Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:32 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat CSA - Miercuri, 19 Octombrie 2011

ro

19 Oct, 2011 16:44 1287 Marime text

În data de 18 octombrie 2011, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor s-a reunit în şedinţă de lucru, unul dintre cele mai importante subiecte pe ordinea de zi fiind situaţia reclamaţiilor şi sesizărilor înregistrate la CSA în primele nouă luni ale anului 2011. S-a constatat că în această perioadă au fost primite şi soluţionate 4.888 de reclamaţii şi sesizări.

"Deşi reclamaţiile au scăzut cu aproape 15 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fapt care ne bucură, totuşi aspectele sesizate, în special în ceea ce priveşte asigurarea RCA, rămân o problemă pe care ne-am propus să o rezolvăm inclusiv prin intensificarea verificărilor privind modul de instrumentare şi plată a dosarelor de daună de către societăţi", precizează Constantin Buzoianu, preşedintele CSA.

Cele mai multe reclamaţii înregistrate au fost aferente asigurărilor generale, respectiv de 4.689, adică 95,93% din total. Din acestea, reclamaţiile privind asigurările obligatorii RCA au reprezentat 73,59% fiind în număr de 3.597. În pofida numărului ridicat, reclamaţiile pe RCA reprezintă doar 0,08% din totalul contractele încheiate, respectiv 1,4% din dosarele de daună deschise.

Printre societăţile de asigurare care au înregistrat un număr mai mare de reclamaţii sunt: EUROINS, CARPATICA şi ASTRA. Cele trei societăţi deţin împreună o cotă de 36,9% din totalul pieţei RCA.

"Cei trei asiguratori au plătit despăgubiri, în primele nouă luni ale acestui an, de aproximativ 450 milioane lei, pentru un număr total de peste 110.000 dosare. Sesizările primite de CSA au reprezentat circa 2,0% din daunele achitate de cele trei companii", a mai precizat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu.

În ceea ce priveşte asigurările de viaţă, s-au înregistrat 199 de reclamaţii, adică 4,07% din total.

Pe agenda de lucru a şedinţei Conisliului CSA s-au mai aflat şi lucrări curente legate de aprobarea unor persoane semnificative în cadrul societăţilor de asigurare, analiza rezultatelor acţiunilor de control şi aplicarea unor măsuri conform legislaţiei în vigoare.

În aceeaşi zi a avut loc şi prima întâlnire a noului Consiliu al CSA cu reprezentanţii UNSAR şi UNSICAR. Cu această ocazie s-a stabilit modul de colaborare a CSA cu asociaţiile profesionale şi s-a convenit ca în perioada imediat următoare să fie stabilite grupuri de lucru comune care să găsească soluţii pentru îmbunătăţirea cadrului legal privind: pregătirea profesională a persoanelor care lucrează în domeniu, asigurarea RCA şi altele.

***

Despre CSA

CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor este singura autoritate împuternicită prin lege cu atribuții de autorizare, supraveghere prudenţială și control a activității de asigurare în România, precum și cu atribuții de emitere a normelor de aplicare a legii.

Potrivit legii, scopul întregii activităţi a CSA este apărarea drepturilor asiguraţilor şi promovarea stabilităţii activităţii de asigurare în România.

CSA este membru cu drepturi depline al EIOPA - Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (care a substituit CEIOPS de la 1 ianuarie 2011), EIOPC - Comitetul European pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale și IAIS - Asociaţia Internaţională a Supraveghetorilor în Asigurări, reprezentând astfel România din perspectiva aportului tehnic de specialitate la elaborarea și amendarea reglementărilor europene specifice domeniului asigurărilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii