Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:58 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa Coface - Comportamentul de plata din China

ro

05 Apr, 2016 16:14 2015 Marime text
Puține companii din China cruțate de plățile restante în 2015: 80% dintre acestea, afectate
 
Un nou studiu realizat pe tema managementul riscului de credit corporativ relevă faptul că plățile au continuat să se deterioreze în 2015, 8 din cele 10 societăți confruntându-se cu plăți restante. Coface prognozează o încetinire a creșterii PIB-ului cu 6,5% în 2016 (versus 6,9% în 2015). În plus față de problemele nerezolvate ale efectului de levier ridicat și de capacitatea excedentară în mai multe sectoare, presiunea în scădere pe volatilitatea RMB (renminbi, moneda oficială a Republicii China) și pe piața de valori sunt provocări ale pieței chineze în 2016. Pe termen scurt, nu este de așteptat ca situația non-plăților să se îmbunătățească.
 
Restanțele corporative continuă, în ciuda abordării mai prudente a creditelor
 
În 2015, media condițiilor de creditare oferite de firmele din China a scăzut din nou, arătând o abordare mai prudentă pentru acordarea facilităților de credit către clienți. Acesta este cel mai probabil rezultatul combinat al experienței slabe de plată din ultimii ani, a deteriorării încrederii și a așteptărilor de creștere mai lentă.
 
Cu toate acestea, riscurile au crescut, 80,6% dintre companii confruntându-se cu întârzieri în 2015 (versus 79,8% în 2014). 58,1% dintre firme au menționat o creștere a valorii întârzierilor. Un procent mai mare de respondenți (+4 puncte procentuale, adică 10% din total) au precizat că media perioadelor de restanțe a fost mai lungă de 150 de zile. 17,9% dintre companiile intervievate s-au confruntat cu perioade foarte lungi de întârzieri (mai mari de 180 de zile), sumele restante depășind 5% din cifra de afaceri anuală a acestora. Creșterea perioadei de achitare a plăților pune o presiune tot mai mare asupra companiilor financiare.
Acest lucru este în linie cu cifrele creditelor neperformante (NPL) lansate de China Banking Regulatory Commission. Raportul NLP a atins 1,59% la sfârșitul anului 2015, cel mai înalt nivel din 2009 (comparativ cu 1% în 2013)[1]. Nivelul creditelor neperformante a crescut cu peste 50% în primele trei trimestre ale anului 2015. În acest context, riscul creșterii nivelului de neplată nu trebuie subestimat.
Economia este în întuneric, acoperită de nori, cu multiple provocări în 2016
 
Firmele chineze supracapacitate care se confruntă cu profituri reduse au acum o probabilitate mai mare de incapacitate de plată, din moment ce guvernul a decis să combată capacitatea excedentară și companiile „fantomă”. Deși evoluția creditului este încetinită, datoria privată continuă să crească mai repede decât PIB-ul. China nu a intrat încă într-un proces de dezintermediere, iar riscurile sunt în creștere. Datoriile restante deținute de sectorul non-financiar privat au ajuns la 201% din PIB în iunie 2015, față de 114% în iunie 2008 și 176% în iunie 2013. 
 
Creșterea PIB-ului Chinei de 6,9%, în 2015 a fost cel mai scăzut din utimii 25 de ani, în timp ce prognoza Coface de 6,5% în 2016 ar fi un record. Este o tendință descendentă, ca urmare a procesului de echilibrare și a cererii reduse înregistrate la nivel mondial. Autoritățile implementează reforme necesare pentru reechilibrarea creșterii consumului și a serviciilor. În ciuda efectului pozitiv pe termen mediu, această reechilibrare a avut unele efecte negative pe termen scurt și a generat provocări dure companiilor, fiind afectate profiturile și exacerbat riscului de credit.

 
Piețele bursiere din China s-au confruntat cu un nou episod de cădere (-16% în prima săptămână din Ianuarie) și cu problema volatilitatii. Greoaia utilizare a marginilor de finanțare (investitorii împrumută bani pentru a achiziționa acțiuni) a crescut riscul de credit și ar putea intensifica spirala în jos. În același timp, yuan-ul a înregistrat o scădere fără precedent pentru a ajunge la un minimum de 5 ani față de dolarul american în cursul primei săptămâni din Ianuarie. Devalorizarea yuan-ului suferă de asemenea din cauza ieșirilor de capital, agravată și de problemele cu privire la încetinirea economică din China.
 
În ceea ce privește partea monetară, Banca Populara a Chinei (BPC) a inițiat un ciclu de relaxare în Noiembrie 2014 și de atunci a redus rata de creditare de până la 6 ori (165 puncte de bază), a redus rata rezervelor minime obligatorii cerute băncilor (RRR) de 5 ori (-300 puncte de bază ) și a injecta lichidități în economie (1,5 trilioane RMB în Ianuarie 2016, prin intermediul diferitelor instrumente). Cu toate acestea, măsurile de relaxarea monetară nu au fost foarte eficiente până acum.
 
Strategia guvernului este ambiguă, iar autoritățile sunt prinse între două obiective. Au nevoie, pe de o parte, să găsească un echilibru pentru a susține PIB-ul care să prevină o aterizare forțată și să protejeze locurile de muncă, iar pe de altă parte să gestioneze riscul creșterii bulei de datorii. În același timp, întreprinderile din China se confruntă cu provocări tot mai mari, cum ar fi efectul de levier ridicat, costuri abrupte de finanțare (în ciuda relaxării monetare), profitabilitate redusă (determinată de supracapacități mari în unele sectoare) și volatilitate pe piețele valutare și bursiere. Măsurile de relaxare monetară nu au fost foarte eficiente în 2015, iar Coface se așteaptă la mai multe pachete de stimulare în 2016, deoarece autoritățile chineze fac eforturi pentru a evita o aterizare dură”, a declarat Charlie Carré, Economist Coface.  
 
Sectoarele cu risc înalt: construcții, metale și IT
 

Potrivit sondajului Coface, sectorul construcțiilor pare să fie riscant, iar situația se deteriorează rapid. 28,3% din vânzările de credite ale sectorului au restanțe mai mult 150 de zile, iar 57% dintre respondenții din sector au mai mult de 2% din cifra de afaceri afectată de întârzierile mai mari de 6 luni[2]. Metalele și IT-ul înregistrează 13% și respectiv 15,2% din vânzările de credit întârzieri mai mari de 150 de zile - în timp ce în domeniul telecomunicațiilor este, de asemenea, sub presiune. Anumite sectoare sunt într-o formă mai bună, iar cele legate de cheltuielile de uz casnic, cum ar fi industria de retail și auto, văd o deteriorare a plății.
 
[1] Sursa: China Banking Regulatory Commission
[2] Coface efectuaează studii de management al creditelor corporative în China din 2003. Studiul din 2015 este a 13-a ediție. 1.000 de companii din diferite sectoare au participat la ea între Octombrie și Noiembrie 2015. Studiul oferă o mai bună înțelegere a experiențelor de plată către companii chineze bazate pe practicile lor de gestionare a creditelor.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii