Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:03 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coface Romania - Comunicat de presa - evolutia insolventelor in Franta

ro

03 Mar, 2016 17:32 1612 Marime text
Insolvența companiilor din Franța: începutul întoarcerii la normal
 
  • Al doilea an de scădere: cu 2,1 față de 2014
  • Rata de insolvenţe a companiilor revine la nivelul dinaintea crizei
  • Situația în două sectoare - serviciile pentru persoanele fizice si textilele - se înrăutățește, așa cum sunt cele trei regiuni, inclusiv Ile-de-France
  • Redresarea treptată a economiei franceze ar trebui să ducă la o scădere de 3,5% în 2016, în insolvențe
 
Un an mai bun pentru insolvențele companiilor din Franța
 
Pentru al doilea an, numărul companiilor insolvente[1] a scăzut cu 60.800. Scăderea a fost de 2,1% comparativ cu 2014 și a atins afacerile de orice tip (clasificate în funcție de cifra de afaceri). În ciuda situației economice încă dificile, mai mulți factori favorabili au fost în joc. Scăderea bruscă a prețurilor petrolului, deprecierea Euro în comparație cu dolarul și efectul total al creditelor fiscale pentru competitivitate și forța de muncă (CICE[2]) a permis ca marjele să revină la cele mai înalte niveluri din 2011. Costul redus al datoriei a stimulat evoluția creditelor acordate companiilor nefinanciare, care au crescut cu 5% în 2015.
 
Un alt semn pozitiv: rata de insolvenţă[3] se situează din nou la nivelul de dinaintea crizei din 2008, iar acum se reduce la o companie din 77. Costul insolvențelor este, de asemenea, în scădere cu 15%, ca și numărul locurilor de muncă afectate de insolvențe, în scădere cu 12% de peste un an. În plus, creșterea vârstei întreprinderilor insolvente - observată în perioadele de încetinire a creșterii economice - a înregistrat o stagnare în Aprilie 2015, la 8 ani și 11 luni. Această stabilizare este o dovadă că situația începe să revină la normal.
 
În vestul Europei, lichidările de companii s-au redus pe parcursul anului, iar numărul lor este în scădere în 10 țări dintre cele 11 examinate. Scăderile sunt notabile în Olanda (-24%), Spania (-20%) și Finlanda (-13%). Doar în Portugalia au crescut lichidările de companii, din cauza dificultăților întâmpinate în sectorul construcțiilor.
 
Există totuși unele pete negre”
 
Regiunea Ile-de-France, care concentrează 24% din companiile franceze, este afectată de 21% din totalul firmelor insolvente. Mai rău decât atât, insolvențele din cadrul companiilor stabilite în Ile-de-France a crescut cu 5,7%, nivelul cel mai mare din Franța. Acest rezultat slab este explicat în principal prin deteriorarea din sectoarele construcții și servicii dedicate persoanelor fizice.
 
 

Insolvențele sunt încă în creștere în 2 din cele 11 sectoare monitorizate de Coface
 
  • Pentru companiile active în sectorul servicii dedicate persoanelor fizice, insolvențele au crescut cu 4,2% (19% din total). Scăderea consumului casnic de servicii a îngreunat sectoarele catering (+4,6%) și băuturi (+11,6%).
  • Textilele au suferit cea mai gravă recesiune a anului: în creștere cu 4,3% (4% din total). În plus față de cererea scăzută a consumatorilor, vremea blândă a sfârșitului de an a crescut povara stocurilor de mărfuri și situația financiară a întreprinderilor.
 
În ciuda scăderii cu 3,2% a insolvențelor, construcțiile reprezintă sectorul cel mai expus riscurilor, cu o rată de insolvenţă de 2,1% (2% în 2016), adică o companie din 49, comparativ cu 1 din 128, în sectorul produse chimice. Lipsa cererii în imobiliare și investițiile scăzute din partea autorităților au împovărat acest sector, ceea ce îl trimite în topul listei cu cele mai mari 100 insolvențe după cifra de afaceri, cu 18 cazuri.
 
Noroc pentru a treia oară la rând: o altă creștere în 2016
 
Pentru 2016, Coface prognozează un ritm accelerat de scădere a numărului de insolvențe ale companiilor, cu o situație economică ușor îmbunătățită (creșterea PIB-ului de 1,4% în Franța, comparativ cu 1,1% în 2015). Experiența de plată Coface, care acoperă o gamă largă de sectoare de activitate, pare să reflecte situația reală a companiilor. Creșterea probabilă în alte două variabile selectate - rată a marjei de afaceri (estimată la 3,2% până la finalul anului 2016) și a numărului de credite acordate (estimate la 3,5%) - face posibilă estimarea unei scăderi de 3,5% a numărului de insolvențe, până la 58.700, la nivelul din Martie 2009.
 
De relaxarea treptată a condițiilor de creditare bancare, de un Euro slab, de prețurile mai mici ale petrolului și de un consum casnic mai dinamic în Franța cât și în Zona Euro ar trebui să beneficieze întreprinderile. Cu toate acestea, scenariul are riscuri negative, cum ar fi nivelul ridicat de volatilitate pe piețele financiare, care ar putea afecta încrederea întreprinderilor franceze.

 
 
[1] Insolvențe ale companiilor: lichidări (70% în 2015) și 30% (sub sechestru)
 
[2] Crédit d’Impôt pour la compétitivité et l’emploi
 
[3] Rata de insolvenţă este raportul dintre numărul de insolvenţe raportat la numărul total de companii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii