Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:11 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Companiile trebuie să gestioneze mai bine riscurile în tranzacţiile de pe pieţele emergente, arată un recent raport PwC

ro

07 Feb, 2012 18:55 1099 Marime text

 PwC a analizat mai mult de 200 de tranzacţii pentru a identifica problemele care apar cel mai frecvent

 Peste 50% din tranzacţiile de pe pieţele emergente eşuează undeva între procesul de due diligence şi semnarea contractului de vânzare

 Pentru eşantionul analizat, în medie, 50% din investiţii au fost irosite

Bucureşti, 7 februarie 2012. Achiziţiile pe pieţele emergente sunt o modalitate importantă prin care companiile din pieţele mature pot să-şi crească afacerile chiar şi în condiţiile în care pieţele de origine stagnează. Dar aceste tranzacţii sunt riscante şi pot fi costisitoare în cazul în care eşuează. PwC a analizat peste 200 de astfel de tranzacţii pentru a identifica cauzele care stau la baza problemelor şi a sugerat mai multe modalităţi prin care companiile ar putea să gestioneze mai eficient riscurile şi să-şi maximizeze şansele de succes în cazul unor astfel de achiziţii pe pieţele emergente.

Raportul Getting on the Right Side of the Delta: A Deal-maker's Guide to Growth Economies semnalează dimensiunea problemei: în 2011, valoarea tranzacţiilor companiilor vest-europene şi americane pe pieţele emergente a fost de cel puţin 140 de miliarde de lire sterline; dar mai mult de jumătate dintre tranzacţiile care au trecut prin procesul de due diligence extern nu s-au finalizat; iar pentru acele tranzacţii care s-au încheiat, dar au întâmpinat ulterior probleme, costul mediu pentru cumpărător a fost de 50% din valoarea tranzacţiei.

În plus, rata de eşec a tranzacţiilor care au intrat în faza de due diligence extern este mai mare decât pe pieţele dezvoltate. Acest lucru atrage costuri adiţionale tangibile (spre exemplu costul operaţiunii de due diligence), dar şi intangibile (cum ar fi încrederea investitorilor). Cele mai frecvente obstacole pentru încheierea tranzacţiilor sunt neîncrederea în evaluarea de piaţă, intervenţia guvernamentală, lipsa unor informaţii financiare transparente şi practici de afaceri „non-conformiste".

După încheierea unei tranzacţii, de departe cea mai mare problemă o reprezintă reconcilierea diferenţelor apărute în afara parteneriatului, existând totodată o gamă întreagă de probleme operaţionale care fac dificilă preluarea şi integrarea unor active.

„Prea multe companii cad în aceste capcane uzuale şi nu trag învăţămintele corespunzătoare după tranzacţiile eşuate sau abandonate. Achiziţiile pe pieţele emergente sunt o încercare dificilă, nu în ultimul rând ca urmare a dificultăţii de a anticipa potenţialul de creştere al pieţelor emergente. A avea dinainte oameni în aceste ţări, precum şi experienţă locală, reprezintă un avantaj vital, tot aşa de important ca şi aprecierea corectă a oportunităţii de a investi într-o anumită ţară sau într-o anumită industrie. Astfel ar trebui abordată orice tranzacţie în pieţele emergente", a declarat Radu Stoicoviciu, Partener, Liderul Departamentului de Consultanţă pentru Management şi Tranzacţii din cadrul PwC România.

„Ne aşteptăm ca volumul şi valoarea tranzacţiilor de pe pieţele emergente să crească în acest an, iar companiile vor căuta în continuare noi oportunităţi de extindere. Există multe tipologii de pieţe in creştere dintre care să poţi alege. Ţările BRIC au avantajul de a oferi combinaţia dintre pieţe foarte mari şi rate înalte de creştere. Însă există şi alte destinaţii atractive pentru investiţiile străine, printre care şi România. Chiar dacă perspectivele pieţei interne sunt modeste pe termen scurt, având în vedere stagnarea sau chiar scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor locali în ultimii 3 ani, România oferă avantajul accesului rapid la marea Piaţă Comună Europeană şi are un potenţial de dezvoltare important pe termen mediu şi lung", apreciază Radu Stoicoviciu.

Diferenţa sau „delta" dintre o tranzacţie reuşită şi una eşuată este mult mai mare în pieţele emergente. Dar acest lucru nu este un dat. PwC este de părere că firmele care iau măsurile potrivite pot reduce riscurile aferente unor tranzacţii pe pieţele emergente, şi să-şi sporească şansele de a creşte durabil.

„Alinierea intereselor cu cea a partenerilor locali este de asemenea un element cheie, în vreme ce există mai multe opţiuni de structurare a unei tranzacţii care pot reduce din riscul iniţial de investiţie. Companiile ar trebui să fie pregătite să accepte evaluări mai ridicate decât de obicei ale companiilor ţintă, având în vedere potenţialul ridicat de creştere al pieţelor emergente, şi să accepte că procesele de due diligence nu sunt perfecte. Trebuie mai ales să înţeleagă care sunt aspectele ce pot fi gestionate într-o tranzacţie şi care elemente sunt critice şi pot rupe o tranzacţie", a concluzionat Stoicoviciu.

Despre raport:

Metodologia raportului

Raportul Getting on the Right Side of the Delta: A Deal-maker's Guide to Growth Economies se bazează pe analiza a peste 200 de tranzacţii - atât dintre cele comunicate public cât şi o serie de tranzacţii confidenţiale la care PwC a fost consultant. Am identificat cele mai frecvente probleme care apar în astfel de cazuri şi am examinat toate aspectele, inclusiv costul, asociat celor mai mari probleme. Am intervievat de asemenea 20 de executivi de top care au derulat achiziţii pe pieţele emergente pentru a înţelege cum au depăşit aceştia dificultăţile întâmpinate. Intervievaţii reprezintă companii globale dintr-o gamă largă de industrii şi din diferite ţări; în medie, 27% din veniturile companiilor lor provin din pieţele emergente. Acest studiu este independent şi nu a fost comandat de niciun guvern, companie privată sau instituţie. Puteţi găsi o copie a raportului accesând adresa de internet:

http://www.pwc.com/gx/en/deals/doing-deals-in-growth-economies/index.jhtml

PwC are mai mult de 10.000 de specialişti în departamentele de tranzacţii din întreaga lume, având de asemenea o prezenţă extinsă în pieţele emergente.

Echipa locală de tranzacţii a PwC România, condusă de Radu Stoicoviciu, a fost implicată în ultimii ani în câteva dintre cele mai mari tranzacţii din România în diferite domenii precum energie, retail, servicii medicale, media şi telecom, logistică şi curierat, etc.

Despre PwC:

Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o reţea de firme prezentă în 158 de ţări cu aproape 169.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. Spuneţi-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră şi descoperiţi mai multe informaţii despre noi vizitând site-ul www.pwc.com/ro.

© 2012 PwC. Toate drepturile rezervate.

PwC se referă la reţeaua de firme PwC şi/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică separată. Vă rugăm să accesaţi pagina de internet www.pwc.com/structure pentru mai multe detalii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii