Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:47 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSA publică, pentru consultare, proiectul Normei privind subscrierea și cedarea în reasigurare a riscurilor de catastrofă naturală

ro

07 Mar, 2012 23:05 2043 Marime text

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a decis, ieri, 6 martie 2012, publicarea proiectului de Norme privind subscrierea și cedarea în reasigurare a riscurilor de catastrofă naturală. Proiectul va fi disponibil pentru consultare publică timp de zece zile, începând cu data de 7 martie 2012, pe site-ul autorității www.csa-isc.ro, la secțiunea Legislație/Proiecte legislative.

Proiectul introduce un calcul uniform pe piață pentru dauna maximă probabilă pentru riscurile de cutremur și inundație, considerând că acestea pot produce cele mai semnificative efecte în România. Modelul de calcul introdus prin acest proiect de normă se bazează pe un model preluat de la Autoritatea Europeană de Supraveghere în Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) pentru tot spațiul european și utilizat deja în cadrul studiului de impact cantitativ 5 (QIS 5), la care au participat și 28 de asigurători români. Noua formulă de calcul poate determina necesarul de capitaluri proprii ale asigurătorilor care subscriu riscuri de catastrofă naturală, în funcție de estimările cu privire la subscrierile pe aceste categorii de riscuri și de programul de reasigurare al acestora.

"Acest proiect de normă reprezintă un pas important pentru piața de asigurări din România, pentru că marchează implementarea unor principii necesare și fundamentale procesului de tranziție către noul regim de solvabilitate Solvency II. Noile norme privind reasigurarea riscurilor de catastrofă naturală reprezintă, de asemenea, un instrument de sprijin al CSA în procesul de consolidare a stabilității financiare a pieței de asigurări, în ansamblul său, dar și a asigurătorilor, prin diminuarea vulnerabilității lor față de efectele producerii unor astfel de riscuri", a declarat președintele CSA, Constantin Buzoianu.

La sfârșitul perioadei de consultare publică, Consiliul CSA va discuta și va analiza toate propunerile primite de la societățile de asigurare și partenerii instituționali, referitoare la proiectul de Norme privind subscrierea și cedarea în reasigurare a riscurilor de catastrofă naturală. Următoarea etapă va include aprobarea formei finale a proiectului de normă și aplicarea prevederilor acestuia, după publicarea în Monitorul Oficial.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii