Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:17 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSA modifică legislația cu privire la RCA

ro

30 Nov, 2011 17:42 1360 Marime text

Asigurătorii care nu își îndeplinesc obligaţiile ce decurg din polițele RCA sau şi le îndeplinesc defectuos, vor plăti, pentru fiecare zi de întârziere, penalizări de 0,2% din valoarea despăgubirii cuvenite. Totodată, pentru poliţele emise începând cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica și asiguraților persoane juridice.

Acestea sunt unele dintre principalele modificări aduse legislației secundare cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, aprobate de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor în ședința de marți, 29 noiembrie 2011.

"Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementărilor cu privire la RCA a fost motivată de volumul de sesizări şi reclamaţii legate de plata despăgubirilor pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto. Aceste schimbări, corelate cu o monitorizare riguroasă a evoluțiilor și tendințelor înregistrate pe segmentul RCA, vizează obținerea unui nivel optim de protecție a asiguraților și păgubiților, prin îmbunătățirea calității serviciilor oferite de asigurători", a declarat președintele CSA, Constantin Buzoianu.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a discutat și analizat propunerile de modificare a reglementărilor privind RCA împreună cu asociațiile profesionale ale pieței de asigurări - UNSAR și UNSICAR.

Potrivit noilor reglementări, autorizarea pentru vânzarea poliței RCA a devenit permanentă, companiile de asigurări nemaifiind obligate să depună la sfârșitul fiecărui an documentația necesară avizării. Asigurătorii RCA au însă obligația să respecte permanent condițiile prevăzute pentru autorizare.

Alte modificări aduse Normei privind asigurarea RCA, ce vizează cu precădere protecţia persoanei păgubite, sunt:

 Asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii dacă, în termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat păgubitului respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii;

 Termenul în care asiguratorul are obligația de a comunica asiguratului/păgubitului intenția de a desfășura investigații a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucrătoare.

 În cazul daunelor pentru care valoarea reparațiilor este posibil să depășească valoarea vehiculului avariat, asiguratorul are obligația de a comunica păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, valoarea maximă a despăgubirii ce poate fi acordată.

 Începând cu anul 2012 se vor atinge limitele de despăgubire impuse la nivel european, astfel:

pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabileşte la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României;

pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabileşte la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.

 În situaţia în care din motive tehnice baza de date CEDAM nu poate fi interogată sau datele oferite sunt în neconcordanţă cu documentele prezentate de asigurat, asigurătorul trebuie să țină cont de documentele puse la dispoziţie de asigurat, în vederea stabilirii bonusului sau malusului.

Modificările prezentate vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii