribuire. În realitate pot să fie văzute numai două anunțuri. Restul fac parte din „eroarea” de sistem invocată de ONAC pentru a ascunde amploarea contractelor făcute cu firmele lui Cocoș.
Sforarul din industria medicalăLimas Group a fost, la un moment dat, asociată cu SC Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SA – companie în care a fost implicată Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, în societatea SC Zenith Business Group & Parteners SRL.
Conform ziarului Național, compania ascunsă de ONAC face parte fără echivoc din caracatița lui Dorin Cocoș „Limas Group SRL nu a fost deținută în mod direct de Dorin Cocoș, ci de un interpus, Marian Chiriac. Acesta este cel mai probabil frate al primei soții a lui Cocos, Olga Chiriac. In plus, Marian Chiriac a mai fost in trecut asociat direct cu Dorin Cocos in firma Dalli International Co. SRL si in firma Grupul Roman de Investitii GRI SA.” scriu jurnaliștii Național în 2017 când vorbeau despre 12 milioane de lei care fuseseră încasate de Limas Grup de la Spitalul Universitar București.
Cocoș – Onțanu – Stelu și alte personajePatronul din acte al Limas Grup, Marian Chiriac locuiește din 2014 într-un bloc de pe strada Wolfgang Amadeus Mozart, din cartierul Floreasca. Edificiul are legătură cu un teren retrocedat de primarul Neculai Onțanu către Gheorghe Stelian, zis Stelu cunoscut pentru astfel de afaceri făcute sub umbrela cuplului Cocoș – Udrea.
Despre toate procedurile publice cu impact asupra județului Constanța, cine și ce cumpără, cine și cât câștigă puteți citi accesând categoria „Combaterea criminalității în achizițiile publice“.
În secțiunea „Documente“ puteți consulta anunțul de atribuire a contractului, de pe licitatiapublica.ro.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii