Sfaturi pentru consumatori la achiziţionarea produselor alimentare specifice sarbatorilor Pascale
Sfaturi pentru consumatori la achiziţionarea produselor alimentare specifice sarbatorilor Pascale
08 Apr, 2015 12:18
ZIUA de Constanta
2263
Marime text
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, comisarii din cadrul CJPC Constanţa, au desfăşurat acţiuni de control ce au vizat respectarea prevederilor legale la comercializarea peştelui şi a preparatelor din peşte , a produselor alimentare specifice Sărbătorilor Pascale: carne, vin , ouă, produse de ciocolată şi de patiserie.
Comercializarea peştelui şi a preparatelor din peşte
Au fost verificaţi 21 operatori economici ce ofereau la comercializare peşte şi produse din peşte, iar abateri au fost constatate la 12 din totalul celor verificaţi. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 24700 lei şi 2 avertismente
S-a verificat o cantitate de 1500 kg peşte şi preparate din peşte, iar la peste 15% din cantitate au fost constatate neconformităţi.
Comercializare produse alimentare : carne, vin, ouă, produse de ciocolatăşi de patiserie
Au fost verificaţi 33 de operatori economici, iar neconformităţi au fost constatate la 28 dintre aceştia. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat sancţiuni contravenţioanale în valoare de 27100 lei şi 4 avertismente.
S-au oprit temporar de la comercializare, ca urmare a neconformităţilor produse în valoare de peste 2000 lei.
Sfaturi pentru consumatori
Carne de miel
- achizitionarea carnii (de miel) se va face numai din locuri special amenajate,dotate si autorizate;
- sa se evite cumpararea de carne din „portbagajele masinilor”, chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea;
- carnea comercializata trebuie sa fie marcata cu stampila de control veterinar;
- carnea (miel) trebuie sa prezinte la suprafata o pelicula uscata, de culoare roz pana la rosie, sa fie ferma si elastica, atat la suprafata cat si in sectiune; mirosul trebuie sa fie caracteristic de produs proaspat;
-carnea achiziţionată sub formă refrigerată se va transporta, în condiţii igienice, cât mai repede la domiciliu şi se va păstra în frigider.
voseaua de ouă
- achizitionarea produsului se va face numai din locuri autorizate;
- se va citi cu atentie eticheta produsului, care trebuie sa contina: numele si adresa producatorului, lista ingredientelor, instructiuni de utilizare, data durabilitatii minimale;
- evitati achizitionarea de vopsele nedestinate uzului alimentar ( tipografice, vopsea pentru textile etc.)
Compartiment presă
08.04.2015
Comercializarea peştelui şi a preparatelor din peşte
Au fost verificaţi 21 operatori economici ce ofereau la comercializare peşte şi produse din peşte, iar abateri au fost constatate la 12 din totalul celor verificaţi. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 24700 lei şi 2 avertismente
S-a verificat o cantitate de 1500 kg peşte şi preparate din peşte, iar la peste 15% din cantitate au fost constatate neconformităţi.
Comercializare produse alimentare : carne, vin, ouă, produse de ciocolatăşi de patiserie
Au fost verificaţi 33 de operatori economici, iar neconformităţi au fost constatate la 28 dintre aceştia. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat sancţiuni contravenţioanale în valoare de 27100 lei şi 4 avertismente.
S-au oprit temporar de la comercializare, ca urmare a neconformităţilor produse în valoare de peste 2000 lei.
Sfaturi pentru consumatori
Carne de miel
- achizitionarea carnii (de miel) se va face numai din locuri special amenajate,dotate si autorizate;
- sa se evite cumpararea de carne din „portbagajele masinilor”, chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea;
- carnea comercializata trebuie sa fie marcata cu stampila de control veterinar;
- carnea (miel) trebuie sa prezinte la suprafata o pelicula uscata, de culoare roz pana la rosie, sa fie ferma si elastica, atat la suprafata cat si in sectiune; mirosul trebuie sa fie caracteristic de produs proaspat;
-carnea achiziţionată sub formă refrigerată se va transporta, în condiţii igienice, cât mai repede la domiciliu şi se va păstra în frigider.
voseaua de ouă
- achizitionarea produsului se va face numai din locuri autorizate;
- se va citi cu atentie eticheta produsului, care trebuie sa contina: numele si adresa producatorului, lista ingredientelor, instructiuni de utilizare, data durabilitatii minimale;
- evitati achizitionarea de vopsele nedestinate uzului alimentar ( tipografice, vopsea pentru textile etc.)
Compartiment presă
08.04.2015
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii