APADOR-CH și ActiveWatch cer demiterea conducerii Ministerului Afacerilor Interne pentru abuzurile de la Pungești
APADOR-CH și ActiveWatch cer demiterea conducerii Ministerului Afacerilor Interne pentru abuzurile de la Pungești
10 Dec, 2013 12:44
ZIUA de Constanta
1197
Marime text
De Ziua Internațională a Drepturilor Omului
Una dintre afirmațiile care au stat la baza adoptării, în 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului, a fost aceea că „este esențial ca drepturile omului să fie ocrotite de autoritatea legii pentru ca omul să nu fie silit să recurgă, ca soluție extremă, la revoltă împotriva tiraniei și asupririi ”. Azi, la 65 de ani de la acea decizie istorică, România sărbătorește 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului, printr-o serie de abuzuri prin care forțele de ordine vor să-i împiedice pe români să-și exercite unele drepturi fundamentale: de a se exprima liber și de a se întruni (articolele 19 și 20 din Declarația Universală a Drepturilor Omului).
În urmă cu două zile, Ministerul Afacerilor Interne a instituit „zonă specială de siguranță publică” în localitatea Pungești, și a dispus ca forțele de ordine să protejeze perimetrul în care reprezentanții Chevron fac explorări în vederea exploatării gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice.
APADOR-CH și ActiveWatch consideră că Ministerul Afacerilor Interne a instituit acestă zonă specială prin aplicarea abuzivă a Ordinului nr. 60/ 2010 privind organizarea și executarea activităților de menținere a ordinii și sigurantei publice (un act de altfel incomplet în condițiile în care nu detaliază ce măsuri pot lua autoritățile în astfel de situații). Articolul 12 din acest ordin prevede: „(2) Constituirea zonei speciale de siguranță publică are loc atunci când pe un spațiu restrâns se concentrează un fenomen infracțional – violențe, trafic și consum de droguri, prostituție etc. (3) În momentul în care cauzele ce au determinat constituirea zonei speciale de siguranță publică au fost înlăturate, măsurile speciale luate încetează.”.
Ordinul nr. 60/2010 este practic un cec în alb dat de conducerea MAI jandarmilor, permițându-le acestora să ia măsuri arbitrare de așa zisă „securizare” a zonei, intimidând localnicii sau pe cei care tranzitau zona și agresând protestatarii.
Acest ordin, ca și Legea nr. 61/1991, a adunărilor publice, precum și prevederi existente în legile Poliției și Jandarmeriei, permit forțelor de ordine din România să hărțuiască protestatarii, intimidând astfel cetățenii care ar dori să-și exprime un punct de vedere în contradictoriu cu deciziile autorităților.
APADOR-CH și ActiveWatch au atras atenția de nenumărate ori în ultimii ani și au făcut demersuri legale pentru modificarea amintitelor legi, în sensul armonizării lor cu vremurile pe care le traversăm, însă fără succes. Recentele incidente de la Pungești sunt o dovadă în plus că legile ce reglementează dreptul cetățenilor de a protesta și de a se exprima liber sunt inadecvate.
Deciziile care afectează o colectivitate nu pot fi luate fără consultarea acelei colectivități și nu pot fi impuse doar prin forța jandarmilor/ poliției și prin întocmirea de dosare penale celor care le contestă. Este nevoie, în primul rând, ca autoritățile publice să se bazeze pe forța argumentelor și nu pe cea a trupelor de intervenție.
Aceasta presupune ca autoritățile să asigure, cu bună-credință, o dezbatere reală în legătură cu efectele pentru colectivitate ale măsurilor preconizate și să-și ajusteze deciziile în funcție de solicitările și problemele comunității, probleme care includ și lipsa de încredere în autorități. Poziția de superioritate administrativă a decidenților politici nu trebuie să țină loc de adevăr și de argumente. În caz contrar se ajunge la riscul real de revoltă, ca soluție extremă împotriva nedreptății.
APADOR-CH atrage atenția Parlamentului să ia în considerare modificarea legilor amintite și solicită pe această cale Guvernului demiterea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, responsabilă de ilegalitățile pe care polițiștii și jandarmii le fac de mai bine de o săptămână în localitatea vasluiană Pungești.
***
Ziua Drepturilor Omului este sărbătorită anual în jurul lumii pe 10 decembrie. Data a fost aleasă pentru a onora adoptarea și proclamarea de către Adunarea Generală a ONU, la 10 decembrie 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii